Careeriasta toukokuun Taitaja 2019 finaaliin hienosti kaksi opiskelijaa! - Careeria

Careeriasta toukokuun Taitaja 2019 finaaliin hienosti kaksi opiskelijaa!

12.02.2019

Careeriasta selvitti Joensuussa 21.–23.5.2019 pidettävään Taitaja 2019 finaaliin hienosti tiensä kaksi opiskelijaa: Milja-Mariia Lampi kauneudenhoidossa ja Kabir Iovine painotuotteen suunnittelussa. Koko Careeria on mukana kannustamassa Milja-Mariian ja Kabirin valmistautumista Taitaja-finaaliin.

Taitaja-finalisti Milja-Mariia Lampi, valmentaja Marika Lundahl 

Milja-Mariia Lampi selvitti hienosti Taitaja 2019-semifinaalissa tiensä Joensuussa 21.–23.5.2019 pidettävään finaaliin. Jo viime vuoden puolella kosmetologiksi valmistunut Milja-Mariia valmistuu keväällä 2019 Careeriasta kosmetiikkaneuvojaksi ja suorittaa valmistautuessaan ja osallistuessaan Taitaja 2019 finaaliin tutkinnon osan, huippuosaajana toimiminen. Taitaja-kilpailun osalta Milja-Mariia on jo konkari, sillä hän oli mukana kilpailussa kokeilemassa taitojaan jo ensimmäisenä opiskeluvuotena. Toisena opiskeluvuotena hän pääsi finaaliin, ja nyt Careeriassa jännitetään jälleen hänen puolestaan kevään 2019 finaalissa.  

Milja-Mariian valmentajana toimii tämän keväänkin kilpailussa kauneudenhoitoalan ammatinopettaja Marika Lundahl. 

– Olen ollut pitkään mukana Taitaja-toiminnassa, Milja-Mariia on jo kuudes valmennettavani. Valmentajan silmäni on jo harjaantunut näkemään potentiaaliset taitajat kuuden finaalin valmennettavan jälkeen. Ammatillisten taitojen lisäksi osallistujalta vaaditaan myös hyvä psyyke ja hermot, että “pokka pitää” tiukassakin tilanteessa, kertoo Marika Lundahl. 

– Ainahan kilpailuissa jännittää, mutta nyt Taitaja-kilpailuun on vähän helpompi mennä, kun on jo kokemusta. Semifinaaleissa oli ennakkotehtävänä mainoksen tekeminen miesten kasvohoidosta määrätyllä kuvankäsittelyohjelmalla. Muut tehtävät olivat ripsien ja kulmien kestovärjäys, pikakäsihoito ja miesten kasvohoito, Milja-Mariia kertoo. 

– Milja-Mariia suoriutui semifinaalin tehtävistä mallikkaasti. Tänä vuonna pisteitä annettiin erittäin tiukkojen arviointikriteereiden pohjalta, kehuu opettaja valmennettavaansa. 

Joensuussa 21.–23.5.2019 pidettävässä finaalissa tehtäviä tulee jokaisesta kauneudenhoitoalan tutkinnon osasta: kasvo-, jalka-, käsi- ja vartalohoito, depilaatio, ehostus ja tehtävät myynnistä ja markkinoinnista sekä yritystoiminnasta. Lisäksi parina viime vuonna finaaliin on vaadittu ennakkotehtävä. Viime vuonna se oli video-CV. Myös tuotetietouden osaamisella on suuri merkitys. Osallistujan tulee ottaa haltuun finaalissa käytettävät uudet tuotesarjat.  Ammatinopettaja on valmennettavansa mukana kilpailuun valmistautumisessa alusta loppuun asti. 

– Ei oteta paineita, vaan lähdetään tekemään mukava kilpailu. Jokaisella osallistujalla on oma tapansa tehdä ja prosessoida kilpailutehtävät. Yksi valmentajan tärkeimmistä tehtävistä on hoksata tämä ja mukauttaa ohjaus valmennettavan mukaan. Se on pedagogiikkaa, kiteyttää Marika Lundahl. 

– Saan todella paljon irti siitä, mitä Marika antaa. Pystyn sisäistämään kaikki ohjeet, myös parannusehdotukset. Tapa, miten Marika opettaa sopii minulle. Hän tsemppaa hyvin, jos on vaikka tuntemus, että pystynkö nyt tähän, kiittelee Milja-Mariia valmentajaansa. 

Kohti Taitaja 2019 finaalia: Marika Lundahl ja Milja-Mariia Lampi.  
  

 

Carpe Diem – tartu hetkeen. Milja-Mariia Lampi ja Taitaja-varustesalkku. 

 

Taitaja-finalisti Kabir Iovine, valmentaja Sami Ulmanen

Kabir Iovine opiskelee Careeriassa toista vuotta media-alan perustutkintoa. Taitaja-kilpailuista hän haki kokemusta viime vuonna, ja nyt tammikuun 2019 semifinaalissa hän pääsi näyttämään omia vahvuuksiaan ja selvitti tiensä hienosti finaaliin.

