Kyllästyttääkö arki? 5 kysymyksellä uutta virtaa työelämään

18.8.2022

Nainen istuu mietteliäänä kahvikupin ja kannettavan tietokoneen äärellä.

Tiedätkö sen tunteen, kun kesäloma lähenee loppuaan ja töihin paluu häämöttää, mutta nykyinen työsi ei enää tuota samanlaista mielihyvää kuin ennen? Kaipaat ehkä muutosta, mutta et tiedä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle tai mitä oikeastaan haluaisit tehdä.

Kokosimme tähän muutaman kysymyksen, jotka auttavat sinua hahmottamaan tavoitteesi ja suunnittelemaan tulevaisuuttasi.

  1. Kuinka tyytyväinen olen?

Missä määrin löydät työstäsi merkitystä ja tarkoitusta? Mitä asioita arvostat eniten, ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä? Onko taloudellinen turva vai kenties mahdollisuus kehittyä työssäsi sinulle merkittävin tekijä?

Tee lista asioista, joihin olet tyytyväinen nykyisessä työssäsi ja joihin kaipaat muutosta.

  1. Opinko uutta ja kehitynkö?

Oppiminen itsessään voi tuoda välittömän onnistumisen tunteen. Missä määrin kehität osaamistasi tai asiantuntemustasi alallasi tai tehtävässäsi?

Usein emme ymmärrä, kuinka paljon olemme oppineet, ennen kuin opetamme jotakuta toista. Mitä tietoja, taitoja tai ominaisuuksia olet hankkinut viimeisen vuoden aikana? Ehkä olet oppinut lisää erilaisista prosesseista, parantanut esitystaitojasi tai oppinut olemaan kärsivällisempi.

Mitä osaamista haluat kehittää edelleen? Mitä aiot investoida; aikaa, vaivaa vai rahaa? Oppimista on monenlaista. Oppiminen voi olla esimerkiksi osaamisen täydentämistä erilaisilla koulutuksilla, kirjojen lukemista, mentorien tapaamista tai uusien ajattelutapojen ja käyttäytymismallien kokeilemista.

  1. Olenko matkalla oikeaan suuntaan?

Päivä- tai jopa vuositasolla voi olla vaikea sanoa, onko suunta oikea, jos ei missään vaiheessa pysähdy tarkastelemaan tilannetta ja omia tavoitteitaan.

Kysy itseltäsi: ”Mitä haluan (työ)elämältäni kolmen tai viiden vuoden kuluessa?” Kun asetat itsellesi tarpeeksi tiukan aikataulun, tavoitteiden määritteleminen on helpompaa.

  1. Millaisia askelia minun tulisi ottaa?

Kun olet tehnyt oman kolmen tai viiden vuoden suunnitelmasi, on aika konkretisoida se askelmerkeiksi. Mitä minun tulisi tehdä saavuttaakseni tavoitteeni? Pystynkö saavuttamaan tavoitteeni nykyisessä työpaikassani esimerkiksi täydentämällä osaamistani, vai haluanko opiskella jotain ihan toista alaa saavuttaakseni uuden uran?

Naurava nainen ja mies istuvat neuvottelupöydän äärellä.
  1. Mistä innostun?

Tärkein kysymys on kuitenkin tämä: Mistä innostun? Mikä saa sydämesi sykkimään, jalkasi vipeltämään ja pääsi pursuaman ideoita?

Oman innostuksen löytäminen ei välttämättä ole aina helppoa, mutta me uskomme silti elinikäiseen oppimiseen. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä omasta osaamisesta näkyvää tai tavoitella täysin uutta uraa.

Löytyisikö Careerian koulutustarjonnasta juuri sinulle oikea vaihtoehto? Tutustu koulutustarjontaamme ja lähde kanssamme matkalle kohti elinikäistä oppimista.