Visualisteja AJK-Jatkokoulutuksen ja Careerian yhteistyöllä

5.8.2022

Kankaita pöydällä ja käsi valitsemassa sopivaa.
Iloisia opiskelijoita luokkatilassa.

AJK-Jatkokoulutuksen ja Careerian yhteistyössä toteuttamat visualistien koulutukset käynnistyvät tasaiseen tahtiin syksyisin ja keväisin. Jo usean vuoden ajan jatkunut koulutusyhteistyö on win-win-win: AJK-Jatkokoulutuksen arvostettu tietopuolinen koulutus, Careerian järjestämä tutkintoprosessi ja näiden yhdistelmänä työelämään valmistuvat osaavat visualistit. Opiskelijoita on ympäri Suomea, aina Turusta Tornioon.

AJK-Jatkokoulutuksella on erinomainen maine ja pitkät perinteet visuaalisen markkinoinnin kouluttajana

AJK-Jatkokoulutus on 1993 perustettu yksityinen visuaalisen markkinoinnin, sisustussuunnittelun ja tapahtumatuotannon aikuiskouluttaja, joka on kouluttanut osaajia visualistin tutkintoon jo yli 20 vuotta. AJK-Jatkokoulutus ja Careeria toteuttavat liiketoiminnan ammattitutkinnon koulutusyhteistyö, jossa visualistien koulutuksen sisällöstä vastaa AJK-Jatkokoulutus ja opiskelijoiden henkilökohtaistamisesta ja tutkintoprosessista Careeria. Visualistien koulutuksen maine on kiirinyt pitkälle, ja opiskelijat hakeutuvatkin koulutuksiin ympäri Suomea.

AJK-Jatkokoulutuksen koulutusjohtaja Iris Heikkosen kädenjälki näkyy liiketoiminnan ammattitutkinnon perusteissa

Kaksi naista keskustelee toimistossa.

Alalla pitkään toiminut AJK-Jatkokoulutuksen koulutusjohtaja Iris Heikkonen on ollut mukana kirjoittamassa liiketoiminnan ammattitutkinnon perusteita myynnin ja markkinointiviestinnän osalta.
– Annoin lausuntokierroksella palautetta uuden tutkinnon perusteiden luonnoksesta, jolloin sain Opetushallituksesta kutsun mukaan työryhmään. Pääsin vaikuttamaan liiketalouden ammattitutkinnossa juuri siihen osaan, jota visualistiopiskelijat suorittavat, tilan ja esillepanon visuaalinen suunnittelu ja toteutus, Iris Heikkonen kertoo taustoja.

AJK-Jatkokoulutus on alan tunnettu ja arvostettu kouluttaja, jolla on pitkät perinteet. Laatu näkyy motivoituneissa ja lahjakkaissa opiskelijoissa, jotka osoittavat tutkinnon vaativaa osaamista ja ammattitaitoa.
– Olemme pieni ja erikoistunut toimija. Pystymme tarjoamaan opiskelijoillemme joustavaa palvelua, inspiroivan opiskeluympäristön ja henkilökohtaisen opiskelukokemuksen. Opiskelijoiden kesken vallitsee hyvä ilmapiiri, panostamme käytännön harjoitteluun ja kouluttajamme ovat alan kokeneita asiantuntijoita. Kehitymme ajan mukana. Viime aikoina painopiste on ollut virtuaalitapahtumissa ja visuaalisella puolella verkkokaupassa ja sosiaalisessa mediassa, Iris Heikkonen kuvaa AJK-Jatkokoulutuksen erityispiirteitä.

