Yhteiset tutkinnon osat (YTOt) sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. YTO-opinnot ovat laajuudeltaan 35 osaamispistettä eli 1/5 perustutkinnosta.
Yhteisten tutkinnon osien opinnoissa hankit ja vahvistat taitoja, joita tarvitaan kaikissa ammateissa, arkielämässä ja jatko-opinnoissa. Ne antavat sinulle pohjan myös elinikäiseen oppimiseen. YTO-opinnot sisältävät sekä pakollisia että valinnaisia osaamistavoitteita.
26 osp pakollisia opintoja ja 9 osp valinnaisia opintoja
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen 11 ospViestintä- ja vuorovaikutus, äidinkieli tai suomi toisena kielenä 4 osp │ pakollinenViestintä- ja vuorovaikutus toisella kotimaisella kielellä, ruotsi 1 osp │ pakollinenViestintä- ja vuorovaikutus vieraalla kielellä, englanti 3 osp │ pakollinenToiminta digitaalisessa ympäristössä 2 osp │ pakollinenTaide ja luova ilmaisu 1 osp │ pakollinen
Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 6 ospMatematiikka ja matematiikan soveltaminen 4 osp │ pakollinenFysikaaliset ja kemialliset ilmiöt ja niiden soveltaminen 2 osp │ pakollinen
Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 ospYhteiskunnassa ja työelämässä toimiminen 2 osp │ pakollinenTyöelämässä toimiminen 2 osp │ pakollinenOpiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet 1 osp │ pakollinenYrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta 1 osp │ pakollinenTyökyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen 2 osp │ pakollinenKestävän kehityksen edistäminen 1 osp │ pakollinen
Yhteisten tutkinnon osien valinnaiset osaamistavoitteet 9 ospVoit valita yhteensä 9 osp valinnaisia opintoja yllä olevista kolmesta eri teemasta.
Perustutkinto-opintojen alussa osallistut YTO-infoon ja YTO-henkilökohtaistamiskeskusteluun (YTO-HOKS).
Henkilökohtaistamiskeskustelussa eli YTO-HOKS-keskustelussa sinun aiemmin hankkimasi osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan pakollisten YTO-osa-alueiden osalta soveltuvin osin. Sinulle suunnitellaan osaamisen hankkimisen toteutus ja osaamisen osoittaminen.
YTO-HOKSaajat ovat YTO-opettajia, jotka käyvät HOKS-keskustelun kanssasi ja tekevät sinulle suunnitelman YTO-osaamisen hankkimisesta ja osoittamisesta.
Ota tarvittaessa yhteyttä: CYTO-hoksaajat@careeria.fi
YTO-opetusta toteutetaan sekä verkossa että lähiopetuksena. YTO-ohjaukseen on suositeltavaa osallistua säännöllisesti. Voit osallistua ohjaukseen joko Teamsissä tai lähiohjauksessa.
Verkko-kurssit opiskelet Moodle-oppimisalustalla. YTO-HOKS-keskustelussa on kanssasi sovittu, mitkä verkkokurssit kuuluvat sinulle, ja niihin on kirjauduttu yhdessä sinun kanssasi.
Verkkototeutus on pääosin työelämässä ja oppisopimuksella opiskelevien tapa opiskella YTOt. Sinun on mahdollista saada opintoihin tukea sekä verkossa että lähiohjauksessa.
Palauttamiasi tehtäviä kommentoidaan ja arvioidaan säännöllisesti.
Yhteisten tutkinnon osien lähiopetus toteutuu ns. kahden päivän mallilla. Opetusta on kahtena päivänä viikossa, joko maanantaina ja tiistaina tai keskiviikkona ja torstaina. Opetustapahtuma, opettaja ja luokkatila näkyvät työjärjestyksessäsi.
Jos lähiopetuksen ryhmissä on tilaa, voidaan tapahtumiin kiinnittää lisää opiskelijoita.
YTO-ohjauksessa saat YTO-opettajilta tukea ja ohjausta yhteisten tutkinnon osien opiskeluun.
YTO-lähiohjaukset on suunniteltu erityisesti opiskelijoille, jotka opiskelevat YTOja verkko-opintoina. Kaikki Careerian perustutkinto-opiskelijat ovat niihin kuitenkin tervetulleita.
Lähiohjausajat ja arvosanatestit
pe 12.8.2022 klo 8–14 Perämiehentie, Porvoo sekä Virnatie, Vantaa
pe 9.9.2022 klo 8–14 Perämiehentie, Porvoo sekä Lämmittäjänkatu, Herttoniemi
pe 7.10.2022 klo 8–14 Perämiehentie, Porvoo sekä Virnatie, Vantaa
pe 11.11.2022 klo 8–14 Perämiehentie, Porvoo sekä Lämmittäjänkatu, Herttoniemi
pe 9.12.2022 klo 8–14 Perämiehentie, Porvoo sekä Virnatie, Vantaa
Muista ilmoittautua YTO-lähiohjaukseen etukäteen sähköpostilla: aira.itanen@careeria.fi Ilmoita, tuletko YTO-ohjaukseen vai arvosanatestiin ja tuletko koko päiväksi vai esim. aamupäiväksi tai iltapäiväksi.
Sari Maunula, koulutuspäällikkö sari.maunula@careeria.fi
Aira Itänen, YTO-assistentti aira.itanen@careeria.fi
YTO-henkilökohtaistajat CYTO-hoksaajat@careeria.fi