Merkonomstuderande Caspian planerar att bli företagare – först tävlar han i Mästare

17.10.2023

Nuori, hymyilevä mies ylhäältä päin kuvattuna.

Caspian Kuosmanen studerar till merkonom vid Careeria. Han planerar att bli företagare. Vid sidan av sina studier ska han delta i Mästare-tävlingen. Vi intervjuade Caspian om hans studier och hur han förbereder sig för Mästare-tävlingen.

Vad har du för bakgrund? Vill du berätta någonting om dig själv?

Jag har bott i Borgå hela mitt liv. På fritiden spelar jag amerikansk fotboll och går på gym. Jag tycker om att vara med kompisar och mitt stora intresse är musik.

Du studerar till merkonom. Hur visste du att du skulle söka till Careeria för att studera? Varför valde du just Careeria som din studieplats?

Först funderade jag att gå till gymnasiet. Men det var inte riktigt det som jag ville och då började jag gå igenom vad det finns för alternativ och tänkte att merkonomutbildningen är det enda alternativet. Jag valde att söka till Careeria för att det finns i Borgå.

Hurdan arbetserfarenhet har du?

Jag har varit på sommarjobb två somrar på Porvoon Autotarvike Oy och i Sokos. Vi hade också praktik på ettan och då jobbade jag på Jack & Jones.

Varför valde du just merkonomutbildningen?

Därför att jag skulle vilja bli egenföretagare, personlig stylist.

Hur är det att studera i Careeria? Vad är bra/det bästa?

Det bästa är väl det att det bara tar två år att studera och det är ganska enkelt. Ibland har jag bara tre timmar, alltså ganska korta dagar.

Är det någonting som är svårt eller utmanande?

Bokföringen har varit det enda svåra. Men jag har fått tillräckligt med hjälp och handledning för att klara av det.

Har du kunnat utnyttja ditt tidigare kunnande eller din arbetserfarenhet i dina studier?

Det har jag nog, till exempel inom försäljning.

Hur lång tid kommer det att ta att avlägga examen? Hur mycket tar det av din fritid?

Det tar två år för mig att avlägga merkonomexamen och det tar inte alls mycket tid av min fritid. Största delen gör jag i skolan och sen har vi också en del egna studier, till exempel ogjorda uppgifter.

Hurdana planer har du för framtiden?

Jag har planer att ha ett eget företag i framtiden. Och jag spelar också jenkkifutis och skulle vilja fara någonstans, till exempel till ELF, European League of Footboll, för att spela.

Till vem skulle du rekommendera denna examen?

Till alla som inte ännu vet vad de vill bli. Merkonomutbildningen är ett ganska brett område. Och sen om du är intresserad av eget företagande eller business, så skulle jag rekommendera den här utbildningen.

Hur kom du fram till beslutet att delta i Mästare-tävlingen?

Man får 15 kompetenspoäng av det här och sedan sa dom hemifrån att när du ändå kan och det handlar om försäljning, ta det.

Jag har redan deltagit en gång och då var grenen kundservice. Första gången gick helt bra. Jag hade inte räknat med att jag skulle placeras så högt upp, men sedan blev jag tredje. Uppgiften förra gång var att ta emot kunder som gick förbi och försöka få dom att lyssna på vad du hade att berätta om det du säljer. Vi hade kastruller och stekpannor att sälja. Nu är jag med i visuellt säljarbete. Jag har inte ännu hunnit förbereda mig men jag har diskuterat med min lärare, Jade Liski, om vilka alternativa jag har.

Vilken nytta har du av Mästare-tävlingarna?

Jag får ju de där studiepoängen och Mästare ser också bra ut i CV:n. Jag var lite nervös första gången, men nu vet jag vad det är att tävla. Jag tror att när man förbereder sig bra, så går det också bra.

Vi alla som deltar i Mästare-tävlingen ska träna i smågrupper och jag ska också förbereda mig inför visuell försäljning med Jade. Jag tror att vi också den här gången ska skriva ner fakta och anvisningar så som vi också gjorde förra gången. Förra året var det produktfakta och sådant, nu ska det vara om visuellt försäljningsarbete.

Lycka till i Mästare-tävlingen, Caspian!

Mies istuu ulkona penkillä mietteliäs ilme kasvoillaan.

Kommentar av läraren Jade Liski, som fungerat som Caspians tränare inför Mästare-tävlingen:

”Jag har haft glädjen att få arbeta tillsammans med Caspian och leda honom genom träningen. Min uppgift är att fungera som Caspians tränare inför Mästare-tävlingarna, vilket också kräver ett gott och intensivt samarbete med hans ansvarslärare Michaela Öberg-Westerlund.

Caspian har visat sig vara en skötsam, flitig, pålitlig och motiverad studerande, vilket har gjort vårt gemensamma träningsarbete trivsamt och lätt. Bara efter några träningsgånger känns det som att jag har att göra med en professionell och erfaren tävlare.

Jag är fullständigt övertygad om att Caspian kommer att åstadkomma många fina ting och jag väntar med spänning på att se vad livet har att erbjuda honom.”

Mera information om Mästare-tävlingen:

Mästare2024 semifinaler hålls vecka 5, 2024. Final 20.–23.5.2024 i Kuopio.
Mästare2024 – Taitaja 2024
#StoltProfessionell