Kiertotalouskehittäjät muuttavat maailmaa

27.8.2024

Viisi ihmistä ylhäältä päin kuvattuna myymälähyllyjen välissä.

Careeria toteutti keväällä 2024 yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa Kiertotalouskehittäjät-koulutuksen. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) rahoittaman toiminnan kohderyhmänä ovat aikuiset, joilla ei ole toisen asteen koulutusta, jotka ovat työttömänä tai poikkeavassa työsuhteessa. Osallistujat suorittivat osia liiketoiminnan perustutkinnosta ja osa jatkoi suorittamaan koko tutkinnon. Ensimmäisestä Kiertotalouskehittäjät-koulutuksesta saatiin erinomainen palaute ja rohkaisevia tuloksia. Nyt käynnissä onkin jo toinen vastaava koulutus. Valmennuksen toteuttajina Careeriassa toimivat Jasmiina Sarikoski ja Hannu Okkonen.

”Maailma muuttuu – olemme isojen asioiden äärellä”

Careerian yhteistyökumppanina keväällä 2024 toteutetussa Kiertotalouskehittäjät-koulutuksessa oli kuusi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toimipistettä. Koulutuksessa oli mukana näiltä välityömarkkinoilta 18 työntekijää, jotka suorittivat liiketoiminnan perustutkinnon osia tai jatkoivat suorittamaan koko tutkinnon. Careerian kouluttajista Jasmiina Sarikosken toiminnan painopiste on muutosmuotoilu ja Hannu Okkosella opetus.
– Lähtökohtamme on muuttuva työelämä. Aloitimme koulutuksen Sitran megatrendeillä ja treenasimme tulevaisuusajattelua. Vaikka muuttuva maailma näyttäytyy hieman pelottavanakin, se tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia. Olemme isojen asioiden äärellä, kun työelämä muuttuu. Muutosmuotoilun kohteena olemme me itse, uusi työ ja ura. Keskeisiä ovat globaalit megatrendit kiertotalous ja vihreä siirtymä sekä digitalisaatio. Sieltä tulevat innovaatiot ja uudet työpaikat, Jasmiina summaa.

Timanttijengillä tavoitteena uusi työ ja ura

Kiertotalous on murros, joka luo uusia yrityksiä ja liikeideoita. Kiertotalous myös tarvitsee uusia asiantuntijoita. Kiertotalouskehittäjät-valmennuksen päämääränä on kasvu uuteen ammattiin ja asiantuntijuuteen, joka rakennetaan jokaisen, jo olemassa olevan osaamisen perustalle. Koulutuksella vahvistetaan ammattitaitoa, helpotetaan polkua jatkokouluttautumiseen tai uuteen työhön, vahvistetaan omaa työmarkkina-asemaa ja eteneminen koulutustasoa nostavaan tutkintokoulutukseen selkenee.
– Fasilitointini punaisena lankana on ryhmän osaamisen yhdistäminen ja rohkaisu jakamaan tietoa, tekemään yhdessä. Tästä syntyy timanttijengi. Työkaluina on Sitran megatrendit ja oman osaamisen ja uuden työn muotoilu, mikä onkin kaikilla heidän erilaisista taustoistaan johtuen hyvin henkilökohtaista. Tutkinnon osia paketoimalla osaksi Kertotalouskehittäjä-valmennusta syntyy moduulimainen kutakin osallistujaa henkilökohtaisista lähtökohdista palveleva kokonaisuus. Keväällä 2024 koulutuksesta valmistui 18 kiertotalouskehittäjää, kuudesta Kierrätyskeskuksesta, Jasmiina hehkuttaa.

Viisi ihmistä kuvattuna ylhäältä päin Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen myymälän hyllyjen välissä.