AJK-Jatkokoulutuksen visualistit työllistyvät hyvin

Visualistin koulutuksen käyneet opiskelijat ovat kysyttyä työvoimaa. Vuosien varrella yrityksiin työllistyneet ammattilaiset ovat osaltaan vieneet AJK-Jatkokoulutuksen mainetta ja tunnettuutta eteenpäin. Visualistit työllistyvät pitkälti myymälöihin. Visualistiopiskelijat työskentelevät jo usein alalla ja haluavat koulutuksen myötä kehittää osaamistaan.
– Meiltä on työllistytty merkittäviin suomalaisiin brändeihin ja jopa Lontoon Habitatiin. Tehtävät painottuvat nimenomaan visualistisen myyjän tehtäviin. Myös markkinoinnin pariin työllistytään. Koulutuksen käyneet pystyvät työpaikallaan kouluttamaan omilla opeillaan muita, ja koulutus antaa myös paremmat etenemismahdollisuudet työssä, koulutussuunnittelija Merita Ikonen kuvaa visualistien sijoittumista työelämässä.

AJK-Jatkokoulutuksen asiakkaat ovat myös Careerian asiakkaita

AJK-Jatkokoulutuksen ja Careerian yhteistyössä Careerian rooli painottuu tutkintomaailmaan liittyvään asiantuntijuuteen. AJK-Jatkokoulutuksen asiakkaat ovat yhtä lailla Careerian asiakkaita, kun heille järjestetään mahdollisuus tutkinnon suorittamiseen. Yhteistyö tähtää opiskelijoille syntyvään hyvään ammattitaitoon.
– Tämä yhteistyö Careerian kanssa on meille merkittävää, koska yli puolet koulutukseen hakeutuvista haluaa suorittaa tutkinnon. Careeria on asiantuntija tutkinnon suorittamiseen liittyvissä asioissa. Heillä on ajanmukainen tieto Opetushallituksen ohjeista, taito opiskelijoiden tutkintoon henkilökohtaistamisesta sekä tutkinnon suorittamisen prosessiin liittyvistä asioista. Careeria on joustava yhteistyökumppani, jonka kanssa on helppo asioida. Opiskelijoiden elämäntilanne huomioidaan hyvin, tutkintotilaisuuksia järjestetään joustavasti ja aikataulut pitävät. Opiskelijakeskeinen ote näkyy kaikessa tekemisessä, Iris Heikkonen kuvaa yhteistyötä.
– Meidän työmme tosiaan on, että opiskelija voi rauhassa keskittyä opiskeluun ja oppimiseen. Huolehdimme siitä, että tutkinnon suorittaminen etenee suunnitellun mukaisesti ja opiskelija pääsee tavoitteeseensa ja valmistuu. Tämä yhteistyö visualistin koulutuksen osalta täydentää hienosti Careerian palvelutarjontaa. On hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä hyvin etabloituneen ja tasokkaan kouluttajan kanssa. Careeria pystyy paikallisten oppisopimustoimistojen kanssa yhteistyössä tarjoamaan oppisopimuskoulutuksen opiskelijoille aina Turusta Tornioon, Careerian koulutuspäällikkö Minna Pennanen jatkaa.

Visualistit valmistuvat liiketoiminnan ammattitutkintoon

Nainen rakentamassa somistusta telineeseen.
Naisia pöydän äärellä suunnittelemassa.

Tutkinto, jonka visualistit suorittavat, on liiketoiminnan ammattitutkinto, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala, jonka kokonaisuus on 150 osaamispistettä (osp). Kaikille pakollinen osa liiketoiminnan tehtävissä toimiminen on laajuudeltaan 30 osp. Tämän lisäksi suoritetaan joko myynnin ja asiakaspalvelun suunnittelu ja toteutus tai markkinointiviestinnän toimeksianto, jonka laajuus on 60 osp. Visualistiopiskelijoiden opintoihin kuuluu lisäksi 60 osaamispisteen laajuinen tilan ja esillepanon visuaalinen suunnittelu ja toteutus -tutkinnon osa.
– Careeria laatii kaikkien opiskelijoiden kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS), jonka mukaan opiskelijan tutkintoprosessi etenee. Meille kuuluu myös opiskelijan ohjaus ja arviointi tutkintoprosessin aikana sekä oppisopimusopiskelijoiden työpaikkaohjaajien perehdytys. Oppisopimuksia on eri puolilta Suomea – jopa Suomen rajojen ulkopuolelta, opettaja Virpi Ahtikivi Careeriasta kertoo.
– Mukana on todella monipuolisesti osallistujia. On ihanaa nähdä, kun ihmiset muuttavat opiskelemalla elämänsä suuntaa ja onnistuvat. Opiskelijat ovat todella motivoituneita. Se on hienoa, Virpi Ahtikivi jatkaa.