Semifinaali pidettiin 31.1.2019 Jyväskylässä, jossa tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa mainostoimistolle infografiikkaa sisältävä ilmoitus. Suunniteltavaa ilmoitusta tullaan käyttämään peruspainotuotteissa, sanomalehdissä ja verkkojulkaisuissa.

Kabirin toimintatapaan kuuluu nopea ideointi ja oman linjan pitäminen toteutuksessa. Luovana ihmisenä hän keksii helposti idean ja alkaa sitten määrätietoisesti työstää sitä. Kilpailussa aikaa on rajallisesti, joten myös pään kylmänä pitäminen on tärkeä asia. Kabir työskentelee opiskelun ohessa osa-aikaisesti mainosalan yrityksessä, joten Careeriasta saatavan opin lisäksi taidot karttuvat myös alan oikeiden töiden parissa.

Kabirin opettaja, Sami Ulmanen kehuu ohjattavansa luovuutta, omistautumista ja itseohjautuvuutta.

– Kun semifinaalin palautteet tulevat, käymme ne yhdessä läpi ja hyödynnämme palautteesta saamamme tiedon. Sitten odotamme finaalitehtävien julkistamista ja alamme suunnitella taktiikkaa, jolla lähdemme kilpailuun. Kabirin vahvuuksia on suunnitteluosaaminen, jolloin voimme keskittyä tekniikan hiomiseen, kertoo Kabirin opettaja Sami Ulmanen.

– Semifinaalissa minulle selvisi, että tekniikan osaaminen on kilpailussa avainroolissa. Finaalitehtävässä ulkoasun merkitys on arvioinnissa 30 % ja 70 % on sitä, että tehtävä on teknisesti oikein tehty. Jos kilpailijat ovat teknisesti samalla viivalla osaamisessa, niin silloin ulkoasu ratkaisee. Minulla juuri ideat tulevat helposti, pohtii luova nuori opiskelija mahdollisuuksiaan finaalissa.

– Luovuus on todellakin merkittävä Kabirin vahvuus, ja se on hänelle selkeä etu. Siksi olemmekin päättäneet satsata juuri tekniikan hiomiseen finaalia varten. Kabir on hyvin itseohjautuva opiskelija, ja yhteistyömme sujuu varsin välittömissä merkeissä, kehuu Sami Ulmanen.

– Sami on mahtava maikka! Auttaa vaikka illalla, jos jokin asia mietityttää ja tarvitsen apua päästäkseni asiassa eteenpäin. Olemme sopineet, että voin silloin olla yhteydessä kouluajan ulkopuolellakin. Samilla on hyvät välit kaikkiin opiskelijoihin, ja häneen voi luottaa. Hän on ammattitaitoinen opettaja, jolta löytyy aina tarvittaessa vastaukset, hehkuttaa Kabir puhuessaan opettajastaan.

Kabir Iovine omassa elementissään, suunnittelun äärellä.
 

Sami Ulmanen ja Kabir Iovine valmiina Taitaja-finaaliin. 
  

Kilpailuun Joensuuhun lähtee yhdeksi päiväksi kannustusjoukoiksi ja oppia hakemaan kokonainen linja-autollinen tulevia taitajia ja heidän valmentajiaan, Careerian opiskelijoita ja opettajia. Koko Careeria on hengessä mukana ja kannustaa finalistejaan. 
 

Lisätietoja Taitaja-kilpailusta: www.taitaja2019.fi

Careeriasta kilpaili Taitaja2019-semifinaaleissa myös Max Eriksson, ala sähkö-automaatioasennukset ja valmentajana Timo Lehmusvuori, Laura Anttila, ala kauneudenhoito ja valmentaja Marika Lundahl sekä lähihoitajaopiskelija Tessa Henriksson ohjaajinaan Suvi Pulkkinen ja Seija Ruotsalainen-Karjula. 

Max selvisi hienosti semifinaalissa kahdeksan parhaan joukkoon, mutta tällä kertaa oli päätetty ottaa finaaliin vain kuusi kilpailijaa, kun heitä normaalisti on ollut kahdeksan. Lähihoitajaopiskelijoita osallistui semifinaaliin yhteensä 80, ja vain 8 pääsi finaaliin, ja kauneudenhoidon semifinaalissakin oli kova taso.

Max, Laura ja Tessa edustivat Careeriaa mallikkaasi Taitaja-kilpailun semifinaalissa, ja heille karttui arvokasta kokemusta ja vahvistusta omasta osaamisestaan hienosti suoritetuista kilpailutehtävistä.

Kevään yhteishaku 19.2.-12.3.2019. Careerialla tarjolla 20 eri tutkintoa.