Prosessiteollisuuden perustutkinto

Prosessinhoitaja, päiväkoulutus

Prosessinhoitaja, Päiväkoulutus - 9.10.2023 - Porvoo

9.10.2023 - 31.3.2025
Viimeinen hakupäivä:
3.9.2023
Porvoo, Ammattitie 1
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen

Kiinnostaako tekniikka ja teollisuus? Kouluttaudu prosessinhoitajaksi alalle, joka työllistää tulevaisuudessakin!

Innostaako monipuoliset oppimisympäristöt nykyaikaisten opetusteknologioiden kera? Jos vastasit kyllä, on prosessinhoitajan koulutus juuri sinua varten!

Prosessiteollisuus on Suomen vientialojen ykkönen ja toiseksi suurin teollisuuden ala. Ala on monipuolinen, sillä tuotantoa on aina öljynjalostuksesta biopolttoaineisiin, lääkkeistä lannoitteisiin ja muovituotteista paperi- sekä puunjalostuskemikaalien valmistukseen.

Prosessiteollisuuden perustutkintokoulutus on suunniteltu työelämälähtöiseksi ja teemme jatkuvaa yhteistyötä mm. Porvoon Kilpilahdessa toimivien suuryritysten kanssa. Taataksemme parhaan osaamisen ja opiskelukokemuksen, teemme koulutus- ja työssäoppimisyhteistyötä kaikkien prosessiteollisuusyritysten kanssa – aina ulkomailla asti. Voit löytää jopa tulevan työpaikkasi ulkomailta tätä kautta!

Prosessinhoitajan työtehtävät vaihtelevat kevyestä ohjaamotyöskentelystä fyysistä kuntoa vaativiin kenttäoperaattorin tehtäviin. Työ on haastavaa ja edellyttää jatkuvan oppimisen asennetta sekä vuorovaikutteisia tiimityöskentelytaitoja. Alalle ominaisesti työyhteisöt ovat myös hyviä!

Kenelle?

Prosessinhoitajan koulutus sopii sinulle, joka olet jo suorittanut oppivelvollisuuden ja sovellut alalle. Sinulla tulee olla myös riittävä terveys koulutukseen osallistuaksesi.  Ylioppilastutkinnon tai ammatillisen koulutuksen suoritus on eduksi, samoin englannin kielen taito. Suomen kielen kirjallisen ja suullisen taidon tulee olla hyvä. Sinulla tulee olla myös matemaattista hahmotuskykyä.

Koulutus sopii myös hyvin alanvaihtajille!

Katso Careerian kielitaitovaatimukset https://careeria.fi/hakijapalvelut/kielitaitovaatimus-ja-kielitaidon-osoittaminen/

Kielitaitovaatimus ja kielitaidon osoittaminen

Careeriassa tutkintosi suorittamista ovat ohjaamassa kokeneet alan ammattilaiset. Tule meille prosessialan koulutukseen opiskelemaan itsellesi unelmiesi ammatti.

Käytännön toteutus​

Käytännön toteutus

Koulutus toteutetaan ajalla 9.10.2023 – 31.3.2025 ja se toteutetaan päivä- ja monimuotokoulutuksena. Opinnot koostuvat lähipäivistä, joita on 3 päivää viikossa (maanantai, tiistai ja keskiviikko klo 9 – 15) ja etäpäivistä, joita on 2 päivää viikossa.

Koulutukseen kuuluu olennaisena osana myös työelämäjakso, jonka kesto on noin 3 kuukautta.

Koulutuksen alussa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) koulutuksen suorittamiseksi.

Tarvittaessa sinut ohjataan suorittamaan osatutkinto ja suoritettavat tutkinnon osat sovitaan kanssasi.

Koulutuksen aikana on vapaata lähiopetuksesta Etelä-Suomen koulujen loma-aikojen mukaisesti.

Kustannukset

Varsinainen koulutus on opiskelijalle maksuton.  Opiskelumateriaalina käytettävät kirjat opiskelija kustantaa itse (noin 100 €).

Opiskelu edellyttää omaa tietokonetta.

Opiskelijalle kuuluu myös maksuton lounas opiskelijaravintolassamme.

Tutkinto

Prosessiteollisuuden perustutkinto

Koulutuksen tavoitteena on suorittaa prosessiteollisuuden perustutkinnon kemianteollisuuden osaamisala ja valmistua prosessinhoitajaksi.

Laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

Koulutuksen kuvituskuva

Koulutuksen sisältö

Koulutukseen sisältyy prosessiteollisuuden perustutkinnon ammatilliset tutkinnon osat:

 • Tuotantoprosessin käynnissäpito (25 osp)
 • Kemianteollisuuden yksikköprosessien hallinta (40 osp)
 • Tuotantoprosessien hallinta ja prosessin ohjaaminen (40 osp)
 • Tuotantoprosessissa toimiminen (20 osp)
 • lisäksi yksi valinnainen tutkinnon osa (20 osp)

Lisäksi suoritetaan yhteiset tutkinnon osat, ellei henkilökohtaisessa osaamisen kehittämisen suunnitelmassa (HOKS) muuta sovita.

