Puhu äänellä, jonka kuulen

28.2.2022

Hymyilevä nainen silmälasit päässä.

Olen innostunut kehittämään viestintääni ja vuorovaikutustani. Haluan puhua äänellä, jonka kuulet. Haluan kuulla, mitä sanot, ymmärtää minkä koet tärkeäksi ja havaita mitä tunteita sinussa herää. Miten Careerian palvelut tavoittivat sinut, miten toimimme yhdessä ja erikseen? Onnistuimmeko? Onnistunko?

Tätä kirjoittaessa uusi valtakunnallinen työpaikkakysely on vielä hetken auki, 28.2. asti. Kyselyn kohderyhmänä ovat koulutussopimuksia ja oppisopimuksia tehneet työnantajat. Lähetimme vastauslinkit osoitteesta laadunhallinta (at) Careeria.fi. Työpaikoille on voinut tulla useampi kysely vastattavaksi eri oppilaitoksista, kaikki me kaipaamme vastauksia toimintamme kehittämiseksi. Lämmin kiitos kaikille jo vastanneille. Käsittelemme vastauksia vastausajan päätyttyä. Tulokset huomioidaan toiminnan kehittämisessä sekä Careerian koulutusyksiköissä että läpileikkaavissa tiimeissä ja toiminnoissa.

Haluamme kuulla miltä opiskelijakokemus Careeriassa tuntuu. Fiiliskysely lähtee opiskelijoille vastattavaksi maaliskuussa. Tuloksia tarkastelemme toimipisteittäin ja palveluittain. Huomioimme tulokset toiminnan kehittämisessä.

Olemme uudistamassa toimintamalliamme itseohjautuvien tiimien suuntaan. Helmikuussa henkilöstölle oli tarjolla webinaari aiheesta. Careeria on monialainen, monessa toimipisteessä toimiva. Kuulostelimme henkilöstön tuntemuksia webinaarin jälkeen kyselyllä. Vastausaikaa on vielä jäljellä, mutta jo nyt oletus yksiköiden erilaisista tilanteista ja tarpeista tässä hetkessä vahvistuu. Mietimme, miten palvelisimme henkilöstöä uudistuksessa parhaiten. Miten havainnollistaisimme tavoiteltua toimintatapaa? Mitkä olisivat sopivan kokoiset askeleet ja mikä olisi sovelias askelluksen rytmi kunkin tarpeeseen? Tätä kirjoittaessa vastauksia kyselyyn on reilu sata. Eniten valittuja webinaarin jälkeisiin tunteisiin ovat kiinnostus, toiveikkuus, hämmennys ja uteliaisuus. Tästä on hyvä jatkaa.

Itseohjautuvuuden lisääntyessä tiedonkulku, viestintä ja vuorovaikutus ovat entistäkin tärkeämpiä. Emme voi muuttaa toisia ihmisiä, emmekä heidän toimintamalliaan. Mutta itseämme voimme johtaa. Voimme jakaa kokemuksia ja oppia toisiltamme. Hankalan hetken tullen voi pysähtyä hetkeksi itsearviointiin: Rakennanko vai rikonko luottamusta, vuorovaikutusta, tavoitteeseen kulkemista? Annanko tiimille, työyhteisölle ja yhteistyölle parhaani? Kuulenko mitä sanot? Puhunko äänellä, jonka kuulet? Kenelle puhun? Ilmaisenko itseäni suoraan, selkeästi, rehellisesti, riittävästi ja oikea-aikaisesti? Tunteet ovat aina läsnä, mutta ne ovat eri asia kuin käytös. Omaan reagointitapaan voi kiinnittää huomioita ja miettiä sen vaikutuksia tilanteeseen. Vuorovaikutuksella on suuri voima, parhaimmillaan se voimaannuttaa, ja pahimmillaan jäädyttää muodostaen esteitä hyvien tyyppien ja tiimien välille. Ole se, joka tuo tilanteeseen ratkaisukeskeisyyden ja on kuunnellen läsnä, kun kaverilla on kerrottavaa. Pidetään yhdessä huolta siitä, että tiimissä ja työyhteisössä voi kokea tekemisen iloa, onnistumisia ja oppimista. Se heijastuu varmasti myös opiskelijoille ja työelämän yhteistyökumppaneille.

Pysy kuulolla, tilaa uutiskirjeemme https://uutiskirje.careeria.fi/

Hymyilevä nainen, jolla on silmälasit ja tummat pitkät hiukset.

Päivi Koponen
Laatupäällikkö
Careeria