Hymiöistä hybridimalliin

28.04.2021

Kättely ruudun läpi.

Kulunut etätyövuosi on opettanut meille käytännön kautta, kuinka paljon vuorovaikutuksestamme yhdessä työskennellessämme on epämuodollista tietoa ja tunnetta. Etänä toimiessamme meiltä jää pitkälti pois myös mahdollisuus aistia, mitä organisaatiossa tapahtuu, kun informaatio nyt välittyy vain valikoituja kanavia myöten. Seurauksena voi olla, että pienikin negatiivinen tieto koetaan uhkaavampana, kuin mitä se oikeasti on.

Tutkimusten mukaan jopa yli 90 prosenttia viestinnästä on sanatonta: eleitä, ilmeitä ja äänenpainoja. Ruudun takaa tämä kaikki täytyy saada näkymään teknologian avulla. Olemmekin pandemian ja etätyöskentelyn aikana kaikki opetelleet ja oppineet uusia tapoja viestiä ja olla vuorovaikutuksessa.

Kasvokkain viestiessämme kannustavalla nyökyttelyllä, hyväksyvällä hymyllä, katsekontaktilla tai myötäilevällä kommentoinnilla ja äänenpainoilla on vankka paikkansa vuorovaikutuksessamme. Koska emme etäyhteydellä pysty ilmaisemaan näitä asioita samalla tavalla kuin kasvokkain, ovat kannustavat sanat, rakentava palauta ja kuunteleminen, hyväntahtoisuus ja positiivisuus arvossa arvaamattomassa.

Meistä moni on varmasti huhuillut etätapaamisissa vastakaikua, kun yksi puhuu ja muut ovat hiljaa. Olen itse joskus huomannut jopa käyttäväni huhuu-sanaa. Tähän on kyllä sitten tullut vastauksia, että ”täällä mietitään” tai ”etsin juuri ratkaisua”. Reagoimattomuudesta voi kuitenkin syntyä tarkoitettua negatiivisempi tunne, että asia ei kiinnosta toisia. Pahimmillaan hiljaisuus voi tuntua jopa henkiseltä kamppaamiselta.

Virtuaalimaailmakin on onneksi kehittynyt koko ajan poikkeustilanteen mukana. Ilmeitä ja eleitä pääsee kameran lisäksi ilmaisemaan monenlaisilla emojeilla, ja puhua voi chattipalstalla – tai ihan oikeasti, kunhan muistaa ottaa mikrofonin mykistyksen pois :-) 

Muutama vinkki vielä etäajan vuorovaikutukseen:

  • Tekstin muodossa olevat viestit tulkitaan usein negatiivisemmin, kuin miten ne on kirjoitettu ja tarkoitettu. Viestit kannattaakin kirjoittaa astetta ystävällisemmin, kuin luontaisesti tekisi.
  • Digiloikka on myös dialogiloikka. Pidetään huoli, ettei kukaan unohdu teknologian taakse. Huhuillaan kaikki mukaan keskusteluun.
  • Ollaan näkyviä ja kuuluvia. Laitetaan kamerat päälle ja tehdään välikommentteja: ”Kuulostaa hyvältä, olen samaa mieltä, lisäisin vielä…”
  • Muistetaan myös videoviestimahdollisuus.

Ja ihan kaikenlaiseen vuorovaikutukseen:

  • Autetaan, kehutaan, kiitetään ja kuunnellaan. Myös etiikan kultainen sääntö on käyttökelpoinen: Tee vastavuoroisesti toiselle samaa, kuin mitä haluaisit itsellesikin tehtävän, tai ole tekemättä sellaista mitä et haluaisi itsellesikään tehtävän.

Rokotukset ovat jo hyvässä vauhdissa, ja kohta pääsemme vuorovaikutukseen ihan oikeasti. Hybridimalli on ja myös pysyy vuorovaikutuksessamme. Oli sitten kysymys kasvokkain tapahtuvasta tai etävuorovaikutuksesta, niin vanhassa suomalaisessa sanonnassa piilee vankka totuus: Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Nykysuomeksi: Sitä saa mitä tilaa. Oma mottoni on: Hyvä tuottaa hyvää.

Maarika Weissmann
Viestintäpäällikkö, Careeria

Etävuorovaikutuksesta kiinnostuneille tietoa löytyy esimerkiksi HY+digiaamun 6.11.2020 webinaarista, jossa puheviestinnän opettaja ja vuorovaikutuksen tutkija Tessa Horila paneutuu asiaan tarkemmin. Tallenteen ja materiaalin HY+digiaamu, Kohti osaavaa vuorovaikutusta etätöissä voi ladata täältä.