Careerian ja Hyrian merkonomiopiskelijat verkostoituivat onnistuneesti – ”Olisipa tällaisia päiviä enemmän”

24.3.2023

Kaksi nuorta opiskelijaa ja opettaja hymyilevät kuvassa ja näyttävät peukkua.

Järjestimme Careerian ja Hyrian yhteistyössä teemapäivät ensimmäisen vuoden merkonomiopiskelijoille 15.–16.3.2023. Päivät rakentuivat case-pohjaisena opiskelusta työryhmissä.

Tapahtuma pidettiin Hyvinkäällä Hyrian tiloissa eri opiskelijaryhmille kumpanakin päivänä. Tavoitteena oli lisätä tietotaitoa yritystoiminnan eri osa-alueista, työskennellä tiimeissä, hahmottaa tiimin eri rooleja sekä tietenkin harjaannuttaa esiintymistaitoja. Case-työskentelyn tarkoituksena oli opettaa opiskelijoille projektimaista työskentelyä ja nostaa esille myös ajanhallinnan tärkeyttä.

Yleiskuva luentotilasta, jossa opiskelijoita pöytien äärellä ja seinälle heijastettu esitys.
Aloitus, orientoidutaan päivään.

Yhteisen casen ympärille muodostettiin seitsemän eri työtiimiä, joissa opiskelijat työskentelivät koko päivän. Jokaiselle tiimille arvottiin omat teemat, jotka oli tarkoitus esittää päivän päätteeksi. Työtiimien aloituksessa opiskelijat ohjattiin jakamaan rooleja ja merkittävimpänä asiana oli valita tiiminvetäjä, jonka vastuulla oli huolehtia tauoista ja aikatauluista. Tiiminvetäjät pystyivät vaikuttamaan, kuka heidän mielestänsä ansaitsi tsemppipalkinnon, jonka tuomaristo lopulta päätti. Tiiminvetäjänä toimiminen oli opiskelijoille mielenkiintoinen kokemus, koska tässä roolissa he pystyivät vaikuttamaan aidosti tiimin työskentelytapoihin ja mahdollisiin palkintoihin.

Yhteisten opiskelupäivien tarkoituksena oli myös tuoda esiin verkostoitumisen tärkeyttä ja osoittaa, miten opiskelijat voivat jo keskenään alkaa verkostoitua ennen työelämään siirtymistä. Koulut tekevät yhteistyötä, joten mikseivät opiskelijatkin tekisi? Positiivisena yllätyksenä meille opettajille olikin se, miten hyvin opiskelijamme pystyivät soveltamaan opittuja asioita käytännön ongelmien ratkaisemiseen. Tämä osoittaa, että tähän mennessä opiskelijat ovat omaksuneet hyvin tutkinnon osien pääpiirteet. Pelkästään jo se, että he osasivat työskennellä sujuvasti lähes tuntemattomissa työtiimeissä, mikä saattaa olla monelle jo ajatuksena aika jännittävä tilanne, on osoitus heidän hyvistä työelämän taidoistaan.

Rohkeutta hypätä pois mukavuusalueelta

Kasse, Dikan ja Jade-ope.

Opiskelijat olivat silminnähden tyytyväisiä päivien antiin ja heiltä saatu palaute kannustaa meitä järjestämään vastaavia teemapäiviä jatkossakin.

”Oli tosi mukava työskennellä toisen oppilaitoksen opiskelijoiden kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin!”

”Ei ollut ihan normi koulupäivä, jopa mukava palata takaisin arkeen. Hauskaa oli.”

”Tiiminvetäjä oli kiva tehtävä, en ole ennen ollut missään ns. työnjohtajana, joten oli hauska saada vastuuta. Hyrian opiskelijat olivat tosi mukavia. Mun mielestä todella onnistunut reissu!”

Leikkimielinen kilpailu

Riippumattomat tuomarit seurasivat tiimien esityksiä, jonka perusteella he tekivät arviointinsa. Arvioinnin kriteerit pohjautuivat opiskelijoiden opintosisältöihin ja osuuksia olivat mm.: tiimin asenne ja motivaatio, asiakaspalveluhenkisyys esityksen aikana, työvälineohjelmien monipuolinen hyödyntäminen sekä luovuus teemojen käsittelyssä.

Molempina päivinä tuomarina toimineen Marjo Matikaisen kommentit:

”Olin yllättynyt, miten upeita tuotoksia ryhmä oli tehnyt muutamien tuntien aikana. Kaikissa ryhmätöissä oli huomioitu yrityksen arvot, ryhmäläisten esittely, jaetut teemat sekä yrityksen toimintaidea.

Ryhmäjakauma oli hyvinkin tasainen hyrialaisten ja careerialaisten välillä. Oli ilo huomata, että vaikka ryhmässä saattoi olla vain muutama luokkatoveri, niin silti vieraiden ihmisten kesken ryhmät olivat pystyneet tuottamaan sekä visuaalisesti ilmeikästä että sisällöltään rikasta työtä.

Iso kiitos työskentelystä rohkeille, heittäytyville, tulevaisuuteen katsoville ja yritysmaailmaan tähtääville Hyrian ja Careerian opiskelijoille! Kiitos myös järjestäjät, jotka olivat selkeästi tehneet ison työpanoksen. 😊

Opettajana päivän kohokohta oli hetki iltapäivästä, kun tiiminvetäjät tulivat reflektoimaan miten heidän ryhmänsä ovat työskennelleet ja vilpittömästi perustelemaan kuka ansaitsisi tsempparin / ryhmähengen ylläpitäjän palkinnon. Ei ollut väliä kummasta koulusta opiskelija oli, vaan he aidosti pohtivat sitä, miten ryhmä työskenteli heidän ”vastuullaan” päivän aikana.

Kuva luennolta: puhuja ja yleisöä. Seinälle heijastettu arvot.
Estradilla Natalia Nikkilä, järjestäjä Hyrian puolelta, taustalla opiskelijoiden esitys.

Careerian näkökulmasta opintoretki oli oikein onnistunut ja antoisa kokemus. Olemme opiskelijoiden kanssa jälleen yhtä kokemusta rikkaampia.

Jade Liski
Opettaja, Careeria

Lisätietoa: Nuorten hyvinvointihaasteen syyniin toisella asteella – Chillisti mukana!