Vastuullisuus luo turvallista työ- ja opiskeluympäristöä - Careeria

Vastuullisuus luo turvallista työ- ja opiskeluympäristöä

14.10.2020

Careeriassa kasvomaskisuositus.

Paljon on muuttunut siitä, kun viimeksi noin vuosi sitten istuin tietokoneen ääressä kirjoittamassa edellistä blogiani. Tuolloin elimme nk. normaalia arkea. Normaali arki muuttui maaliskuussa, kun Covid-19 virus iski Suomeen ja jouduimme ennen näkemättömiin toimiin, jotta viruksen leviäminen saatiin hallintaan. Aluksi hallituksemme reagoi varsin vahvasti ja Suomeen julistettiin poikkeusolot. Meillä Careeriassa siirryttiin etäopetukseen 16.3.2020 ja oppilaitoksiin palattiin vasta elokuun alussa.  

Nyt syksyllä Covid-19 virusta vastaan on päätetty toimia vähän erilaisella taktiikalla. Talouden rattaita yritetään pitää pyörimässä mahdollisimman tehokkaasti. Tämä on myös tarkoittanut sitä, että oppilaitoksissa yritetään pitää lähiopetus pyörimässä rajoituksista huolimatta. Virus leviää kuitenkin tällä hetkellä erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten joukossa, ja tästä syystä on myös oppilaitoksiin vähitellen tullut voimaan rajoituksia, jotka koettelevat meidän kaikkien sietokykyä. Viimeisimpänä on tullut kaikkia toimipisteitämme koskeva kasvomaskin käytön vahva suositus, ja työnantaja on myös velvoittanut henkilökuntaa käyttämään kasvomaskia yleisissä tiloissa ja tiloissa, joissa ei voida pitää suojaetäisyyksiä.  

Kasvomaskin käytöstä on Suomessa ollut sekavaa viestintää koko Covid-19 epidemian ajan ja tämä sekava viestittely on varmasti vaikuttanut meidän kaikkien asennoitumiseen niiden käyttämiseen. Tärkeintä on toki edelleen, että oppilaitokseen tullaan vain terveenä ja pienienkin oireiden ilmaannuttua jäädään kotiin. Se, että jokainen oppilaitoksessa asioiva käyttäisi jatkossa kasvomaskia luo kuitenkin turvallisuuden tunnetta, ja niin kuin vuosi sitten blogissani kirjoitin, niin turvallisuus on tunne ja jokaisella on oikeus omiin tunteisiin. Kasvomaskia oppilaitoksessa käyttämällä ei luoda vain omaa turvallisuutta, vaan kaikkien oppilaitoksessa oleskelevien turvallisuutta. 

Itsekkyys on viime vuosina nostanut päätään maailmanlaajuisesti. Puhutaan siitä, että taloudellisen edun ja elämysten etsintä on ajanut lähimmäisenrakkauden edelle. Uskon kuitenkin vahvasti, että suomalaisissa on paljon myötäelämisen taitoa ja empatiakykyä. Nyt jos koskaan niitä tarvitaan. Meidän kaikkien tulee ajatella, että nämä covid-19 rajoitukset eivät ole vain itseä varten, vaan meidän kaikkien yhteisen hyvän takia. Se, toteutanko minä itse niitä, ei ole minun oma asiani vaan kaikkien asia. Vastuullisuus on osa ihmisarvoja ja ihmisyyden ilmentymä. Vastuullinen ihminen kantaa vastuunsa siitä, ettei omalla toiminnallaan aiheuta muille tarpeetonta vaaraa. 

Loppujen lopuksi näiden rajoitusten ja suositusten tarkoituksena on pitää meidät turvassa ja antaa meille mahdollisuus toimi edes jollakin tasolla “normaalin” arjen tavoin. Mikäli rajoituksia ja suosituksia ei toteuteta voi tämä pahimmillaan johtaa samaan tilanteeseen kuin viime keväänä. En usko, että meistä kukaan sitä toivoo, joten toimimmehan vastuullisesti ja toteutamme rajoituksia ja suosituksia parhaamme mukaan? 

Careerian koronaohjeistus löytyy nettisivuiltamme täältä.

Kim Lindroos 
Turvallisuuspäällikkö 
Careeria