Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen

9.10.2024

Ihmisiä seisomassa rivissä iltaruskosa.

Nykymaailmassa, jossa teknologia mahdollistaa jatkuvan yhteydenpidon ja sosiaalisen median läsnäolon, monet meistä tuntevat itsensä yksinäisiksi ja eristyneiksi. Yksi suurimmista syistä tähän on ihmisen perustavanlaatuinen tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen ei tarkoita pelkästään fyysistä läsnäoloa tai puheen kuulemista, vaan syvempää emotionaalista ja henkistä yhteyttä toiseen ihmiseen.

Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on tunnetta siitä, että joku ymmärtää sinut ja välittää siitä, mitä sinulla on sanottavaa. Se on kokemus siitä, että sinun tunteesi, ajatuksesi ja kokemuksesi ovat merkityksellisiä. Tämä tunne vahvistaa itsetuntoa ja auttaa luomaan syvempiä ihmissuhteita. Kun tunnemme olevamme todella läsnä toisen ihmisen mielessä ja sydämessä, meistä tulee rohkeampia ja avoimempia.

Vaikka teknologia voi toisinaan lisätä tuntemusta eristyneisyydestä, se voi myös olla väline yhteyden luomiseen. Videopuhelut, chatit ja sosiaalinen media voivat tarjota alustoja, joissa voimme jakaa ajatuksiamme ja tunteitamme. On kuitenkin tärkeää käyttää näitä välineitä tietoisesti ja varmistaen, että yhteys on aitoa eikä pinnallista.

Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on perusinhimillinen tarve, joka vaikuttaa syvästi hyvinvointiimme ja ihmissuhteisiimme. Se vaatii rohkeutta, rehellisyyttä ja empatiaa, mutta palkitsee meitä syvemmällä yhteydellä ja itsetuntemuksella. Pyrkimällä luomaan aitoa yhteyttä ympärillämme oleviin ihmisiin, voimme rakentaa maailmaa, jossa jokainen kokee olevansa arvostettu ja ymmärretty.

Tämä matka alkaa jokaisesta meistä – kuunnellen, nähden ja ollen läsnä toisillemme.

Ole rehellinen tunteistasi ja ajatuksistasi. Älä pelkää olla haavoittuvainen, sillä se luo tilaa aidolle yhteydelle. Harjoittele aktiivista kuuntelemista. Älä keskeytä tai mieti, mitä aiot sanoa seuraavaksi, vaan keskity täysin siihen, mitä toinen ihminen sanoo. Yritä ymmärtää toisen ihmisen näkökulmaa ja tunteita. Empatia luo siltoja erilaisten kokemusten välille ja vahvistaa yhteyttä. Ole fyysisesti ja henkisesti läsnä hetkessä. Nykyhetken jakaminen ilman häiriötekijöitä on arvokasta.

ChatGpt avusteisesti Susanna Lindeberg
Koulutuspäällikkö, Careeria