Mosbach, Saksa – vahvoja muistoja koko eliniäksi

26.3.2024

Ihmisiä istumassa ison pöydän äärellä, taustalla Suomen ja Saksan liput.

Kuin olisin ollut uudestaan rippikoululeirillä. Kaiken uuden ja jännittävän kokeminen yhdessä opiskelijoiden kanssa ja tietenkin kukkiva huumori. Elämän pohtiminen ja ehkä monen asian ensimmäisen kokemuskerran vahva tunnejälki. Yhdessä saksalaisten ammattiin opiskelijoiden kanssa toimiminen, saksalaisella autokorjaamolla mekaanikkojen kanssa työskentely.

Muun muassa tätä ehti olla ja tapahtua viikon oppilaitosvaihdon aikana Porvoosta Saksan Mosbachiin yhdeksän opiskelijamme ja opettajakollegan kanssa helmikuun viimeisellä viikolla. Kun viikon jälkeen tulin kotiin ja vaikkakin muut jäivät vielä toiseksi viikoksi, oloni oli voimaantunut ja sydän tuntui sulaneen – eikä pelkästään lämpimästä kevätauringosta.

Joukko nuoria Mosbachissa Saksassa, taustalla suuri rakennus ja sen yläpuolella vanhat muurit.

Hostellin aamupalalla ja polkupyöräreissuilla oli etuoikeus päästä jakamaan nuorten oivaltavia ja ajatuksia laajentavaa pohdintaa uusista kokemuksista ja elämyksistä. Erilainen kasvillisuus ja luonto ympärillä, englannin kielen käyttäminen, erilaiset ruoat, kaunis vanha kaupunkistruktuuri. Aistit avoimena näkemään ja kokemaan kaikkea uutta. Tämä on merkityksellistä ja avaa mieltä kaiken uuden positiiviseen kohtaamiseen. ”Hei, minähän pärjään mun englannilla tai hei, tuohan onkin mukava tyyppi.”

Kansainväliset kokemukset ja uusien ihmisten ja asioiden kohtaaminen antaa rutkasti nuorelle sosiaalista pääomaa ja kasvattaa psyykkistä ammatillista kompetenssia. Kansainväliset kokemukset myös voivat helpottaa jatko-opiskeluun ja työelämään hakeutumista, henkilökohtaista kasvua ja kehittävät kommunikaatiotaitoja. Kansainvälisyyden kokemus ja psyykkinen kompetenssi ovat tärkeitä asioita, erityisesti koulutuksen ja työelämän kontekstissa, mutta myös luomaan uusia henkilökohtaisia näköaloja elämään.

Careerian opettajat ja opiskelijat ryhmäkuvassa Saksan Mosbachin vierailulla.

Lyhytkin kansainvälistymiskokemus voi auttaa nuoria löytämään uuden suunnan elämässään, vahvistamaan rohkeutta ja minäpystyvyyden kokemusta. Tällaiset reissut lisäävät elämän merkityksellisyyden kokemusta ja vahvoja muistoja koko eliniäksi.

Niina Törmänen
Asiantuntija, kansainvälisyys
Careeria