Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Viimeinen hakupäivä:8.8.2025Koulutus alkaa: 29.9.2025 Koulutus päättyy: 4.12.2026Porvoo, Hevosenkengänkatu 2Ei opiskelijamaksua.
Sosiaali- ja terveysalalla on paljon työpaikkoja ja mielenkiintoisia tehtäviä. Jos tykkäät tehdä työtä ihmisten kanssa, olet sosiaalinen, kekseliäs ja ryhmätyötaitoinen voisi tuleva ammattisi olla hoiva-avustaja. Hae koulutukseen!
Hoiva-avustajat työskentelevät avustavissa hoidon ja huolenpidon tehtävissä:
Vuorovaikutuksessa asiakkaiden ja muiden työntekijöiden kanssa tarvitaan hyviä vuorovaikutustaitoja sekä ryhmätyötaitoja. Hoiva-avustajan pitää olla oma-aloitteinen ja vastuullinen. Työssä tarvitaan riittävää suomen tai ruotsin kielen suullista ja kirjallista taitoa, sillä hoiva-avustajan tehtäviin kuuluvat kirjaaminen sekä asiakkaiden ja omaisten kanssa kommunikointi.
Työpaikkasi voi olla palvelutaloissa, hoivakodeissa, erilaisissa asumispalveluyksiköissä ja ryhmäkodeissa.
Hoiva-avustajakoulutus on tarkoitettu sinulle jos työ ikääntyneiden tai vammaisten parissa kiinnostaa. Olet alalle soveltuva, motivoitunut kehittämään itseäsi ja suomen kielen taitosi on riittävä opintoihin. Vaadittava kielitaitotaso on A2.2.
Koulutus soveltuu myös työttömyysetuudella opiskeleville. Selvitä täyttyvätkö työttömyysetuudelle opiskelun ehdot osaltasi. Ota yhteyttä omaan työvoimaviranomaiseesi ennen opintoihin hakeutumista.
Koulutukseen sisältyy lähi- ja etäopetusta, työelämässä oppimista ja näytöt. Lähiopetusta on arkipäivisin klo 9–15 välillä.
Lue lisää terveydentilavaatimuksista
Koulutuksen kesto voi vaihdella henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan, keskimääräinen kesto on noin 14 kuukautta.
Koulutus on maksuton.
Voit hakea opintoihin opintotukea Kelalta.
Jos olet työtön, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella.
Hoiva-avustajakoulutus on startti sosiaali- ja terveysalalle. Koulutuksen aikana suoritat kolme tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, lähihoitaja. Mikäli tulevaisuudessa haluat, voit hyödyntää aiemmat opintosi ja suorittaa lähihoitajan koko tutkinnon. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja suoritettuasi voit hakeutua eteenpäin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.
Hoiva-avustajakoulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä.
Hoiva-avustajan koulutus ei ole tutkinto, vaan se muodostuu kolmesta sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osasta:
Tutkinnon osat antavat hoiva-avustajalle perusosaamista hoidosta ja huolenpidosta sekä toimintakyvyn vahvistamisesta erityisesti painottuen iäkkäisiin asiakkaisiin.
Koulutukseen kuuluu myös sellaisia sisältöjä, joita hoiva-avustajan tehtävissä toimiminen ei edellytä mutta ne sisältyvät sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tutkinnon perusteisiin. Hoiva-avustajan työnkuva koostuu asiakkaan päivittäisissä toiminnoissa avustamiseen liittyvistä tehtävistä, eikä niihin sisällytetä vain ammattihenkilöille kuuluvia tehtäviä.
Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille työllisyysalueiden asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa ja jotka ovat täyttäneet 20 vuotta.
Hae koulutukseen täyttämällä sähköinen hakemus viimeistään 8.8.2025.
Vaihtoehtoisesti voit jättää paperihakemuksen työvoimaviranomaisen toimipisteeseen (paperihakemuslomake: www.suomi.fi , hakusana keha20e1). Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman vahvaa tunnistautumista (esim. verkkopankkitunnukset), sinun tulee vahvistaa hakemuksesi henkilökohtaisesti työvoimaviranomaisen toimipisteessä ennen hakuajan päättymistä.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, työllisyysalue selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).
Koulutukseen valitaan 20 henkilöä. Opiskelijavalinnat tehdään hakemuksen, ennakkotehtävän ja haastattelun perusteella. Perustele hakemukseesi huolella miksi juuri sinut pitäisi valita koulutukseen. Huolehdi, että hakemuksessasi näkyvät kaikki tarvittavat tiedot (esim. koulutus- ja työkokemus). Hakemusten perusteella osa hakijoista valitaan valintahaastatteluun. Haastatteluun valituille lähetetään ennakkotehtävä, joka pitää palauttaa ennen haastattelua.
Valintahaastattelussa kartoitetaan soveltuvuutesi ja esteettömyytesi alalle sekä tarvittaessa suomen kielen taito. Koulutuksessa vaadittava kielitaitotaso on A2.2. Opetuskieli on suomi.
Valintahaastattelut ja suomen kielen testi järjestetään Porvoon Hevosenkengänkadun toimipisteessä 20.-21.8.2025. Valintahaastatteluun tulee erillinen kutsu sähköpostilla.
Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?
Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.
Opettaja
040 099 6549
Eija.Saarinko@careeria.fi
Hyvinvointi ja kasvatus
Lämmittäjänkatu 2, Helsinki
Koulutuskoordinaattori
040 756 9178
Marika.Karjalainen@careeria.fi