Kiitollisuuskirje

25.1.2023

Punertava auringonlasku, jossa näkyy voimisteleva ihminen.

Välillä, kun räntää paiskoo viistossa ja on lähes mahdotonta olla liukastumatta pimeällä kadulla, on hyvä kirjoittaa pieni kiitollisuuskirje. Kun asiat laittaa oikeisiin mittasuhteisiin, niin sydäntalvikin on varsin hyvää aikaa, vaikka kesäihminen olenkin.

Maailma on täynnä kurjuutta ja epäoikeudenmukaisuutta. Suuressa osassa maailmaa on nälkää, köyhyyttä, kurjuutta, pelkoa, kylmyyttä, kodittomuutta, sotia, orjuutta, lapsityövoimaa ja sortoa. Jokaisen henkilökohtaisten kriisien lisäksi siis. Kriisejä on elämän aikana varmasti jokaisella, niitä yhtään vähättelemättä. On siis todellinen etuoikeus asua maassa, jossa henkilökohtaisten vaikeuksien lisäksi ei ole juurikaan rakenteellisia haasteita. Demokratia, sosiaaliturva ja maksuton koulutus pitävät kansalaisista huolta. Oppivelvollisuus itsessään antaa vankan turvaverkon alaikäisille, eikä maksuttomuuskaan ole mikään pikkujuttu perheille.

Kokemukseni mukaan ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoista pidetään hyvää huolta. Tuki ja palveluverkosto on laaja ja yhteistyötä tehdään paljon. Opettajat ja muu henkilöstö ovat työlleen omistautuneita ja ajattelevat oppijoiden etua. Opiskelijoiden keskuudessa on paljon ahdistusta, eikä ihme. Viime vuodet ovat olleet todella haastavat ja ainutkertaiset. Uskon yhteisöllisyyden voimaan ja kannatteluun. Liian moni jäi yksin koronavuosina. Heti perään sodan tuomat uhkakuvat saattavat olla monille ikään katsomatta ahdistava kokemus. Nyt oppilaitoksissa paikkaillaan oppimisvajetta ja opetellaan yhdessäoloa. Joillekin eristäytyneisyys jäi päälle ja on vaikeaa olla ryhmissä. Kannatellaan toinen toisiamme jatkossakin. Huomataan hiljaiset ja ymmärretään haasteet. Pysytään ammatillisina, turvallisina aikuisina.

On hienoa tehdä työtä, jolla on merkitystä. Ehkä kliseekin, mutta itselleni erittäin merkittävä asia. On upeaa olla päivittäin tekemässä päätöksiä ja kehittämässä arkea niin, että uraohjukset saavat porskuttaa itsenäisesti ja enemmän tukea tarvitsevat saavat kypsytellä asioita rauhassa. Työn monipuolisuus ja vaihtelevaisuus on ammatillisessa oppilaitoksessa huikea etu. Joka päivä opin itsekin uutta ja olen kiitollinen, kun voin auttaa tiimiäni ratkaisuissa auttamaan opiskelijoita opinnoissaan ja ylipäätään elämässä eteenpäin. Asiat ovat siis todella hyvin Suomessa. Kukaan ei jää täysin yksin. Aina löytyy joku ratkaisu ja yhteisöjen tuki kantaa. Saa olla heikko.

Kevään aikana on päivityksen alla Careerian ohjauksen suunnitelma. Siinä pyritään huomioimaan koko oppilaitoksen ohjauksen ja tuen asiat syvällisesti, mutta konkreettisesti ja innostavasti. Teemme tärkeää yhteiskunnallista työtä, ihan jokainen!

Katja Kangasmäki
Koulutuspäällikkö, Tuki ja ohjaus
Careeria