Hyvän mielen vuotta 2020 kaikille! - Careeria

Hyvän mielen vuotta 2020 kaikille!

09.01.2020


Carina Welling-Tarna, HRD-asiantuntija, Careeria.

Vuodenvaihteen tienoilla mediassa oli useita kirjoituksia toistemme kohtaamisesta. Myös Sauli Niinistö toi näitä asioita esiin uudenvuodenpuheessaan.  Työelämässä kohtaamisia tapahtuu koko ajan. Oletko joskus laskenut, kuinka monta puhelua, sähköpostiviestiä ja kasvokkain kohtaamista päivän aikana kertyy?

Olemme jatkuvassa kontaktissa toisiimme ja näiden kohtaamisten tapa ja laatu vaikuttaa paljon siihen, miltä meistä töissä tuntuu. Tämä tunne vaikuttaa paljon työhyvinvointiimme ja työssä jaksamiseemme - ja se vaikuttaa meihin jo ennen kuin työpäivä edes ehtii alkaa.   

Jussi Alroth kirjoitti Helsingin Sanomien lauantaiesseessään 28.12.2019, että tuntuu kuin maailma olisi asettunut jonkinlaiseen jatkuvaan paniikkiin. Asiat ovat tulenarkoja ja meistä on tullut räjähdysherkkiä. Hän vastasi itse tähän toteamalla, että hyvät tavat ovat tapa pitää kiinni ihmisyydestämme: mitä kovemmat ajat, sitä pehmeämmät tavat. Juuri nyt pehmeyttä tarvittaisiin enemmän kuin pitkään aikaan.

Vuosi 2019 oli monelle meistä isojen muutosten ja epävarmuuksien aikaa. Monella muutokset jatkuvat edelleen. Kaiken keskellä voimme silti muistaa toisemme ja toistemme kohtaamisten merkityksen. Kunnioitus, arvostus ja kuunteleminen ovat tärkeitä arvojamme. Tylyys, töykeys ja asiattomuus eivät kuulu työpaikalle. Asioista voidaan vääntää kättä ja joskus pitääkin, mutta toista ihmistä pitää kunnioittaa.

Kohtaamistilanteissa valitsemme ihan itse, millä tavalla asiat esitämme. Millainen on juuri minun tapani kohdata kollegani? Onko oma käytökseni miellyttävää vai epämiellyttävää? Millaisen tunnelman tuon mukanani töihin?

Sauli Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan kantavansa kasvavaa huolta siitä, miten kohtelemme Suomessa toisiamme, ja että kyse on toistemme kunnioittamisesta, viime kädessä yhteiskuntarauhan ylläpitämisestä. Samoilla ajatuksilla voidaan toimia työelämässäkin.

Työhyvinvoinnin dosentti Marja-Liisa Manka on perustanut tälle vuodelle Muikkuliikkeen. Mielen pahoittamisen sijaan hän haluaa haastaa meidät mielen hyvittämiseen ja hyväntekemiseen. Hänen kuusi keinoaan ovat jokaiselle meistä mahdollisia:

  • Tervehdi ja ota mukaan. Katsekontakti ja hymy luovat yhteyden. Ulkopuolelle jättäminen tuntuu sosiaalisena kipuna, joka on aivan fyysiseen kipuun rinnastettavaa.
  • Havaitse hyvä, älä vain vikoja. Se mihin huomio kiinnittyy, vahvistuu. Mistä voit olla tänään kiitollinen, minkälaisia tähtihetkiä olet kokenut viime päivinä?
  • Kehu ja kannusta
  • Kritisoi asiaa, älä persoonaa. Emme voi olla kaikesta samaa mieltä.
  • Kysy ja kuuntele, jos et ymmärrä. Älä usko kuulopuheisiin, ota selvää.
  • Pidä huolta omasta jaksamisestasi, kestät silloin muitakin.

Paras lahja, minkä voit antaa maailmalle, on hyvä mieli. Pidän paljon tuosta Mankan ajatuksesta. Kun muistamme sen myös töissä toisiamme kohdatessa, voimme paljon paremmin. Muihin ei aina voi vaikuttaa, mutta itseen onneksi voi. Pieleen mennytkään kohtaaminen ei ole niin vaarallista, koska aina voi pyytää anteeksi ja toimia seuraavalla kerralla eri tavalla.

Toivon kaikille meille hyvän mielen vuotta 2020.

Carina Welling-Tarna
HRD-asiantuntija, Careeria

Lähteet:
Parasta pääomaa: https://docendum.fi/sano-muikku/