Positiiviset tulokset poikivat koulutukselle jatkoa

Palaute ensimmäisestä Kiertotalouskehittäjä-valmennuksesta oli erittäin rohkaisevaa. Osallistujat kertoivat saaneensa lisää itseluottamusta ja rohkeutta uusiin työhaastattelutilanteisiin koulutuksesta ja työskentelystä maan johtavassa kiertotalousbrändissä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa. 18 osallistujasta 17 suoritti koulutuksen aikana tutkinnon osia ja viisi jatkoi suorittamaan koko liiketoiminnan perustutkinnon.
– Ryhmässä oli paljon osaamista ja intohimoa asioita kohtaan. Tästä osa oli laskeutunut unholaan, mutta kaivoimme sen takaisin esiin koulutuksessa, Jasmiina kertoo.
– Saimme kiitosta myös siitä, että toteutus oli asiakkaan tiloissa, missä myös työskenteleminen tapahtui, Jasmiina jatkaa.

Yhteisen hyvän rakentamista yhteistyöllä

Kiertotalouskehittäjä-koulutuksessa tavoitteena on yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa yhteisen hyvän tulevaisuuden rakentaminen kasvattamalla osaamista ja pienentämällä työttömyyttä. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa määräaikaisen työsuhteensa päättäville aukeaa uusia ikkunoita ottaa seuraava askel siirtymällä Kiertotalouskehittäjä-koulutukseen ja sen kautta eteenpäin.
– Opiskelijaporukassa on valtavasti osaamista ja käyttämätöntä resurssia. Toiset vieroksuvat luokkamaista opiskelua, ja tässä koulutuksessa onkin kokoonnuttu työpaikalle saman pöydän ääreen ja muotoilemalla rakennettu oppimiselle kohderyhmän mukaan parhaiten sopiva tapa, Jasmiina kertoo.
– Jokainen osallistuja saa koulutuksesta jotain omaan taustaansa peilaten: tutkinnon tai tutkinnon osia, eväitä omaan uraan, työkaluja oman työn tuotteistamiseen jne. On todella merkityksellistä, jos pystymme muuttamaan yhdenkin ihmisen näkemystä omasta osaamisestaan – nyt näin on tapahtunut monen kohdalla. On ollut hienoa nähdä, kun ihmiset onnistuvat, löytävät oman juttunsa ja lähtevät sitä kohti, Jasmiina kertoo iloisena.

Yhteistyö Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kanssa saa Careerialta kiitosta. On löytynyt lyhyellä ajalla avainhenkilöitä, jotka ovat avanneet ymmärrystä toimintakentästä ja jotka arvostavat yhteistyötä. Taustalla on ajatus sosiaalisesti kestävästä toiminnasta.
– Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus antoi kaikkien ensimmäisen koulutuksen 18 työntekijän osallistua työajalla. Hyöty koulutuksesta tuli suoraan työhön. Työntekijät ovat antaneet koulutukseen osallistuneille neuvoja ja yhteistyö on ollut avointa. Onnistuneen ensimmäisen koulutuksen jälkeen lähdettiin vielä toteuttamaan toistakin koulutusta, Jasmiina kiittelee.

Careerian ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yhteistyöllä on jo pitkät perinteet. Yhteistyöstä voi lukea lisää Careerian nettisivuilta löytyvistä artikkeleista:

Rahoittajana Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa)

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus eli Jotpa tukee työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta koko yhteiskunnassa. Jotpa lisää työikäisten mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan rahoittamalla tutkintoa lyhyempiä koulutuksia, jotka vastaavat muuttuvan työelämän tarpeisiin. https://www.jotpa.fi/fi

Jatkuva oppiminen, osaamistason nosto:
Kasvava tarve kiertotalousosaamiselle: vihreä siirtymä vaatii koko työväen osaamisen kehittämistä työuran eri vaiheissa, on tarve työelämärelevanteille, osaamista täydentäville, moduulimaisille osatutkintokokonaisuuksille, tutkintopersteinen kehittäminen tarjoaa vankan perustan työllistymiseen.
Suomalaisen koulutusjärjestelmän heikkous on lyhyiden, työelämärelevanttien osaamis- ja koulutuspalveluiden vähyys. "Finland needs to get future-ready". OECD, Continuous Learning in Working Life in Finland 2020).
Työ- ja osaamistarpeet uudistuvat: megatrendit haastavat osaamista, visualisuuden merkitys kasvaa, digiosaamisen vahvistaminen, verkostoissa toimiminen, jätteiden määrä kasvaa, jakamis- ja alustatalouden mahdollisuudet, asiakaskokemus kiertotaloudessa, viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen.