Työn varjostamista Alankomaissa

15.5.2024

Joukko ihmisiä yhteiskuvassa, taustalla kuva hollantilaisesta kaupungista.

Esitimme viime vuoden toukokuussa kysymyksen Careerian KV-koordinaattori Jukka Hakalalle mahdollisuudesta lähteä ulkomailla olevaan oppilaitokseen tutustumaan saman alan työskentelyyn, mitä me allekirjoittaneet teemme työksemme täällä Careeriassa. Olimme kiinnostuneita seuraamaan, miten vastaanottavassa oppilaitoksessa tietojohtaminen on onnistuttu jalkauttamaan organisaation arkeen, miten tietovarastoa (engl. Data Warehouse) käytetään, millaiset ovat raportointikäytänteet sekä millaisia integraatioita on rakennettu eri järjestelmien välillä. Yllä mainitut kiinnostuksen kohteet liittyvät sekä talous- että opiskelijahallinnon alaan.

Asetimme tavoitteeksi vierailla jossakin Länsi-Euroopan maassa, jonka koulutusjärjestelmä olisi verrattavissa suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Saimme KV-osastoltamme tietää, että meillä on hyvät yhteistyökuviot olemassa Hollantiin ja annoimmekin heille toimeksiannon viedä asiaa eteenpäin, tavoitteena tehdä vierailu syksyllä 2023.

Saimme joulukuussa 2023 viestiä Itä-Hollannissa sijaitsevassa Zwollen kaupungissa olevasta Deltion Collegesta, että heidän talousyksikkönsä sekä opiskelijahallintoyksikkönsä ottavat meidät mielellään vastaan ja että vierailuajankohta olisi 16.–17.4.2024. Hollannista pyydettiin tarkennusta toivomaamme vierailun sisältöön, jotta he pystyisivät rakentamaan meille mielenkiintoista ja asiasisällöllistä ohjelmaa. Sillä välin Careerian KV-yksikkö lähti työstämään meille matkailijoille Erasmus+ Apurahasopimusta sekä varaamaan lentoja ja majoitusta.

Deltion Collegesta tuli helmikuun alussa viestiä tarkennetusta ohjelmasta ja samalla tieto, että samaan aikaan heillä vierailee kollega Itävallasta ja näin ollen meille olisi myös mahdollista kuulla hänen oppilaitoksensa raportointi- ja tietojohtamisjärjestelmistä. Samassa viestissä oli myös meille määrätty yhteyshenkilö, Eline, jonka tulisi pitää meistä huolta koko vierailun ajan. Kun ohjelma oli tarkentunut, rupesimme työstämään omia esittelykalvojamme Careeriasta. Jarin esitys rakentui organisaatiomme yleisesittelystä sekä taloushallinnostamme järjestelmineen ja Frankin Wilma/Primuksestamme. Lisäksi meillä oli kalvoja raportointijärjestelmästä raportteineen.

Lensimme maanantaina 15.4.2024 Helsingistä tuuliseen Amsterdamiin ja lentokentältä matkustimme junalla reilun tunnin, ennen kuin saavuimme vanhaan hansakaupunkiin Zwolleen. Tiistaina kävelimme sateisessa säässä 17 000 opiskelijan ja 1 200 työntekijän oppilaitokseen. Paikan päällä tapasimme itävaltalaisen Lieslin ja meidät vastaanottaneet isännät Elinen ja Anjan. Kiersimme aluksi osaa kampusta, jonka koko oli mahtavat 72 000 m². Tämän jälkeen juotiin aamukahvit ja tavattiin enemmän isäntäväkeä. Vaihdettiin kuulumisia ja sen jälkeen siirryttiin Deltionin taloushallintoyksikköön, jossa meitä isännöi talouspäällikkö Ferdi sekä sisäinen tarkastaja Klaas. Vertailimme koko päivän rahoitusjärjestelmiä, taloushallintoa, raportointia sekä tietojärjestelmiä kolmen maan (Hollanti, Itävalta sekä Suomi) osalta, jonka jälkeen ilta päättyi ravintolaillallisella Zwollen keskustassa.

Keskiviikon ohjelmassa oli tutustuminen Deltionin opiskelijahallintoyksikköön sekä heidän käytössänsä oleviin järjestelmiin. Opimme taas kolmen eri maan yhtäläisyyksistä, mutta myös eroavaisuuksista. Vierailu päättyi yhteiseen yhteenvetotilaisuuteen oppilaitoksen monitoimiaulassa, jonka jälkeen suuntasimme kohti Zwollen vanhaa kaupunkia, jossa meitä vielä odotti kaupunkiopastus. Tämän jälkeen hyvästelimme yhteyshenkilömme sekä itävaltalaisen Lieslin.

Joukko ihmisiä yhteiskuvassa. Taustakuvassa näkyy hollantilainen kaupunki.

Deltion Collegen taloushallintoyksikön väkeä yhdessä vieraiden kanssa.

Mitä sitten opimme? Opimme sen, että Hollannin ja Suomen koulutuksen rahoitusjärjestelmässä sekä talous- että opiskelijahallinnossa ei ole suuria eroja. Itävallan järjestelyt poikkeavat näistä merkittävästi. Eroavaisuudet johtuvat siitä, että Itävallassa toimitaan valtiojohteisesti, kun taas Hollannissa ja Suomessa koulutuksenjärjestäjillä on verrattain vapaat kädet mitä tulee esim. taloudellisten resurssien allokointiin lainsäädännön puitteissa. Myös opiskelijahallinnossa löytyy yhtäläisyyksiä Hollannin ja Suomen välillä, sillä koulutusjärjestelmä on melko yhtäläinen. Esimerkiksi Hollannissa on Suomen valtakunnallista opinto- ja tutkintorekisteriä (KOSKI-tietovaranto) vastaava järjestelmä. Itävallasta ei vastaavaa järjestelmää löydy. Oppilaitoksissa käytettävät järjestelmät ovat kaikissa kolmessa maassa samantapaiset, mutta toki eroja siis löytyy. Tietovarastoratkaisuja ei näissä oppilaitoksissa ollut muualla kuin Careeriassa ja meidän rakentamamme ratkaisut herättivätkin suurta mielenkiintoa varsinkin hollantilaisissa kollegoissa. Keskusteltiinkin mahdollisesta vastavierailusta Suomeen tai ainakin yhteydenpitoa Teams-kokouksen muodossa.

Allekirjoittaneille matka oli erittäin antoisa ja mieluisa kokemus. Opimme paljon, tutustuimme uusiin ihmisiin ja uuteen maahan ja kaupunkiin. Vastaanotto oli eurooppalaisittain erittäin lämmintä ja keskustelut sekä tapaamiset olivat rentoja ja huumori virtasi. Vieraanvaraisuutta korostivat opiskelijaravintoloissa nautitut lounaat, kahvitukset sekä edellä mainittu illallinen kaupungilla. Ohjelmaa oli täydet kaksi päivää, mutta sopivasti tauotettuna ja rennosti etenevänä ei tämä ollut meille raskasta, vaan aikaa jäi myös tutustua hollantilaiseen kulttuuriin tapaamispäivien jälkeen.

Suuret kiitokset Deltion Collegelle ja myös Careerialle tämän matkan toteutumisesta. Olemme jälleen kokemusta rikkaampia ja ennen kaikkea saimme vahvistuksen siitä, että teemme Careeriassa hyvää työtä. Jopa kansainvälisesti mitattuna.

Frank Backman
Asiantuntija, hallinto
Careeria

ja

Jari Aaltonen
Talouspäällikkö
Careeria