Kenelle?

Kaasusumutinkoulutus ammattikäyttöön (vähintään 5 h) on tarkoitettu vartijoille, järjestyksenvalvojille (jljv), lipuntarkastajille, konduktööreille, pysäköinninvalvojille ja vastaaville ammattiryhmille, joiden työolosuhteissa esiintyy korostuneesti väkivallan uhkaa.

Myös yksityishenkilöt saavat osallistua kaasusumutinkoulutukseen perustellusta syystä. Perusteltu syy voi olla viranomaisen suositus tai työympäristö, johon kohdistuu jatkuvaa väkivallan uhkaa.

Ammattiryhmät, joille kaasusumutin on määritelty lainsäädännössä voimankäyttövälineeksi, ovat pääsääntöisesti velvoitettuja suorittamaan voimankäytön yleisen osan koulutuksen (6h) ennen osallistumistaan kaasusumutinkoulutukseen. Vartijoilta ja järjestyslain perusteella asetetuilta järjestyksenvalvojilta edellytetään lisäksi myös voimankäytön kertauskoulutuksen suorittamista vuosittain säilyttääkseen kaasusumuttimen kantamisoikeuden.


Koulutuksen sisältö

Kaasusumutinkoulutuksessa harjoitellaan käyttämään kaasusumutinta oikeaoppisesti käyttäjälle turvallisena voimankäyttövälineenä sekä kaasusumuttimen käyttöä hätävarjelutilanteessa puolustustarkoituksessa.
Koulutuksen sisältö Poliisihallituksen ohjeen mukaisesti vartijan voimankäyttökoulutuksista (2020/2012/4703) mukaisesti:

  • kaasusumutin voimankäyttövälineenä
  • kaasusumuttimen turvallinen käsittely
  • kaasusumutinta käsittelevä lainsäädäntö
  • kaasusumuttimen oikeaoppinen käsittely ja kantaminen
  • sumutetun henkilön ensiapu
  • kaasusumuttimen esiinotto-, käsittely- ja riistonestoharjoitteet
  • kirjallinen koe ja näyttökoe kaasusumuttimen käsittelytaidoista

Useita kursseja, valitse:


  19.09.2019                               Helsinki

  31.10.2019                               Porvoo

  19.12.2019                               Helsinki

Kysy lisää

Mia Niinikoski

Koulutussuunnittelija

040 158 3225

Mia.Niinikoski@careeria.fi