CareeriaPlussan kotoutumiskoulutuksesta ravintola-alan opintoihin ja töihin

7.8.2024

Hymyilevä vaaleahiuksinen nainen, taustalla vihreitä puita.

Puolalainen Urszula Wcislik tuli Suomeen kaksi vuotta sitten. Hän on oiva esimerkki siitä, kuinka polku kotoutumiskoulutuksesta johtaa ammatillisten opintojen kautta työelämään. Urszula osallistui CareeriaPlussan kotoutumiskoulutukseen ja suoritti sen jälkeen Careeriassa vielä ravintola- ja cateringalan osatutkinnon, jonka ansiosta hänellä on nyt tiedossa työpaikka koulun keittiössä. Kyselimme Urszulalta hänen opinnoistaan, mihin ne johtivat ja millaisia jatkosuunnitelmia hänellä on.

Koto-opintojen kautta ammatillisiin opintoihin, työssäoppimaan ja töihin

Urszula Wcislik opiskeli aikanaan Puolassa taloustieteitä ja työskenteli kosmetiikkaliikkeessä. Hän tuli Suomeen miehensä ja kolmen lapsensa kanssa kaksi vuotta sitten. Suomessa tie vei opintojen pariin CareeriaPlussaan.
– Vuoden kotoutumiskoulutuksen jälkeen suomen kielen taitoni ja työelämävalmiuteni olivat edistyneet siten, että päätin hakea Careeriaan ammatilliseen koulutukseen ravintola-alalle. Valitsin alan, koska olen aina pitänyt ruoanlaitosta ja työskentelystä keittiössä. Opintoihin liittyvän harjoittelun suoritin Porvoon ateria- ja puhtauspalveluissa, Urszula kertoo.
– Opinnoista sain paljon uutta tietoa, jota minulla ei aiemmin ollut. Opiskelu oli välillä raskastakin, mutta antoi minulle paljon. Välillä piti lukea säännöllisesti ja oli vaikeaa ymmärtää kaikkia sanoja, mutta suoriuduin kuitenkin hyvin. Opettajat sekä CareeriaPlussassa että Careeriassa olivat todella avuliaita. Opin ravintolasanastoa, tietokoneasioita ja matematiikkaa, Urszula jatkaa.

Edessä uusi ura ravintola-alalla

Careerian opinnot johdattivat Urszulan uudelle polulle ruoan maailmaan.
– Aloitan elokuussa osa-aikatyön Porvoossa koulun keittiössä. Koulussa opiskelee lapsia 1. luokalta 6. luokkaan. Nyt saan arvokasta työkokemusta koulun keittiöstä. Haluan jatkossakin työskennellä ravintola-alalla, Urszula kertoo haaveistaan.
– Voin suositella ravintola-alan opintoja kaikille, jotka pitävät ruoanlaitosta eivätkö pelkää kovaa työtä.

Myös CareeriaPlussan kotoutumiskoulutus oli erittäin hyvä. Jos haluaa työllistyä, on ensiksi hyvä mennä kotoutumiskoulutukseen, jossa saa hyvät työelävalmiudet ja riittävän kielitaidon jatko-opintoihin ja töihin. Omalta osaltani suomen kielitaidon parantaminen jatkuu nyt edelleen työelämässä, Urszula summaa.

Kiitos CareeriaPlus ja Careeria!

Ursula on tyytyväinen CareeriaPlussassa ja Careeriassa suorittamiinsa opintoihin, jotka johdattivat hänet mieluisan alan töihin.
– Haluan kiittää kaikkia opettajia heidän antamistaan tiedoista ja ohjeista, joita tulen varmasti käyttämään jatkossa, Urszula kiittelee.

Careeria ja CareeriaPlussa toivottavat Urszulalle menestystä työelämään!