Eurooppalainen Careeria — careerialaiset Euroopassa

29.3.2023

Kaksi lentokonetta taivaalla, jossa näkyy kullanruskea auringonlasku.

Careerialle vuonna 2022 myönnetty Erasmus+ -akkreditointi tarjoaa tukea kansainvälisen liikkuvuuden järjestämiseen aina EU-ohjelmakauden 2021–2027 loppuun saakka. Erasmus+ -ohjelma tukee ammatillisen koulutuksen piirissä olevien opiskelijoiden ja oppilaitoksessa työskentelevien henkilöiden kansainvälistymistä. Keväällä 2023 onkin jo palattu takaisin ”normaalille” tasolle kansainvälisen liikkuvuuden järjestämisessä.

Opiskelijoille Erasmus+ tukee ulkomailla tapahtuvaa työssäoppimista tai ulkomaisessa oppilaitoksessa tapahtuvia opiskelujaksoja. Careeria (kuten ammatillinen koulutus yleensäkin Suomessa) järjestää eniten kahdesta viikosta 90 päivään kestäviä Erasmus+ -jaksoja (Short-term mobility for VET learners). Ulkomaille lähtöä varten opiskelijoita valmennetaan Careerian KV-infoissa ja Moodlessa. Unohtaa ei voi myöskään henkilökohtaisia tapaamisia.

Henkilöstölle Erasmus+ tukee job-shadowing jaksoja ulkomailla toimivassa oppilaitoksessa tai yrityksessä, opetusjaksoja ulkomaisissa oppilaitoksissa tai Erasmus+ -ohjelman hyväksymille kursseille tai koulutusjaksoille osallistumista. Henkilöstöllä tarkoitetaan kaikkia Careeriassa työskenteleviä, toimenkuvasta tai nimikkeestä riippumatta.

Vuonna 2022 Careeriassa toteutettiin 29 opiskelijavaihtoa ja 58 henkilökunnan vaihtoa. Myös kevätkaudella 2023 on ollut runsaasti mielenkiintoa sekä opiskelijoiden, että henkilöstön kansainväliseen liikkuvuuteen. Opiskelijat ovat saaneet uusia kokemuksia ja tutustuneet erilaiseen elämänmuotoon ja oman ammattialan käytänteisiin eurooppalaisissa yrityksissä. Opiskelijoita on jo alkuvuodesta 2023 käynyt Espanjassa, Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa, Portugalissa, Virossa ja Tanskassa. Henkilöstöä on tutustunut oman alansa toimintatapoihin mm. Hollannissa, Tshekissä, Saksassa, Maltalla ja Tanskassa.

Mikään tästä ei onnistuisi ilman uuden oppimisesta ja uusista kokemuksista innostuneita opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä Careerian aktiivista KV-tiimiä. Kiitos siitä!

Jukka Hakala
Asiantuntija
Laatu, kehittäminen ja vastuullisuus
Careeria

Erasmus-ohjelman logo.