Hieronnan ammattitutkinto

Hieroja työskentelee itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa sosiaali- ja terveysalan, liikunnan tai vapaa-ajan työpaikoilla, kuntoutuskeskuksissa, kylpylöissä, palvelutaloissa, kauneushoitoloissa ja asiakkaiden kodeissa.

Työssäsi edistät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia ohjaamalla terveellisiä elämäntapoja ja kannustamalla asiakkaita aktiivisuuteen oman toimintakyvyn ylläpitämisessä ja edistämisessä. Hierojan työaikoihin vaikuttavat asiakkaan ja eri asiakasryhmien toivomukset, joten työtä tehdään myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Hierojan työssä painottuvat vastuullinen päätöksenteko, vuorovaikutustaitojen hallinta sekä asiakapalveluun ja palveluammattiin soveltuva asenne. Asiakaskohtaamisessa hierontatyön lähtökohtana on kosketus. Hieroja käsittelee asiakkaan lihaksia ja lihasryhmiä erilaisin ottein niiden rentouttamiseksi.

Tutkinnon muodostuminen

Hieronnan ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta tutkinnon osasta (100 osp) ja valinnaisista tutkinnon osista (50 osp). Tutkinnon valinnaiset osat on siten, että ne muodostavat tutkinnon ydinosaamisen yhdessä pakollisten tutkinnon osien kanssa.

Pakolliset tutkinnon osat

  • Tuki- ja liikuntaelinongelmaisen potilaan terveyden ja toimintakyvyn edistäminen, 70 osp
  • Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä toimiminen, 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan kaksi

  • Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen, 25 osp
  • Ikääntyvän potilaan hieronta, 25 osp
  • Kansansairauksien ennaltaehkäiseminen hierojan työssä, 25 osp
  • Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen, 25 osp
  • Tutkintoon voi sisällyttää ammatillisen tutkinnon osan tai osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, liikunnanohjauksen perustutkinnosta, terveysalan ammattitutkinnosta, liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnosta, kehitysvamma-alan ammattitutkinnosta tai mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnosta enintään 25 osaamispisteen laajuisesti.

Tutkinto antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin sosiaali- ja terveysalalla sekä liikunta-alalla.

Hieronnan ammattitutkinnon suorittanut voi hakea koulutettu hieroja -ammattinimikkeen käyttöoikeutta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ohjeiden mukaisesti. Hieronnan ammattitutkinnon suorittaneen rekisteröinti terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin tapahtuu koulutettu hieroja -nimikkeellä. Koulutettu hieroja on nimikesuojattu ammattihenkilö terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaisesti.

Lue lisää tutkinnosta ePerusteista >

Ajankohtaista

Menestystarinat Careeriasta

Asiakastarinoita - innostavia esimerkkejä onnistumisista niin opiskelijoilta kuin yrityksiltä.

Careeriassa tapahtuu

Viimeisimmät kuulumiset Careeriasta. Uutisia, tapahtumia ja blogikirjoituksia.