Työelämä 2035 -Tulevaisuusfoorumi etsi skenaarioiden kautta ratkaisuja työelämän osaamistarpeisiin

21.10.2024

Ihmisiä neuvottelupöytien ääressä pohtimassa itäisen Uudenmaan alueen tulevaisuutta ja koulutusyhteistyötä ammatillisen koulutuksen kanssa.

Careerian Työelämä 2035 -Tulevaisuusfoorumi pohti syyskuussa Porvoossa, miten koulutus ja työelämä pystyvät yhteistyössä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Paikalla oli Careerian johto sekä runsas joukko Itä-Uudenmaan kuntatoimijoiden, yritysten ja sidosryhmien edustajia. Päivän aikana keskusteltiin mm. työelämän uudenlaisista tekemisen muodoista ja tavoista, lainsäädännöstä tässä muutoksessa ja rahoituksen resurssien kohdentamisesta. Päivän skenaariotyöskentelystä löytyi sellaisia strategisia näkökulmia, joilla on mahdollista edistää yhteistyössä alueellista menestystä.

Ratkaisuja haettiin skenaariotyöllä

Vuoden 2024 Työelämä 2035 -Tulevaisuusfoorumi kokoontui 5.9.2024 RUNO Hotel Porvooseen teemoina Careerian uusi strategia, ennakointityön vieminen käytäntöön ja alueellisen yhteistyön kehittäminen. Tilaisuudessa pohdittiin, minkälaista yhteistyötä halutaan rakentaa, jotta kyetään vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja hyödyntämään tarjolla olevat mahdollisuudet. Ratkaisuja haettiin skenaariotyöskentelyllä kahden Careerian strategiatyössä tuotetun skenaarion kautta:

1) Työelämä kuskin paikalla, jossa ammatillinen koulutus perustuu mm. uusiin rahoituksen lähteisiin, kuten yritysten suoriin panostuksiin.

2) Niukkuus pakottaa muutokseen, kun ammatillisen koulutuksen rahoitusta leikataan, resurssit joudutaan priorisoimaan ja syntyy tarve uudenlaiselle koulutukselle.

Careerian johto sekä kuntatoimijoiden, yritysten ja sidosryhmien edustajat keskustelivat skenaarioiden kautta mm. seuraavista asioista:

  • Kompleksinen ja moninainen työelämä vaatii uudenlaisia tekijöitä ja työn tekemisen muotoja sekä uusia yhteistyön tapoja julkisen ja yksityisen sektorin välillä.
  • Miten rahoitus ja opetuksen resurssit nuorten ja aikuisten osalta kohdennetaan, kun koulutus tapahtuu oppilaitosten sijaan yhä enemmän työpaikoilla?
  • Yrittäjyys lisääntyy yllättävissäkin ammateissa. Muuttuuko opettajan rooli tulevaisuudessa yrittäjämäiseksi?
  • Automatisointi lisääntyy, työt eriytyvät: tuleeko palvelualan töistä “premium-ammatteja”?
  • Työn tekeminen muuttuu, muuttuuko lainsäädäntö samassa tahdissa.
  • Resilienssiä lujittaa vahva ennakointityö, jota tehdään yhteistyössä jo nyt.

Tulevaisuusfoorumissa koottiin yhteisiä strategisia näkökulmia tulevaisuuden haasteisiin

Tavoitteena oli löytää sellaisia ratkaisumalleja, jotka tukevat alueellista menestystä kummankin skenaarion mukaisissa tulevaisuudenkuvissa. Yhteisesti todettiin, että

  • Oppilaitosten ja työelämän yhteistyötä olisi tarve tiivistää niin, että yritykset olisivat yhä enemmän mukana koulutusten suunnittelussa, rahoituksessa ja toteutuksessa. Yksi jo toimiva tapa ovat Careerian alakohtaiset työelämäfoorumit yritysten ja organisaatioiden kanssa.
  • Nähdään tarve myös jatkuville täydennyskoulutuksille ja lyhyemmille, kohdennetuille koulutuksille, jotka vastaavat nopeasti muuttuvaan työelämän tarpeeseen. Tämä vaatisi oppilaitosten ja yritysten välistä tiivistä yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä uusia rahoitusmalleja.
  • Yhdeksi kriittiseksi teemaksi nousi työntekijöiden ja opiskelijoiden hyvinvointi ja jaksaminen. Tarvitaan uusia toimintamalleja ja yhteisiä toimenpiteitä. Ratkaisuja voisivat olla joustavat ja yksilölliset osaamisen kehittämispolut sekä nuorten mielenterveyden tukeminen.
  • Teknologian ja erityisesti tekoälyn rooli koetaan keskeiseksi. Sen hyödyntäminen opetuksessa ja työelämässä vaatii laajamittaista yhteistyötä ja innovaatioita. Teknologia tulisi integroida koulutukseen ja sitä pitäisi tukea työelämässä. Näin syntyy myös kustannussäästöjä. Digitaaliset oppimisalustat ja etäopetus niukkojen resurssien aikana tarjoavat joustavan ja kustannustehokkaan vaihtoehdon perinteiselle opetukselle.

Työelämä 2035 -Tulevaisuusfoorumi ja työelämäfoorumit – jatkuvaa yhteistyötä

Työelämä 2035 -Tulevaisuusfoorumi on ammatillisen koulutuksen ja työelämän jatkuvaa yhteistyötä ja yhteydenpitoa. Tavoitteena on työelämän osaamis- ja koulutustarpeiden tunnistaminen ja ennakoiminen ja tarpeisiin entistäkin parempi vastaaminen yhteistyössä.

Kerran vuodessa pidettävä Tulevaisuusfoorumi ja Careerian toimialayksiköiden järjestämät alakohtaiset työelämäfoorumit ovat olennainen osa Careerian työelämän kanssa tekemää verkostoyhteistyötä. Sekä työelämäfoorumit että Tulevaisuusfoorumi tuottavat ennakointitietoa:

  • Ala- ja teemakohtaiset työelämäfoorumit tukevat Careerian koulutusten arjen ja koulutuspalveluiden kehittämistä sekä yksiköiden tekemää asiakkuustyötä. Kohderyhmiä alakohtaisissa foorumeissa ovat yksikön keskeisimmät asiakkuudet.
  • Tulevaisuusfoorumi on Careerian johdon ja Itä-Uudellamaalla toimivien keskeisten työelämän kumppaneiden verkosto, jonka tavoitteena on luoda yhteistä tilannekuvaa, vahvistaa ennakointiymmärrystä sekä tukea yhteistä kehittämistyötä. Verkosto kokoontuu kerran vuodessa keskustelemaan työelämän muutoksista ja niihin liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista.