Aijan uusi ura löytyi toimistotyöstä

17.6.2024

Aija Pölläsen työympäristö vaihtui keittiöstä toimistoon niin sujuvasti, ettei hän itsekään meinannut uskoa sitä. Tehokas puolen vuoden opiskelurupeama johti heti työn saantiin.

Terveydelliset syyt pakottivat vaihtamaan alaa

52-vuotias Aija Pöllänen teki aiemman työuransa ruuan parissa keittiötöissä. Vaikka hän nautti työstä ihmisten parissa, joitakin vuosia sitten fyysisesti vaativa työ alkoi käydä liian raskaaksi.

“Ehdin tehdä melkein 25 vuotta keittiöllä töitä, viimeisimpänä kehitysvammaisten hoitokodissa emäntänä. Kun olkapääni leikattiin ennen koronaa, pääsin työterveyden kautta uudelleenkoulutukseen”, Aija kertoo taustastaan.

Aija oli aikoinaan ollut myös toimistotyöntekijänä verotoimistossa, ja tästä lähti ajatus uuden alan valintaan. Hän aloitti assistentti- ja sihteerityön opinnot alkuvuodesta 2020. Ajankohta laittoi kuitenkin heti kapuloita rattaisiin, kun koronan takia hänen työpaikkaohjaajansa joutui jäämään etätyöhön.

“Totesimme, ettei opiskelustani siinä kohtaa tule mitään, ja jouduin palaamaan keittiötöihin. Tämä viimeisin työni ei ollut fyysisesti niin rankkaa, joten selvisin siitä vielä. Sitten kuitenkin liukastuin ja polveni leikattiin. Leikkaus meni pieleen ja olin vuoden sairauslomalla, enkä jalan takia enää pystynyt oman alani töihin. Eläkkeellekään en vielä päässyt, joten päätin lähteä uudestaan opiskelemaan”, Aija muistelee.

Vakuutusyhtiö oli aiemmin myöntänyt Aijalle kuntoutustukea opiskelua varten, mutta sen saaminen uudestaan ei ollut varmaa. Onneksi Aija sai kuitenkin vielä uuden päätöksen tuesta, ja sitä myönnettiin viidelle kuukaudelle.

“Olin epävarma siitä, ehdinkö saada opinnot tuossa ajassa tehtyä. Nyt olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, etten antanut sen estää opiskelemaan lähtemistä”, Aija miettii jälkeenpäin.

Careeriassa opiskeluun sai tukea ja kannustusta

Vaikka Aijalla oli epäilyksiä opiskelun suhteen, tällä kertaa asiat lähtivät järjestymään sujuvasti alusta lähtien.

“Kävin tutustumassa Careeriaan työterveyshuollon henkilön kanssa ja yhdessä kartoitettiin, olisiko opiskeluni mahdollista. Se onnistui, ja pääsin aloittamaan opinnot tammikuun 2024 alussa työssä oppimisella”, Aija kertoo.

Aijan opiskelurytmi rakentui niin, että neljänä päivänä viikossa hän työskenteli toimistotöissä harjoittelupaikassaan Vantaan seurakuntayhtymällä ja perjantait oli varattu tehtävien tekoa sekä verkkokurssien suorittamista varten.

“Tehtäviä pystyi tekemään paljon etänä. Kävin verkkokursseina englannin ja ruotsin, ja Teamsin kautta suoritin Microsoft-koulutuksen. Lähiopetuspäiviä taisi olla vain viisi, ja nekin olivat niin hauskoja, että päivät menivät nopeasti. Opettajat olivat tosi mukavia ja neuvoivat nostamaan heti käden pystyyn, jos jokin jäi mietityttämään.”

Myös työssäohjaaja saa Aijalta erittäin positiivista palautetta: “Hän on ollut ihana, kannustava ja aina valmis neuvomaan. Hän on antanut sopivasti uusia tehtäviä ja olen päässyt oppimaan monenlaista.”

Tiukasta aikataulusta huolimatta Aija sai kuin saikin opiskelut hienosti pakettiin suunnitellussa ajassa keväällä 2024.

“Aikataulu oli opiskelun haastavin puoli enkä olisi uskonut, että saisin kaiken tehtyä vain viidessä kuukaudessa. Opettajani Heli Haapalainen oli siinä tärkeä tuki: hän loi uskoa siihen, että onnistun”, Aija sanoo.

Hieno urakointi johti työllistymiseen saman tien

Nyt Aijalla on taskussaan liiketoiminnan ammattitutkinnon todistus – ja mikä parasta, myös oman alan työpaikka, jossa hän viihtyy.

“Sain työssäoppimispaikastani heti opiskelun jatkoksi määräaikaisen työsopimuksen syyskuun loppuun asti. Teen siellä monipuolista toimistotyötä: skannaan, tallennan, teen tarviketilauksia ja lähetän tarjouspyyntöjä. Olen todella tyytyväinen, että sain opiskelun kautta jalan oven rakoon, ja jospa tätä sopimusta saisi vielä jatkettuakin”, Aija toivoo.

Vaikka Aija välillä kaipaakin keittiötyön sosiaalisuutta, uudessa työssä on vastaavasti omat etunsa.

“Työpäivän jälkeen en ole läheskään niin väsynyt kuin keittiötyöstä kotiin tullessa. Tämä työ ei ole fyysisesti raskasta. Toisaalta ihmistenkin kanssa saan olla tekemisissä työkavereiden kanssa jutellessa ja puhelimessa asioita hoitaessa.”

Aijan viesti muille opiskelemaan lähtemistä miettiville on tämä: “Ihan rohkeasti vain – luottakaa itseenne. Jos minä pystyn, niin muutkin pystyvät. Vaikka aluksi epäilytti, nyt olen tosi tyytyväinen, että lähdin opiskelemaan. Kovalla tsempillä vain!”

“Voin myös suositella Careeriaa kaikille. Sain opiskeluun sieltä paljon apua – kiitos siitä.”

Careeria on monien mahdollisuuksien opiskelupaikka

Kuten Aijan esimerkki osoittaa, uskaltaminen kannattaa. Careeria on opiskelijan tukena opintojen suunnittelusta lähtien ja tukee jokaista onnistumaan.

Aikuisopiskelijalle on tarjolla paljon mahdollisuuksia sekä alavaihtoehtojen että opiskelutapojen osalta:

Osaamisen täydentäminen tai kouluttautuminen kokonaan uuteen ammattiin
Jopa 80 eri tutkinnon valikoima
Mahdollisuus opiskella täysipäiväisesti tai työn ohessa esimerkiksi oppisopimuksella.

Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin ja kysy rohkeasti lisää! Autamme toteuttamaan opintosi sinun tilanteeseesi sopivalla tavalla.

Lue lisää aikuisopiskelusta