Finansiering av studier
FPA:s studiestöd
Studiestöd kan beviljas till dem som studerar på heltid och vars studiemängd uppnår till minst 4,5 kompetenspoäng per studiemånad. Om dina studier inte mäts i kompetenspoäng, bör du ha undervisning i medeltal minst 25 timmar per vecka. Som studiestöd kan beviljas studiepenning samt statsgaranti för studielån. Den som deltar i förberedande utbildning för yrkesinriktad grundexamen har även möjlighet att söka ersättning för skolresor från FPA.
Studiepenningen är en beskattningsbar inkomst. Hela kalenderårets inkomster påverkar på studiestödets mängd. Studerande har en personlig årsinkomstgräns som grundar sig på antalet stödmånader. Inkomstkontrollen görs i efterhand på basen av dina beskattningsuppgifter.
Studerande som bor på hyra kan ansöka om FPA:s allmänna bostadsbidrag. För att man skall vara berättigad till bidraget bör man uppfylla vissa krav. Allmänt bostadsbidrag är obeskattbar inkomst.
Om du av FPA får studiestöd eller av Sysselsättningsfonden får vuxenutbildningsstöd kan du få statsgaranti för studiestöd. Fastän du inte får studiestöd, kan du få statsgaranti vid följande situationer:
- Du är 18-19 år, bor hos dina föräldrar, studerar till ett yrke vid en andra stadiets läroanstalt och inte är berättigat till studiestöd pga. dina föräldrars inkomster.
- Du är under 17, du bor inte hos dina föräldrar, inte är berättigad till studiestöd för att du är berättigad till barnbidrag. Du kan få statsgaranti om dina föräldrar tillsammans förtjänar mindre än 64 400 euro/år.
Studiestöd kan ansökas elektroniskt på adressen MittFPA. Studiestöd kan också ansökas på en blankett, som du kan printa ut på adressen: www.fpa.fi/blanketter/ eller hämta från FPA kontor. Blanketten för ansökan om studiestöd kan du lämna till läroanstalten eller FPA:s kontor.
Vuxenutbildningsstöd
Du kan ansökan om vuxenutbildningsstöd från Sysselsättningsfonden.
För att få stödets fulla belopp bör studierna vara din huvudsyssla, dvs. omfatta minst 3 kompetenspoäng per månad. Om studiernas omfattning inte är angiven i kompetenspoäng, bör studierna i medeltal vara minst 20 timmar i veckan.
Förutsättningen för att få vuxenutbildningsstöd är att studerande har ett arbetsavtal i kraft, från vilken hen har tagit studieledigt utan lön minst 2 månader i ett sträck. Därutöver krävs att studerande har varit i arbetslivet minst 8 år, och att nuvarande arbetsavtal varit i kraft i minst ett år före studierna inleds.
Jämkat vuxenutbildningsstöd kan man söka om studerande arbetar vid sidan av studierna eller om studieledigheten är kortare än två månader.
Om du arbetar som företagare på heltid och ditt arbete i företaget minskar på grund av deltagande i en utbildning som pågår i minst två månader kan du ansöka om vuxenutbildningsstöd för företagare.
Vuxenutbildningsstöd kan fås högst för 15 månader.
Mera information om vuxenutbildningsstödets krav och dess mängd finns på Sysselsättningsfondens hemsida.
Frivilliga studier med arbetslöshetsförmån
Arbetslöshetsförmån beviljas endast för studier på heltid, vars omfattning är minst 4,5 kompetenspoäng per studiemånad. En person som fyllt 25 år före utbildningen inleds och som varit arbetssökande vid TE-byrån har rätt till arbetslöshetsförmån, om TE-byrån bedömt att studierna förbättrar studerandes yrkesskicklighet och möjligheter på arbetsmarknaden.
Arbetslöshetsförmånen som stöder studietiden kan utbetalas högst 24 månader. Den maximala tiden för inkomstrelaterad dagpenning och grunddagpenning förbrukas också under studierna.
För att få stöd under studietiden bör du alltid diskutera med din egen TE-byrå innan du inleder studierna. Det är TE-byrån som besluter om du beviljas arbetslöshetsdagpenningen eller arbetsmarknadsstöd.
Mera information om frivilliga studier med arbetslöshetsförmån:
www.te-tjänster.fi
www.fpa.fi
Andra stödformer
En person, som blir på alterneringsledig från sitt jobb och inleder studier, har möjlighet att få alterneringsersättning.
Mera information om alterneringsersättning:
www.fpa.fi
www.te-tjanster.fi
FPA och försäkringsbolagen kan vid behov bevilja rehabiliteringspenning för yrkesstudier åt en person som är i behov av utbildning. Man bör dock komma överens om detta med ifrågavarande instanser innan studierna inleds.
Läs mer om rehabiliteringspenning: www.fpa.fi
Tjänster som främjar sysselsättning
Angående tjänster som främjar sysselsättningen och där tillhörande stöd, hittar du mera information på TE-tjänster eller FPAs kontor och på deras hemsidor:
www.te-tjanster.fi
Tilläggsinformation
Vid Careeria ger kuratorn personlig vägledning och handledning då det berör finansiering av studierna.