Suomalainen sisu ei ole myytti, se on totta

10.06.2020

Muistatko sen tunteen, kun olet tehnyt kunnon fyysisen urakan? Huiskinut heikkopäisenä pihahommissa koko päivän, ja myöhään illalla istahdat hikisenä ja likaisena terassin reunalle katsomaan työn tulosta.

Kuluneen kevään jälkeen olo on jokseenkin samanlainen. Nyt on aika ihailla onnistumisia. Fyysisestä rasituksesta en tässä kohtaa puhuisi, mutta kovalevy on ollut sitäkin kovemmalla koetuksella. Keskittymiskyky aivan äärirajoilla ja oman työn organisointi virittynyt huippusuorituksiin. Multitaskaus ennenkokematonta. Hattu nousee korkealle niitä perheitä kohtaan, joilla on pieni lapsi tai lapsia. Voin vain kuvitella, kuinka haasteellista työn ja perheen yhdistäminen on ollut heille. Omat lapsemme ovat jo lähes täysi-ikäisiä, joten olemme päässeet helpolla.

Päällimmäinen tunteeni on kiitollisuus. Läheiset ja tuttavat ovat pysyneet terveinä ja kaikki Careeriassa säilyttivät työpaikkansa. Iso kiitos. Suomalainen sisu on tallella. Emme jääneet pyörittelemään peukaloitamme 'manana'-meiningillä, vaan olimme tehokkaasti järjestäytyneitä hetkellisen alkushokin jälkeen. Opiskelijat ovat saaneet laadukasta opetusta ja tukiverkko on ollut kestävä ja laaja. Pudokkailta vältyimme. Kiitos toimijoille ahkeruudesta ja nopeasta reagoinnista.

On aika kiitosten. Oma peda-tuen koulutuspäällikkö-tiimimme. Yhteen hitsaantunut tiimi, toinen toistamme kunnioittaen, toisiamme tarviten. Jatkossa toimimme entistä saumattomammin yhtenä Careeria-nimisenä jättiläisperheenä. Konkreettinen osoitus peda-tuen yhteistyöstä oli elokuun aloituksen, Careeria Startin suunnittelu, aikataulutus ja koulutus vastuuopettajille ja muille toimijoille. Teams-koulutuksessa oli 3.6. noin 80 osallistujaa. Kiitos kaikille osallistujille aktiivisuudesta ja positiivisuudesta yhteisen hyvän äärellä.

Oma ohjaustiimini. Mikä rautaisten naisten jengi. Osaamista, joustavuutta, auttamisen halua, sitkeyttä, luovuutta ja ammatillisuutta. Ihailtavaa yhteistyötä ja palveluasennetta. Ja voi sitä päälle puhumisen ja jälleennäkemisen riemua, kun olimme kevätretkellä ja näimme ensimmäistä kertaa koko porukalla livenä. Suomalaisetko hiljaisia? Tämän porukan rinnalla kalpenee jopa italialaiset!

Johto. Jo Koronan alkumetreillä tiedotus ajantasaista, avointa ja kaikki päätökset jykeviä. Siirryimme etätyöhön ensimmäisten joukossa, hienoa! Sisäinen koulutuskalenteri täyttyi digi-koulutuksista. Loikka etätyöhön oli yllättävän sujuva. Suljitte kv-rajat Euroopassa ensimmäisten joukossa. Päätös kirpaisi itseäni vain ohikiitävän hetken, kun työmatka Sofiaan peruuntui, kuten kaikki muutkin kevään siviilimatkat. Olin vaikuttunut, että ylimmällä johdolla oli näky tulevaan ja ennakointi huippua. Moni muu maa odotteli ehkä liiankin kauan ja aalto pyyhkäisi rajummin.

Suomalainen sisu ei ole myytti, se on totta. Vaikka läpi harmaan kiven, vaikka läpi kuuden peräkkäisen Teams-palaverin! Yhdessä olemme vahvoja. Opiskelijoiden hyväksi. Meihin voi luottaa, haluamme auttaa ja luoda entistä turvallisempaa maailmaa.

Lopuksi toivon, ettei epänormaalista tule uusi normaali. Toivon, että etätyö säilyy vahvasti arjessa, mutta vain menetelmänä menetelmien joukossa. Toivon, että syy miksi hakeuduin tähän ammattiin, säilyy ainiaan: kohtaaminen, läsnäolo, kuuntelu, auttaminen, eleet ja ilmeet. Ennen kaikkea hymyt.

Rentoa kesää kaikille! Itse yritän nauttia jokaisesta aurinkoisesta hetkestä kotimaassa. Nojatuolimatkailen mm. valloittavaan Lissaboniin josta kuva on otettu noin vuosi sitten.

Katja Kangasmäki.

Katja Kangasmäki 
Koulutuspäällikkö, Careeria