Pääsiäisen ympäristövinkit

28.3.2024

Ruskeassa korissa pääsiäisruohoa ja kolme värikästä pääsiäismunaa.

Pääsiäisruoan paras paikka on vatsa, joten suunnittele ruokatarjottavat ja oikea säilytys, niin vältät turhaa ruokajätettä ja luonnonvarojen tuhlausta ja rahaakin säästyy. Panosta ruoan laatuun mieluummin kuin ruokajätteisiin. Sopiva määrä herkullista ruokaa tuottaa hyvää oloa itselle ja ympäristölle. Syömäkelvottoman ruoan paikka on biojäteastia tai oma kompostori. Biojätteestä syntyy kompostimultaa tai bioenergiaa.

Kananmunien ilmastovaikutus on pieni

Lihatuotteilla on keskimäärin suuri hiilijalanjälki, joten lihan kulutuksen vähentäminen on hyvä keino vähentää ruoan ympäristövaikutuksia. Kananmunien ilmastovaikutukset ovat yksi eläinperäisten elintarvikkeiden alhaisimmista ja virikehäkkikanalan kananmunien ilmastovaikutus on matalin.

Kasvis- ja luomuruoka pienentää hiilijalanjälkeä

Kolme viikoittaista kasvisruokapäivää pitämällä voi pienentää hiilijalanjälkeä viisi prosenttia vuodessa. Säästö vastaa 2800 autoilukilometriä. Luomua ostamalla puolestaan voi pienentää hiilijalanjälkeä kaksi prosenttia vuodessa. Säästö vastaa 900 autoilukilometriä.

Mämmi on ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto

Suklaatuotteisiin liittyviä vastuullisuusongelmia välttää suosimalla sertifioituja tuotteita, kuten Reilun kaupan suklaata ja tuotteita. Perinteinen pääsiäisruokamme mämmi, herättää monenlaisia mielipiteitä, mutta ilmaston kannalta se on erinomainen sesongin jälkiruokavaihtoehto.

Lajitteluohjeita

Pääsiäisen vietossa syntyy paljon erilaista jätettä, joka kannattaa lajitella ja ohjata hyötykäyttöön.

Rairuoho ja pääsiäiskukat:

Pääsiäisen jälkeen kuihtunut rairuoho kasvualustoineen lajitellaan kiinteistön kompostoriin tai biojätteen joukkoon. Paperiset siemenpussit kuuluvat tyhjinä keräyskartongin joukkoon.

Rairuohon sijasta voi istuttaa esimerkiksi herneenversoja, vihanneskrassia tai vehnäorasta, ja saksia niitä syötäväksi salaatissa, keitossa tai leivän päällä.

Pääsiäisen pajunkissat ja koivunoksat, leikkonarsissit ja -tulppaanit kuuluvat kuihtuneena kompostoriin tai biojätteen joukkoon. Pajunkissat koristeineen voi myös kuivata ja säilyttää seuraavaa pääsiäistä varten. Kukkineet ruukkunarsissit ja -esikot voi istuttaa kevään aikana puutarhaan.

Muoviset tyhjät kukkaruukut:

Muoviset tyhjät kukkaruukut lajitellaan muovipakkauskeräyksen, jos niille ei keksi uutta käyttöä.

Pääsiäismunat:

Suklaamunien alumiinikääreet lajitellaan pienmetallin joukkoon ja sisältä löytyvä lelupakkaus muovipakkauskeräykseen. Pääsiäismakeisten muovipakkaukset kuuluvat tyhjinä muovipakkauskeräykseen ja kartonkipakkaukset keräyskartonkiin.

Kananmunakuoret lajitellaan biojätteeseen tai omaan kompostoriin, samoin kuin kananmunan värjäämisessä käytettävät sipulinkuoret. Kananmunakuorien murskaaminen nopeuttaa niiden kompostoitumista. Kananmunakennot voi käyttää kompostorissa ja biojätteessä kuivikeaineena tai lajitella keräyskartongin joukkoon.

Ruokapakkaukset:

Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten mämmi-, suklaa- ja keksirasiat sekä kermatölkit lajitellaan tyhjinä keräyskartonkiin. Kananmunakennot ja kartonkiset suklaamunarasiat kuuluvat puolestaan keräyskartonkiin.

Elintarvikepakkausmuovit kuten lammas-, broileri- ja kalapakkaukset sekä hedelmä- ja vihannespussit lajitellaan tyhjinä muovipakkauskeräykseen. Samoin lajitellaan tyhjät rahka- ja pashapurkit.

Johanna Krabbe
Opettaja
Puhtaus, kiinteistö ja prosessi
Careeria

Hyvää pääsiäistä!

Sammaleen päälle aseteltuna koristeltuja pääsiäismunia ja pieniä keltaisia pääsiäistipuja.