Yhteishaku

Leipuri-kondiittori | Elintarvikealan perustutkinto

Kaksi leipuria leipomassa
Yhteishaku - Aloitus syksyllä 2025 - Porvoo

Viimeinen hakupäivä:
18.3.2025
Aloitus syksyllä 2025
Porvoo, Perämiehentie 6
Ei opiskelumaksua.
Hakuaika: 18.2. - 18.3.2025

Hae koulutukseen Lisätietoja

Yhdistä luovuus ja leipominen — opiskele leipuri-kondiittoriksi ja avaa ovi suolaisten ja makeiden herkkujen maailmaan!

Oletko innostunut leipomisesta? Haluatko käyttää luovuuttasi ja loihtia upeita makeita leivonnaisia ja herkullisia leipiä? Jos vastasit kyllä, on leipuri-kondiittorikoulutus loistava valinta!

Leipuri-kondiittori valmistaa kahvi- ja ruokaleipiä sekä konditoriatuotteita kuten kakkuja ja muita leivoksia. 

Leipomossa työskennellään paljon käsillä, ja teollisuusleipomoissa hyödynnetään myös paljon teknologiaa.

Leipuri-kondiittorin opinnot ovat hyvin käytännönläheisiä. Tuotteiden valmistamisen lisäksi opintojen aikana omaksutaan mm. laatutietoinen ja hygieniavaatimusten mukainen työskentelytapa. 

Automatisoitumisen myötä alalla on kysyntää erityisesti ammattitaitoisille työntekijöille, jotka hallitsevat automatisoidun teollisuusprosessin ja uudet tekniikat. 

Elintarvikealan perustutkinnosta saat hyvät valmiudet alan työtehtäviin ja alalla kehittymiseen.

Kenelle?

Koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut leipuri-kondiittorin työstä ja pystyt fyysiseenkin työhön ja itsenäiseen työskentelyyn.

Leipuri-kondiittorina yhteistyötaidot  ovat tärkeitä, samoin kuin reippaus ja energisyys. Työssä onnistumisen kannalta avainasemassa on täsmällisyys ja ripeys.

Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.

Lue lisää kielitaitovaatimuksista ja kielitaidon osoittamisesta.

Leipuri-kondiittori työelämässä

Kuluttajat rakastavat herkullisia leivonnaisia, ja tulevaisuuden kehitys uusine terveellisine vaihtoehtoineen ja erityisruokavalioineen voi avata uusia työmahdollisuuksia leipuri-kondiittoreille.

Leipuri-kondiittorit työskentelevät valmistus-, pakkaus- ja myyntitehtävissä esimerkiksi

  • leipomoissa
  • konditorioissa
  • teollisuusleipomoissa
  • paistopisteissä
  • kahvila-konditorioissa
  • pitopalveluyrityksissä.

Jatko-opinnot

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Luonteva jatko-opintoväylä elintarvikealan perustutkinnon suorittaneelle ovat esimerkiksi leipomoalan ammattitutkinto tai leipomoalan erikoisammattitutkinto. 

Ammattikorkeakoulussa voit opiskella esimerkiksi insinööriksi tai restonomiksi.   

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Väyläopinnot ammattikorkeakouluun

Opiskelu käytännössä

Käytännön toteutus

Opiskelu elintarvikealalla leipuri-kondiittoriksi koostuu opinnoista oppilaitoksessa, ohjatusta itseopiskelusta, verkko-opiskelusta sekä työelämässä oppimisesta.

Koulutukseen sisältyy runsaasti käytännön harjoittelua.

Päivittäinen koulutusaika on pääsääntöisesti arkisin klo 8–16.

Työelämässä oppimisen ajat sovitaan työpaikan kanssa koulutuksen aikana.

Näytöt suoritetaan koulutuksen edetessä henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Kesto

Koulutuksen kesto on noin 3 vuotta.

Kaksoistutkinto — yhdistä ammatilliset ja lukio-opinnot

Careeriassa voit suorittaa lukio-opintoja ammatillisen peruskoulutuksen yhteydessä ja suorittaa ylioppilastutkinnon. Yhdistäessäsi lukio-opinnot ammatilliseen koulutukseen parannat jatko-opiskelumahdollisuuksiasi ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa.

Lue lisää kaksoistutkinnosta

Tutkinto

Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealan perustutkinnossa on neljä osaamisalaa; Careeriassa opiskellaan leipomoalaa ja valmistutaan leipuri-kondiittoreiksi.

Muita osaamisaloja ovat elintarviketeknologia, liha-ala ja meijeriala.

Tutkinnon laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

 

Koulutuksen kuvituskuva

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista, 145 osp ja yhteisistä tutkinnon osista, 35 osp. Leipomoalan osaamisalalla pakollisia ammatillisia tutkinnon osia on 115 osaamispistettä ja valinnaisia 30 osaamispistettä.

Pakolliset tutkinnon osat (115 osp)

  • Elintarviketuotannossa toimiminen (35 osp)
  • Leipomoalan prosessien ohjaus ja käynnissäpito (20 osp)
  • Ruokaleipätuotteiden valmistus (20 osp)
  • Kahvileipätuotteiden valmistus (20 osp)
  • Konditoriatuotteiden valmistus (20 osp)

Valinnaisia tutkinnon osia (30 osp)

  • Leipomoeinesten valmistus (15 osp)
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä (15 osp)
  • Leipomoalan erikoistuotteiden valmistus (15 osp)
  • Leipomotuotteiden pakkaustoiminnot (15 osp)
  • Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp)
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp)
  • Huippuosaajana toimiminen (15 osp)

 

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

 

Hae koulutukseen

Yhteishaku 2025

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen alkaa 18.2.2025 klo 8.00 ja päättyy 18.3.2025 klo 15.00.

Koulutukseen haetaan Opintopolussa.

Hae yhteishaussa

Kysy lisää koulutuksesta ja hakemisesta

Careerian hakijapalvelut auttavat sinua, kun sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai siihen hakemisesta.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Hakijapalvelut

040 358 5734

hakutoimisto@careeria.fi

Maija-Riitta Kuusitunturi

Opettaja

040 161 5552

Maija-Riitta.Kuusitunturi@careeria.fi


Tuki ja ohjaus

Aleksanterinkatu 20, Porvoo


Rakastatko leipomista? Opiskele elintarvikealalle

Miksi juuri Careeriaan

  • Koulutuksemme ovat käytännönläheisiä – saat huomisen työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Rakennamme kanssasi sinulle sopivan opintopolun.
  • Meillä et jää yksin. Saat yksilöllistä ohjausta ja tukea opintoihisi.
  • Nykyaikaiset oppimisympäristömme ja opiskelujaksot työpaikoilla tukevat ammatillista kehittymistäsi.
  • Toimipisteemme sijaitsevat Uudellamaalla hyvien liikenneyhteyksien varrella. 
  • Verkkokoulutuksiimme voit osallistua mistä tahansa – vaikka kotisohvaltasi.

Toimipisteet