”Du har så mycket att välja bland när du blir klar med merkonomexamen”

14.1.2022

Merkonomstuderande.

Sara Uddström studerade till merkonom i Careeria. Hon valde Careeria i gemensamma ansökan därför att ”det finns så många vägar man kan gå efter merkonomutbildningen”. Vi intervjuade Sara om hennes studier och frågade hurdana planer hon har när hon blir färdig.

Vill du berätta någonting om dig själv?

Jag har bott på Emsalö hela mitt liv. Lågstadiet gick jag i Tolkis skola och högstadiet i Strömborgska skolan. Efter grundskolan sökte jag till Careeria. Jag skulle själv beskriva mig som ganska glad och positiv.

Hurdan arbetserfarenhet har du?

Jag skulle säga att jag redan samlat en hel del arbetserfarenhet. Mitt första sommarjobb var på Emsalö Byabod som är en liten bybutik. Efter det har jag också jobbat på glasskiosk och i större mataffärer. Jag har även jobbat på dagis och gjort lite allt möjligt.

Varför valde du Careeria som din studieplats? Och varför just grundexamen i affärsverksamhet, merkonom?

Careeria var mitt första val i gemensamma ansökan. Jag visste att gymnasiet skulle bli svårt för mig för jag har aldrig varit så hemskt bra i skolan. Så fick jag höra om Careeria och tyckte att det lät intressant. Det finns så många vägar du kan gå efter merkonomutbildningen: en examen, men du kan gå åt så många håll efter den.

Merkonomexamen valde jag därför att jag är mycket social. Jag tyckte att det var bra att lära mig mer om kundbetjäning och att jobba med kunder. Jag hade ju redan jobbat på butik och glasskiosk och jag visste av erfarenhet att jag är bra med kunder.

Jag har studerat i 2 år och det är lite kortade tid än normalt. Nu kan jag säga att jag är nöjd att jag valde just merkonomutbildningen. Den har passat bra för mig.

Hur var det att studera i Careeria? Vad var det bästa?

Det har varit jättebra att studera i Careeria och jag måste nog säga att det är kanske lärarna som har varit det bästa. De är jättekunnande. Jag tycker jättemycket om Michaela Öberg-Westerlund. Hon lär oss på ett så roligt sätt, hon är det bästa! Det har alltid varit roligt med henne. Jag har tyckt jättemycket om utrymmena på Hästskogatan. Man vill studera aktivt när man är i en trevlig omgivning.

Var det någonting som var svårt eller utmanande?

Kanske att jobba med datorer. Jag har aldrig varit bra på datorer och när jag började i Careeria skedde allting på datorer. Då fick jag lite panik, men det började nog rulla på sen. Vi hade lektioner med Annika Lindfors och då lärde jag mig mycket. Hon hjälpte mig att förstå saker bättre.

Hurdana planer har du för fortsättningen?

Jag blir färdig lite tidigare än jag hade tänkt mig. Jag tror att jag kommer att jobba först. Men sen vill jag ändå studera vidare. Men jag har inga fasta planer ännu.

Till vem skulle du rekommendera denna merkonomexamen? Hurdana hälsningar har du till henne eller honom?

Jag skulle rekommendera merkonomutbildningen till sådana som inte riktigt ännu vet vad de vill bli som stora. Man har så mycket att välja på när man blir klar med merkonomexamen. Och om man gör sina uppgifter så kommer man att klara det.

Dina hälsningar till Careeria?

Tack. Allt har fungerat bra i Careeria. Allt rullar bra på. Och till sist: hälsningar också till köket. Careeria har lyckats riktigt bra med skolmaten.