”Visualistin opinnot tukevat erinomaisesti nykyistä toimintaani yrittäjänä”

Sirpa Ristimäellä on oma kauneushoitola. Hän suoritti liiketoiminnan ammattitutkinnon ja suuntautui visualistin opintoihin.
– Minulla on pitkä 20 vuoden yrittäjätausta. Viimeiset 11 vuotta olen toiminut kosmetologina. Minulla on merkonomin, kosmetologin ja parturi-kampaajan koulutus. Olen pyörittänyt jo kahdeksan vuotta omaa kauneushoitolaa, Marenki Day Spa, jossa tarjoan erilaisia kauneudenhoitoalan palveluja. Visualistin opinnot tukevat erinomaisesti nykyistä toimintaani yrittäjänä, Sirpa Ristimäki kertoo.

Sirpa Ristimäki suoritti tutkinnon yrittäjän oppisopimuksella. Koulutustarjontaa visualistin opintoihin oli tarjolla enemmänkin, mutta hän halusi suorittaa tutkinnon ja sai oppisopimuspaikan juuri Careerian yhteistyön kautta.
– Lähdin hakemaan paikkaa Lohjalta Luksian kautta, ja oppisopimus solmittiin Careerian kanssa, Sirpa kertoo.

Koulutusta Sirpa pitää monipuolisena.
– Visualistin työssä tehdään paljon käsillä. Parasta konkreettista uutta oppia minulle on ollut myymälän esillepanot sekä asiat, jotka tulee huomioida myymälässä. Tämä oli myös yksi tärkeimmistä asioista, jonka vuoksi hakeuduin koulutukseen. Kun osaan tehdä omasta myymälästäni entistä houkuttelevamman, tuo se lisää asiakkaita ja edelleen lisätuloja. Juuri tähän olenkin saanut paljon hyviä vinkkejä. Visualistin opinnoissa pitää saada harjoitella paljon. Tähän korona ja etätyöskentely on tuonut omat haasteensa, kun opiskelijalle itselleen on jäänyt suuri vastuu harjoittelusta. Aiheet ovat olleet mieluisia, ja koululla on kyllä joustavasti huomioitu tämä erikoinen aika joustamalla tarvittavissa kohdissa. Olen odottanut jokaista opiskelupäivää aina innolla eikä mikään ole ollut ylitsepääsemättömän vaikeaa, Sirpa kiittelee visualistiopintoja.

Sirpa Ristimäki valmistui visualistin opinnoistaan syksyllä 2021. Tarkoitus on uusilla opeilla kehittää omaa yritystä eteenpäin.
– Olen hyödyntänyt opintojen lisäksi myös korona-ajan kehittämällä omaa yritystäni. Talvella laajensin liikettä. Nyt uutta oppia saatuani toivon, että jatkossa pystyn itse tekemään entistä enemmän mainontaa ja kuvaamaan tuotteita sosiaaliseen mediaan. Haluan panostaa markkinointiin, johon koulutukselta toivoin lisää työkaluja. Niitä onkin tullut paljon. AJK-Jatkokoulutuksessa on ollut todella hyviä kouluttajia ja mielenkiintoisia luentoja, Sirpa kertoo jatkosuunnitelmistaan.

Sirpa suosittelee visualistin opintoja niille, jotka työskentelevät mielellään luovien asioiden parissa.
– Tämä koulutus antaa luoville ihmisille varmasti eniten. Suosittelen visualistiopintoja myös niille, jotka haluavat kasvattaa juuri markkinointipuolta. Ja visualistin työssä täytyy olla valmis tekemään monenlaista työtä ja tarjoamaan palvelujaan eri tahoille. Tähänkin olen saanut AJK-Jatkokoulutuksessa riittävästi tietoa ja kannustusta, ja ohjaus opinnoissa on toiminut hyvin, Sirpa kiteyttää lopuksi.