Black Christmas or not?

5.12.2023

Jouluinen kuva aterimista lautasliinan päällä.

Ilmaston lämpeneminen jatkuu jatkumistaan. Syy, miksi ilmaston lämpeneminen etenee edelleen, on meissä ihmisissä, jokaisessa. Ilmaston lämpeneminen johtuu pääasiassa fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn, kivihiilen ja maakaasun poltosta. Kun poltosta aiheutuvat kaasut pääsevät ilmakehään ja estävät auringon säteiden takaisin avaruuteen heijastumisen, niin ilmasto lämpenee.

Mutta me voimme estää lämpenemisen, kun lopetamme fossiilisten polttoaineiden käytön ja keskitymme hiilinielujen kasvattamiseen nyt heti.

Ilmastovastuullisen toiminnan voimme aloittaa erityisesti näillä houkutusten Black Weekeillä ja joulunodotuksen aattoina. Kun päättäväisesti kieltäydymme ostamasta lisää tavaraa. Tavaraa, mitä emme oikeasti tarvitse. Sen sijaan voimme valita palveluita tai tarjota kokemuksia, jotka eivät aiheuta lisää päästöjä. Voimme rajoittaa lahjojen määrää sekä perehtyä paremmin niiden laatuun. Selvittää niiden alkuperän sekä kiinnittää huomiota vastuullisuuteen.

Niukalla ja vastuullisella kuluttamisella voimme taata vielä seuraaville sukupolvillekin elinkelpoisen elämän. Tuskin kukaan meistä haluaa jättää seuraaville sukupolville huonompaa elämää, kuin itse olemme saaneet. Tehdään tästä joulusta muistamisen arvoinen kokemus, ilman lahjaröykkiöitä. Tehdään se läheisten kanssa yhdessä ja vain riittävän kokoisena. Kun mietin, mikä on paras ja arvokkain joulumuistoni, niin se on, kun isoäitini kätköistään etsimät, suuret paperimassasta tehdyt joulukellot ripustettiin kuuseen heti tähden alle. Silloin alkoi joulu ja sen jälkeen oli monta päivää kiireetöntä yhdessäoloa. Kellot eivät olleet arvokkaat, mutta niillä oli merkitystä.

Vastuullista joulunodotusta kaikille!

Jaana Ekfors
Asiantuntija
Laatu, kehittäminen ja vastuullisuus
Careeria