Merkonomiopinnot antoivat Kristiinalle siivet

Helsingin kaupungilla palkkasihteerinä työskentelevä Kristiina Vilkman opiskeli yli 30 vuoden työuran jälkeen oppisopimuskoulutuksella merkonomiksi. Koulutus antoi hänelle kirjaimellisesti siivet, sillä se lennätti hänet oppisopimusvaihtoon Walesiin.

Kristiina kertoo aloittaneensa työt Helsingin kaupungilla jo nuorena tyttönä.
- Aloitin työt Helsingin kaupungilla 16-vuotiaana lähettinä eli takana on jo lähes 34 vuoden työura. Nuorena opiskelu ei minua juurikaan kiinnostanut. Tosin kävin uran varrella Helsingin kaupungin Toimistokoulua, jossa opiskeltiin työn ohella Suomen Liikemiesten kauppaopistossa. Se ei kuitenkaan tähdännyt tutkintoon, hän kertoo.

Kristiina oli nähnyt vuosien varrella ilmoituksia Careerian ja Stadin aikuisopiston oppisopimuskeskuksen järjestämästä merkonomin oppisopimuskoulutuksesta ja kypsytteli ajatusta pikkuhiljaa mielessään.
- Päätin vihdoin hakea koulutukseen, sillä minua kiinnosti saada itselleni tutkinto ja nähdä, millaista on opiskella aikuisiässä. En ole todellakaan katunut ratkaisuani.

Oppisopimus soljui arjen lomassa

Oppisopimuskoulutuksessa 80 % oppimisesta tapahtuu omalla työpaikalla työpaikkaohjaajan tukemana ja lähiopintoja on 2 - 3 päivänä kuukaudessa, jolloin asioita käydään läpi teoriassa kouluttajan kanssa.
- Mielestäni oppisopimus soljui hyvin osaksi arkea. Toki itselläni oli se hyvä puoli, että sain ainekset koulutehtäviin suoraan omasta työstäni, koska työnkuvani on niin monipuolinen. Lähipäivien aikana oli mukava tavata muita opiskelijoita ja jakaa kokemuksia. Meillä oli todella kiva ryhmä, jossa kaikki kannustivat toisiaan. Hyvä puoli oli myös se, että ryhmässämme oli ainoastaan Helsingin kaupungin työntekijöitä, joten kaikilla oli julkishallinnon tausta, Kristiina kertoo.

Kirjallisen tekstin tuottamisen haaste

Kristiina huomasi pian opintojen alettua, että opiskelutavat ovat muuttuneet hyvinkin radikaalisti.
- Aluksi tuntui oudolta, että kirjoja ei tarvittu juuri lainkaan, koska opiskelu tapahtuu pääosin tietokoneella. Koin kirjallisen tekstin tuottamisen myös alkuun hieman haasteelliseksi, mutta sekin alkoi onneksi pian sujua. Iso kiitos kuuluukin ryhmänohjaaja Tuula Nygren-Vainikaiselle, joka jaksoi kannustaa meitä, hän kiittelee.

Opinnot pulkkaan aikataulussa

Kristiinan opiskelut sujuivat aikataulussa - ja jopa hieman etuajassa.
- Olen todella tyytyväinen, että sain puristettua tutkinnon valmiiksi kahdessa vuodessa, vaikka matkan varrella olikin stressaavia työtilanteita, joiden vuoksi opiskelu työn ohessa tuntui ajoittain raskaalta. Omaa tilannettani hankaloittivat myös tietyt henkilökohtaisen elämän haasteet. Siksi oli hyvä, että Stadin aikuisopiston oppisopimuskeskuksessa laadittu oppisopimus mitoitettiin alun perin 2,5-vuotiseksi, sillä elämässä voi kenelle tahansa tulla eteen yllättäviä tilanteita.

Uusia näkökulmia ja haasteita

Kristiinan mukaan opinnoista on ollut hänelle todella paljon hyötyä.
- Ainakin sain uusia näkökulmia työhöni. Olen työskennellyt niin pitkään talousasioiden parissa, että on itsestään selvää, että työtavat rutinoituvat ja asioita tarkastelee tietystä näkövinkkelistä. Siksi olikin mukava huomata, että opintojen edetessä aloin katsella asioita aivan uusin silmin ja muutin tiettyjä totuttuja rutiineja. Olen nyt myös ottanut vastaan uusia työhaasteita, joiden myötä työkenttäni laajentuu kirjanpidon puolelle, hän kertoo.

Kansainvälinen vaihto antoi uudenlaista ulottuvuutta

Kristiinan mielestä paras anti hänen itsensä kannalta oli se, että hän sai opiskelusta lisää itsevarmuutta, joka siivitti hänet jopa kuukauden kansainväliseen oppisopimusvaihtoon Walesiin.
- Olen todella ylpeä itsestäni, että uskalsin lähteä matkaan, hän iloitsee.

Kristiina työskenteli oppisopimusvaihdon aikana kuukauden turisti-infossa Walesin Swansean kaupungissa.
- Tein avustavia töitä turisti-infossa ja tutustuin siellä todella ihaniin ihmisiin. Oli mahtava huomata, että pärjäsin tuiki tuntemattomassa paikassa vieraalla kielellä ja sain harvinaisen mahdollisuuden elää kuukauden vain itselleni! Kokemus oli upea, enkä vaihtaisi hetkeäkään pois.

Kipinää jatko-opintoihin

Kristiina kertoo, että nyt kun merkonomin paperit ovat lähes takataskussa, on mielessä käynyt jatko-opiskelu.
- Kipinä opiskeluun syttyi ja hieman tekisi mieli jatkaa tradenomiopintoihin, mutta pidän nyt ainakin hetken taukoa. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ehkä jatkan vielä eteenpäin, sillä opiskelu oli kaiken kaikkiaan niin antoisaa, hän naurahtaa.