Epäröitkö lähteä kohti uutta uraa? Uraohjauksesta tukea muutokseen

14.8.2023

“Uuteen astuminen ei pelottanut hetkeäkään”, sanoi ei yksikään uranvaihtaja koskaan.

Uuden edessä oleminen on usein pelottavaa, olipa sitten kyseessä kokonaan uusi suunta uralle, oman osaamisen kasvattaminen ja urallaan eteenpäin pyrkiminen tai omaan intohimoonsa tarttuminen – jopa kaikkein seikkailunhaluisimmat ihmiset horjuvat

On kuitenkin tärkeää muistaa, että pelkoa päin kulkiessa pelko väistää. Ja pelkojaan ei tarvitse kohdata yksin. Voisiko uraohjaus olla tukenasi matkallasi kohti unelmiesi uraa?

Uraohjaus apunasi ensimmäisestä hetkestä alkaen

Careeriassa opiskelijan tukea uralle on saatavilla heti alusta lähtien. Ennen opintoja on mahdollista keskustella hakijapalvelujen opinto-ohjaajan kanssa, joka auttaa sopivan koulutuksen valinnassa, ja opiskelujen aikana uraohjaus vie opiskelijaa oikeaan suuntaan.

On tärkeää huomata, että uraohjaus ei ole vain yksisuuntainen prosessi, jossa opiskelija vastaanottaa ohjeita ja neuvoja. Se on vuorovaikutteista ja osallistavaa keskustelua, jossa opiskelija ottaa aktiivisen roolin oman uransa rakentamisessa.

Uraohjaaja toimii opiskelijan kumppanina sekä linkkinä työelämään. Uraohjauksessa on tärkeää, että siinä keskustelevat keskenään työelämän tarve sekä opiskelijan henkilökohtainen kiinnostus ja motivaatio.

Oman osaamisen tunnistaminen on yksi keskeisistä asioista uutta suuntaa pohdittaessa.
Uraohjaus auttaa hahmottamaan erilaisia mahdollisuuksia realistisesti ja luottamaan omiin kykyihin. Uraohjaaja auttaa tunnistamaan osaamisen aukot ja voi suositella koulutusta tai täydennyskursseja, jotka auttavat kehittymään halutulla urapolulla.

Astu rohkeasti kohti uutta

Careerian asiantuntija Satu Tenhovirta jakoi neljä asiaa, jotka jokaisen uuteen astuvan tulisi pitää mielessään:

 1. On hyvä katsoa myös peräpeiliin
  Oman osaamisen tunnistaminen on usein se kaikkein hankalin asia. Joskus on hyvä konkreettisesti listata itselleen, mitä kaikkea on tehnyt ja oppinut. Olemme helposti hyvin kapeakatseisia oman osaamisemme suhteen.
 2. Muista, että osaamisesi on enemmän kuin koulutuksesi
  Omaa osaamistaan kannattaa tarkastella rohkeasti ja positiivisesti, jopa rennosti ja leikkisästi. Muista, että osaaminen on paljon enemmän kuin vain suoritetut tutkinnot. Kannattaa tarkastella koko matkaa ja miettiä, millaista osaamisen täydentämistä saatat tarvita matkallasi kohti uutta.
 3. Muutos tarvitsee ripauksen rohkeutta
  Muutos tarvitsee tapahtuakseen rohkeuden ottaa se ensimmäinen askel. Ja muutokseen työelämässä ei vaadita aina uutta työpaikkaa. Usein meillä on mahdollisuuksia aivan nenämme edessä ja onkin hyvä puhua rohkeasti työpaikallaan omista haaveistaan ja tavoitteistaan.
 4. Kukaan ei osaa kaikkea
  Kukaan ei osaa kaikkea, eikä tarvitsekaan osata. Tämän ei kuitenkaan tulisi antaa olla esteenä omien unelmien tavoittelussa. Elinikäinen oppiminen antaa loputtomasti mahdollisuuksia. Oppiminen alkaa siitä, että tunnistaa sen, mitä ei vielä osaa.

Löydä uusi suunta (työ)elämään

Uraohjauksen lisäksi Careeriassa saat korkeatasoisen koulutuksen ja ammattitaitoiset opettajat tueksesi. Joustavat opiskelumahdollisuudet mahdollistavat sen, että voit opiskella omassa tahdissasi, juuri sinulle sopivalla tavalla.

Tutustu Careerian tarjontaan ja löydä uusi suunta (työ)elämääsi.