Nyt on hyvä aika valmistua ammattiin - Careeria

Nyt on hyvä aika valmistua ammattiin

29.05.2019

Kevät on edelleen sesonkiaikaa, kun puhutaan ammattiin valmistuvien opiskelijoiden määrästä ammatillisissa oppilaitoksissa. Ammatillisen koulutuksen reformi on johtanut entistä yksilöllisempiin opintopolkuihin, jonka johdosta opiskelijoita valmistuu tasaisesti pitkin vuotta. Silti vielä tänä vuonna suurin määrä opiskelijoita valmistuu keväällä.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi maaliskuussa ammattibarometrin. Barometrin viesti on pähkinänkuoressa se, että työvoimapula vaivaa useita aloja.  TE-toimistot arvioivat, että rekrytointitarpeet kasvavat lähitulevaisuudessa tietyillä aloilla ja tietyissä ammateissa. Esimerkkeinä voidaan mainita siivoojat, ravintolatyöntekijät, kodinhoitajat, kotiapulaiset, rakennusmaalarit ja maansiirtokoneiden kuljettajat. Terveys- ja sosiaalialan työntekijäpula näkyy sen sijaan jo nyt. Erityisesti sosiaali- ja terveysalan työntekijäpula näkyy myös siinä, että työnantajat ottavat aktiivisesti yhteyttä oppilaitokseen. Tämä on huomattu myös Careeriassa. Työnantajat pyytävät välittämään opiskelijoille tietoa avoimista työpaikoista ja ovat käyneet myös rekrytointikäynneillä toimipisteissämme.

Tässä siis yksi syy siihen, miksi nyt on hyvä aika valmistua. On työntekijän markkinat ja parhaassa tapauksessa ammattilainen pääsee valitsemaan useista eri työpaikoista. Toki yhteiskunnan kannalta on ihanteellista, että työvoiman tarpeen ja tarjonnan välillä vallitsee tasapaino, mutta työntekijälle vallitseva tilanne antaa loistavan mahdollisuuden hankkia monipuolista kokemusta. Monipuolinen kokemus taas vahvistaa ammattitaidon kehittymistä. Lisäksi se antaa entistäkin paremmat mahdollisuudet ammatillisen kasvun vahvistumiseen. 

Monen nuoren ja aikuisen urakka on saatu päätökseen. Onnea siis kaikille ammattiin valmistuneille!

Sami Somiska
Koulutuspäällikkö
Careeria