Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, osatutkinto

Asiakaspalveluun ravintola- ja kahvilatyöhön

Työvoimakoulutus - Aloitus: 1.10.2025 - Helsinki

Viimeinen hakupäivä:
28.8.2025
Koulutus alkaa: 1.10.2025 Koulutus päättyy: 6.3.2026
Koulutuksen uranumero: 726973
Helsinki, Lämmittäjänkatu 2
Ei opiskelijamaksua.

Hae koulutukseen Lisätietoja

Kiinnostaako sinua asiakaspalvelutyö ravintolassa, kahvilassa?

Haluatko sesonkitöihin tai vakituisempaan työhön ravintolaan, kahvilaan, hotelliin, myymälöihin? Tartu tilaisuuteen kouluttautua ravintola- ja kahvilatyön asiakaspalvelun osaajaksi!

Asiakaspalvelu- ja myyntityön lisäksi tulet osatutkintotavoitteisen koulutuksen aikana hankkimaan osaamista juoma- ja ruokatuotteista, tuotteiden tarjolle laitosta, tarjoilusta sekä siisteyden ylläpidosta.

Monipuolisissa toimintaympäristöissä huolehdit asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta vähintään suomeksi tai ruotsiksi ja yhdellä vieraalla kielellä.

Koulutuksen keskeisenä tavoitteena on työllistyminen, siksi tärkeässä roolissa on työelämäverkoston rakentaminen työelämässä oppimalla. Ammattiosaamisen lisäksi
koulutuksen yksi tärkeä tavoite on kehittää opiskelijoiden valmiuksia itsenäiseen työskentelyyn ja työelämätaitojen lisääminen.

Lyhytkoulutukset mahdollistavat erilaisia urapolkuja työelämään ja koulutuksiin.

 

Kenelle?

Koulutus on suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille työllisyyspalveluiden työnhakija-asiakkaille, jotka ovat kiinnostuneita ja soveltuvia asiakaspalvelutyöhön ravintoloissa ja kahviloissa.

Vahvan motivaation lisäksi koulutukseen hakevilta edellytetään asiakaspalveluhenkisyyttä, hyviä vuorovaikutustaitoja, verkko-opiskeluvalmiuksia, hyvää fyysistä terveyttä, sitoutumista koulutukseen ja halua työllistyä ravintola- ja kahvilatyön asiakaspalvelutehtäviin. Useimmat työelämän harjoittelupaikat ja työpaikat edellyttävät vuorotyövalmiutta.

Koulutukseen hakevilta edellytetään lisäksi riittävää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa sekä ruotsin ja englannin kielen pohjaosaamista, joka mahdollistaa alakohtaisen asiakaspalvelun kielitaidon oppimisen.

Aiempi kokemus ravintola- tai kaupanalalta on eduksi, mutta ei välttämätöntä.

Koulutuksessa perehdytään mm. erilaisiin juoma- ja ruokatuotteisiin, koneisiin, välineisiin, asiakaspalveluun sekä kahvilan puhtaanapitoon.

Ravintola- ja cateringalan osatutkinnon suorittaneet henkilöt voivat työskennellä asiakaspalvelu- ja ravintola-alan tehtävissä kuten
ravintola-, kahvila- ja cateringalan ympäristöissä.

Käytännön toteutus

Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, joka sisältää lähiopetusta, ohjattua itseopiskelua, verkko-opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa koulutusta.

Lähiopetus tapahtuu arkipäivisin klo 9–15 Careerian Helsingin toimipisteessä: Lämmittäjänkatu 2A, 00880 Helsinki.

Koulutuksesta noin puolet on työelämässä oppimista alan yrityksissä, jonka aikana on mahdollista suorittaa näytöt ravintola- ja catering-alan perustutkinnon tutkinnon osista. Työpaikalla noudatetaan työpaikan työaikaa.

Koulutuksen opetuskielenä on suomi.

Koulutus on kokopäiväistä opiskelua.

Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) jossa huomioidaan opiskelijan aiempi koulutus ja työkokemus. Suunnitelman pohjalta suunnitellaan oppilaitoksessa toteutettava opetus, käytännön oppiminen työpaikalla sekä näyttösuunnitelma. Opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisesti henkilökohtaistamisen mukaisesti.

Opiskelijan tavoitteena on suorittaa 1 – 3 tutkinnonosaa.

Koulutuksen ajankohta

1.10.2025 – 6.3.2026

Loma: 28.12.2025 – 3.1.2026

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen aikana suoritetaan Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta 1 – 3 tutkinnon osaa:

Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp

  • asiakaspalvelu ja myyntityö
  • myynnin rekisteröinti ja laskuttaminen
  • erityisruokavalio
  • alakohtainen kielitaito asiakaspalvelussa; suomi, ruotsi, englanti

Kahvilapalvelut, 15 osp

  • asiakaspalvelu
  • ruoka- ja juomatuotteiden valmistaminen
  • kahvilan ruoka- ja juomatuotteiden myynti ja tarjoilu
  • myynnin rekisteröinti ja laskuttaminen
  • alakohtainen kielitaito asiakaspalvelussa; suomi, ruotsi, englanti

Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp 

  • asiakaspalvelu ja kassatyö
  • raaka-aineiden käsittely ja ruoanvalmistus
  • ruokien tarjolle laittaminen, omavalvonta
  • työympäristön siistimien, puhtaanapito, astiahuolto
  • alakohtainen kielitaito asiakaspalvelussa; suomi, ruotsi, englanti

Ruokapalvelujen perusteet, 15 osp (Careerian paikallinen tutkinnon osa)

Koulutukseen sisältyy myös hygienia- ja anniskelupassien sekä hätäensiapukoulutuksen suorittaminen.

Koulutuksessa perehdytään mm. erilaisiin juoma- ja ruokatuotteisiin, koneisiin, välineisiin, asiakaspalveluun sekä kahvilan puhtaanapitoon.

Ravintola- ja catering-alan osatutkinnon suorittaminen antaa valmiudet voivat työskennellä asiakaspalvelu- ja ravintola-alan tehtävissä ravintola-, kahvila- ja catering-alan ympäristöissä.

Hae koulutukseen

Työvoimakoulutus 1.10.2025, Helsinki

Hakuaika päättyy 28.8.2025.

Koulutuksen uranumero: 726973.

Opiskelijavalinnat koulutukseen tehdään yhteistyössä Työllisyyspalveluiden kanssa.

Koulutukseen valitaan 16 henkilöä.

Täytä hakulomake alla olevasta linkistä.

Hae koulutukseen

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?

Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.

 

 

 

Anna-Maija Paananen

Opettaja

040 099 6503

Anna-Maija.Paananen@careeria.fi


Matkailu, ruoka, puhtaus ja hyvinvointi

Lämmittäjänkatu 2, Helsinki

Miksi juuri Careeriaan?

  1. Koulutuksemme ovat käytännönläheisiä – saat tulevaisuuden työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. 
  2. Teemme sinulle yksilöllisen opiskeluohjelman kokemuksesi ja työpaikkasi mukaan. 
  3. Meillä et jää yksin, vaan otamme huomioon juuri sinut: Careeria antaa kaikille opiskelijoille yksilöllistä ohjausta ja tukea.
  4. Meillä pääset tekemään ja valmistut tulevaisuuden tekijäksi.
  5. Toimipisteemme ovat nykyaikaisia, palvelevia oppimisympäristöjä keskeisissä sijainneissa ja hyvien joukkoliikenneväylien lähellä Uudellamaalla.