Kylmäasentaja
Viimeinen hakupäivä:28.1.2025Koulutus alkaa: 10.12.2024 Koulutus päättyy: 22.12.2026Vantaa, Virnatie 5Koulutus on maksutonta
Kylmätekniikkaa on kaikkialla, muun muassa suurkeittiöissä, sairaaloissa, elintarvikemyymälöissä, teollisuuden prosesseissa, elintarviketeollisuudessa, urheilupaikoissa, kiinteistöjen ilmastoinnin jäähdytyksessä, testilaboratorioissa, ATK-konesaleissa ja kylmäkuljetuksissa. Eri kylmätekniikan osa-alueilla työ on kuitenkin hyvin erilaista. Joku huoltaa suurkeittiöiden pienkylmälaitteita ja toinen asentaa elintarviketehtaan ammoniakkikylmäjärjestelmää suurista teräsputkista.
Suorittamalla talotekniikan ammattitutkinnon osoitat olevasi kylmäasennuksen ja -huollon kokenut ammattilainen. Sinulla tulee ennen koulutukseen tuloa olla takataskussaan kylmäalan perustiedot ja -taidot sekä alan työkokemusta.
Talotekniikan ammattitutkinnon oppisopimuskoulutus on tarkoitettu sinulle, joka huollat ja asennat työksesi yli 3 kiloa kylmäainetta sisältäviä kylmälaitteita. Hakijana sinulta edellytetään sitoutumista tutkinnon suorittamiseen työsi ohessa ja osallistuaksesi koulutukseen sinulla tulee olla työpaikka, jonne voidaan tehdä oppisopimus. Oppisopimuksella opiskelu on maksutonta.
Suomen kielen kielitaitovaatimus B2. Kielitaitovaatimus johtuu mm. koulutuksessa tehtävistä vaativista suomenkielisistä teoriakokeista.
Kylmäasentajan työ on monipuolista. Työ muodostuu kylmähuollosta, asentamisesta ja vian etsinnästä hyvin erilaisissa ympäristöissä. Sähkötekniikan ymmärtäminen ja sähköisten vikojen löytäminen ovat kylmäasentajalle arkipäivää. Kokeneen kylmäasentajan työhön voi kuulua myös päivystämistä.
Koulutukseen kuuluu käytännönläheistä lähiopetusta enintään 37 päivää 2–5 päivän jaksoissa henkilökohtaistamisen mukaan 8–24 kuukauden aikana.
Lisäksi neljä opintokokonaisuutta on mahdollista tehdä joustavasti verkossa.
Kylmäasentajan koulutuksen kesto voi vaihdella henkilökohtaistamissuunnitelman mukaan, keskimääräinen kesto on noin 8 kuukautta – 2 vuotta.
Koulutuksessa käsitellään seuraavia aiheita:
Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä.
Kaikille yhteiset tutkinnonosat:
Kylmäaineiden käsitteleminen
• lämpöoppi, kylmäprosessi, kylmäaineet, lainsäädäntö
Kylmälaitoksen sähkökomponenttien korjaaminen ja huoltaminen
• sähkövikojen paikannus mittaamalla, sähkökomponenttien vaihto, käyttöönottotarkastus, sähköinen määräaikaistarkastus
Osaamisalat, joista valitset työtehtäviisi sopien yhden:
• Kylmätilojen jäähdytyslaitteiden asentaminen ja huoltaminen
• Ilmastoinnin jäähdytyslaitteiden asentaminen ja huoltaminen
• Liikkuvan kaluston kylmälaitteiden asentaminen ja huoltaminen
• Teollisten ammoniakkikylmälaitteiden asentaminen ja huoltaminen
• Hiilidioksidikylmälaitteiden asentaminen ja huoltaminen
• Suurten ilmalämpöpumppujen asentaminen ja huoltaminen
Sisältönä näissä on oman alan kylmäjärjestelmän asentaminen ja käyttöönotto, huolto ja korjaaminen, elektroniset valvontajärjestelmät, välilliset järjestelmät
Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.
Jätä hakemus koulutukseen heti, kun sinulla on tiedossa sopiva työpaikka. Hae koulutukseen vähintään 2 viikkoa ennen aloituspäivää. Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti. Kylmä- tai lämpöpumppulaitteisiin liittyvää kylmä- ja sähköteknistä työtä tulee olla vähintään 25 tuntia viikossa oppisopimuksen solmimiseksi.
Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista (vähintään B2).
Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?
Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.
Koulutuskoordinaattori
040 036 0738
Kristiina.Eerola@careeria.fi
Rakentaminen ja talotekniikka
Virnatie 5, Vantaa
Virnatie 5 A 01300 Vantaa