Puhtauspäivänä kiitetään siivoojaa

2.12.2022

Kuuntele blogin sisältö podcastin muodossa:

Jane Ryynäsen runoa mukaillen:

Olisi hienoa, jos kaikki puhdistuisi itsestään,
mutta lika odottaa sitä joka tilat puhtaaksi siivoaa.
Sillä tiedetään, ettei lika puhdistu itsestään.

Perjantaina 2.12. vietetään valtakunnallista Puhtauspäivää. Puhtauspäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota siivoustyön merkityksellisyyteen ja herätellä ihmisiä huomaamaan siivoustyön merkitystä meille jokaiselle.

Oletko tullut ajatelleeksi, mitä tapahtuisi jos tiloja ei siivottaisi? Valitettavan usein siivoustyön merkitys huomataan vasta sitten, kun siivousta ei ole tehty. Puhtautta tehdään meille kaikille viihtyvyyden takaamiseksi. Puhtaus vaikuttaa myös jokaisen arkeen työpaikoilla, päiväkodeissa, kouluissa ja muissa julkisissa tiloissa.

Jo vuonna 1958 on kirjoitettu, että siivous vaikuttaa työtehoon, työturvallisuuteen ja erityisesti rakenteiden kulumisen estämiseen. Näillä kaikilla on suoraan vaikutusta taloudellisuuteen.

Siivouksella on suuri merkitys arjen sujuvuuteen kuten ympäristön toimintaan, ihmisten turvallisuuteen, terveyteen ja hyvinvointiin. On tärkeää muistaa, että voimme myös itse vaikuttaa pienillä teoilla tilojemme viihtyvyyteen, esimerkiksi laittamalla omat roskamme roskiin.

Kuka osaa tuottaa puhtautta ammattitaitoisesti?

Yleisesti uskotaan, että kuka tahansa osaa siivota. Mutta osaavatko kaikki tuottaa puhtautta ammattitaitoisesti?

Puhtausalalla vaaditaan paljon erilaista osaamista. Oman työn suunnitelulla ja ammattitaidon kehittämisellä voidaan vaikuttaa merkittävästi työn laatuun. Ei riitä, että on puhtaan näköistä, vaan pitää olla oikeasti puhdasta.

Siivoustyössä vaaditaan tänä päivänä entistä laajempaa ammatillista osaamista, esimerkiksi palveluhenkisyyttä, itsenäistä työotetta, vastuullisuutta, ympäristöosaamista sekä siivous- ja puhdistusmenetelmien perustaitojen ymmärtämistä ja hallitsemista. Näiden lisäksi kehittyvän teknologian osaaminen on korostunut entisestään.

Puhtauspäivänä kiitetään siivoojia!

Puhtauspäivänä kiitetään siivoojia heidän tekemästään merkityksellisestä työstä.

Kiitos on pieni sana, jolla on suuri merkitys. Kiitoksen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Se kertoo meille, että työtämme arvostetaan ja että meidät on huomattu.

Meeli Saarde, puhtausalan ammatillinen ohjaaja
Sini Illikainen, puhtausalan opettaja
Pia Laurila, puhtausalan opettaja