 

Yhteiset tutkinnon osat:
 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

HOKS:ssa voidaan huomioida tutkinnon osa toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta (5 – 15 osp) tai ammatillisia opintoja tukevia korkeakouluopintoja (5 – 15 osp).

 

Tutkinnon perusteet löytyvät tarkemmin  ePerusteista.

Oppimisympäristöt

Edistykselliset oppimisympäristöt

Olemme panostaneet oppimisympäristöjen kehittämiseen ja Careerialla prosessialan oppimisympäristöt ovat käytettävissä sekä lähi- että etäopetuksessa. Careerian ainutlaatuiset, uutta teknologiaa hyödyntävät, työelämää simuloivat ja monipuoliset oppimisympäristöt antavat kattavan ymmärryksen ammatin sisällöstä. Käytännön harjoittelun rajattomat mahdollisuudet simulaattorin ja virtuaaliympäristöjen myötä motivoivat opiskelijaa tutkimaan turvallisesti erilaisia häiriötilanteita, operointivirheitä, säätöpiirejä sekä automaatioprosessin toimintaa.

Careerialla voit opiskella ja näyttää osaamisesi aidossa koetehdasympäristössä, joka on jatkuvasti toiminnassa oleva tislausprosessilaitos Porvoossa, Ammattitiellä. Koetehtaalla on mahdollista keskittyä itse prosessiin ja sen operointiin, kun automaatiojärjestelmän toiminta, säätöpiirien tunnukset ja toiminta, trendit, hälytysrajat jne. ovat tulleet tutuiksi simulaattoriharjoituksissa. Vastikään kehitetty ja valmistunut NAPCON –simulaattori on ainoa laatuaan Suomen oppilaitoksissa ja se on räätälöity Careerian opiskelijoiden käyttöön.

Laadukkaampaa ja motivoivampaa opiskelua virtuaalissa simulaattoreissa

Simulaattori toimii pilvipalveluna, joten sitä voi käyttää täysin ajasta ja paikasta riippumattomasti etänä.

Työturvallisuus ja ymmärrys prosessista paranevat, kun opiskelija voi turvallisesti testata erilaisia häiriötilanteita ja operointivirheitä sekä harjoitella prosessin palauttamista takaisin tasapainotilaan. Tällöin oppiminen on myös syvällisempää, laadukkaampaa ja motivoivampaa.

Edistykselliset oppimisympäristöt – katso video

Hae koulutukseen

Päiväkoulutus | 9.10.2023 | Porvoo

Hakuaika päättyy 3.9.2023.

Hakijat kutsutaan hakemuksen perusteella  henkilökohtaiseen haastatteluun. Haastattelussa tehdään lopullinen valinta alalle soveltuvuuden, motivaation sekä aiemmissa opinnoissa ja työtehtävissä menestymisen arvioinnin perusteella.

Opiskelu edellyttää riittävän hyvää suomen kielen taitoa (B1), joka arvioidaan tarvittaessa kielitestillä tai todistusten perusteella sekä haastattelussa.

Hakijoihin ollaan yhteydessä ensisijaisesti sähköpostitse.

Haastattelut toteutetaan Teams -haastatteluina 21.6. (keskiviikko), 23.8. (keskiviikko), 28.8. (maanantai) ja 6.9. (keskiviikko).

Opiskelijavalinnat tehdään 11.9.2023 mennessä (vk 37) ja valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille.

Hae koulutukseen

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?

Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.

Hakijapalvelut

040 358 5734

hakutoimisto@careeria.fi

Noora Lindelöf

Opettaja

040 701 8298

noora.lindelof@careeria.fi


Puhtaus, kiinteistö ja prosessi

Ammattitie 1, Porvoo


Ammattitutkintostipendi

Tutkinnon suoritettuasi sinun on mahdollista saada Työllisyysrahastosta 414 euron suuruinen ammattitutkintostipendi, jos sinulle on kertynyt työhistoriaa vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä.

Tutustu saamisedellytyksiin

Miksi juuri Careeriaan?

 1. Voit rakentaa juuri itsesi näköisen opiskelupolun, johon aiempi kokemuksesi ja osaamisesi vaikuttaa.
 2. Koulutuksemme on suunniteltu työelämään sopivaksi – saat juuri sellaisia taitoja, joita työpaikalla tarvitset.
 3. Meillä et jää yksin, vaan otamme huomioon juuri sinut: Careeria antaa kaikille opiskelijoille yksilöllistä ohjausta ja tukea.
 4. Meillä pääset tekemään ja valmistut tulevaisuuden tekijäksi.
 5. Toimipisteemme ovat nykyaikaisia, palvelevia oppimisympäristöjä keskeisissä sijainneissa ja hyvien joukkoliikenneväylien lähellä Uudellamaalla.

Toimipisteet