Ravintolan tiskin takaa markkinointialan yrittäjäksi

23.2.2023

Kun Laura Jussila, 32, lähti vuonna 2012 käymään Levillä, päätti hän tällä kertaa jäädä tunturiin pysyvästi. Kiireinen sesonkityö ravintola-alalla hyvän työporukan kanssa vei nuoren naisen mennessään. Nyt Laura opiskelee Careeriassa markkinointiviestintää, suorittaa liiketoiminnan ammattitutkintoa ja pyörittää omaa yritystään tehden markkinointia esimerkiksi entiselle työnantajalleen.

Lähes koko ikänsä ravintola-alalla työskennellyt Laura on aina nauttinut ihmisten kanssa työskentelystä, paineen alla saavutetusta flow-tilasta ja työn vaihtelevuudesta. Muutamia vuosia sitten ajatus alan vaihdosta kuitenkin valtasi mielen.

“Ajauduin ravintola-alalle aikoinaan vähän vahingossa. Viimeiset 5 vuotta olen miettinyt, että mikä minusta oikein tulee isona. En nähnyt että olen enää 50-vuotiaana tiskin takana”, kuvailee Laura tuntemuksiaan.

Viimeisimmällä työnantajallaan Laura päätyi tekemään oman työnsä ohella sosiaalista mediaa osana markkinointitiimiä. Parin vuoden aikana osaaminen karttui ja kiinnostus markkinointia kohtaan kasvoi.

“Aloin ajatella, että tästähän voisi tehdä itselleen ammatin. Pitkän harkinnan tuloksena päätin lähteä opiskelemaan uutta alaa. Halusin lähteä ravintola-alalta niin sanotusti huipulla, ennen kuin sisäiset tuntemukseni alkaisivat näkyä asiakkaan suuntaan”, summaa Laura päätöstään suunnata takaisin opintojen pariin.

Innostuksesta monipuolinen ammatti

Markkinointi-innostuksen herättyä Lauran tuttava lähti opiskelemaan samantyyppistä koulutusta kuin hän nyt itse suorittaa Careeriassa, ja kaverin suosituksesta Laura alkoi itsekin tutkailla vaihtoehtoja kouluttautumiseen. Mutta mikä veti puoleensa juuri markkinoinnissa?

“Näen markkinoinnissa paljon samaa kuin työskentelyssä ravintola-alalla. Tässäkin työssä pääsen tekemään paljon ihmisten kanssa, ja muun muassa sosiaalinen media luo tekemiselle aika kovan tahdin. Markkinoinnin parissa tulee paljon muutoksia tilanteisiin, joihin pitää reagoida nopeasti. Näin tässä ennen kaikkea mahdollisuuden työskennellä projektiluontoisesti ja vaihtelevasti: asiakkaat toimivat eri aloilla ja oman palveluvalikoiman puitteissa pääsee tekemään tosi erilaisia juttuja”, Laura kuvailee.

Edellisistä opinnoista Lauralle oli jäänyt lähinnä mieleen valtava opinnäytetyöurakka. Nyt innostus uutta alaa kohden oli kuitenkin niin suurta, että lopputyön tuska unohtui. Careeriaan Laura päätyi positiivisten kokemusten ja sopivan opiskelumuodon saattelemana.

“Pitkät kolmen ja puolen vuoden koulutukset eivät olleet vaihtoehto. Minulle oli tärkeää löytää opiskelupaikka, joka tarjosi vuoden mittaista koulutusta ja mahdollisuuden etänä opiskeluun. Halusin kuitenkin sen vaihtoehdon, että voin osallistua myös lähipäiviin. Careeriassa nämä toteutuivat ja paikasta kuuli paljon hyvää”, summaa Laura.

Yllättäen maailmantilanne kuitenkin hieman muuttui, kun korona tuli mukaan kuvioihin. Maailma sulkeutui ja rajoituksia asetettiin. Vastasivatko opinnot kuitenkin odotuksia?

“Valehtelisin jos väittäisin, ettei korona olisi yhtään harmittanut. Joitain lähipäiviä jouduttiin perumaan, ja opiskelun edetessä huomasin että itselleni paras tapa oppia on kuitenkin se, että minulla on ihminen vieressä jolta voin kysyä neuvoa. Koulun puolesta oli kuitenkin tarjolla hyvä tukiverkko ja opettajat ovat todella ymmärtäväisiä. Kerran sain jopa kaksi päivää yksityisopetusta nettisivujen tekoon, kun kurssille ei ollut ilmoittautunut muita opiskelijoita. Opetus järjestettiin silti”, kiittelee Laura jälkeenpäin kokemuksistaan.

Careeria antoi Lauralle mahdollisuuden oman yritystoiminnan käynnistämiseen jo opintojen ohella. Ymmärrystä työelämän ja opiskelun yhdistämiseen löytyi.

“Oma opintopolku oli todella muokattavissa, jotta kurssit sai käytyä. Erityisesti kiitän omaa opettajaani kärsivällisyydestä ja tuesta. En olisi ehkä uskonut, että yritystoiminta lähtee näin nopeasti käyntiin, joka on hieman hidastanut opintojen loppuunsaattamista. On ollut hienoa, kun Careerialta on joustettu”, Laura kuvailee.

Lujaa tahtoa ja uskallusta hypätä uuteen

Ihmisenä Laura kuvailee olevansa luontoa rakastava täydellisyyden tavoittelija.

“Haluan jatkuvasti oppia uutta ja kehittyä. Välillä pitää muistuttaa itseään, että uusien taitojen kartuttaminen vie aikaa, ja sekös tämmöistä kaikkitänneheti-tyyppiä risoo”, naurahtaa Laura.

Lauran intohimosta ja lujasta tahdosta kertoo varmasti osittain myös se, että ensimmäiselle vuodelle asetetut tavoitteet tulivat täyteen jo muutaman kuukauden päästä yrityksen perustamisesta.

“Perustin yrityksen viime vuoden toukokuussa. Ensimmäisenä tavoitteena oli saada tietyn verran kuukausilaskutusta kannattavaa liiketoimintaa varten ja toisena työllistää isoveli vuoden sisällä oman yritykseni kautta. Molemmat tapahtuivat yllättävän nopeasti, ja nyt pitääkin kehittää uusia tavoitteita. Ehkä seuraavana tavoitteena on, että yritys kasvaa sen verran että saan itselleni assistentin palkattua”, Laura hymähtää.

Toiveet tulevaisuutta kohtaan ovat kuitenkin maltilliset.

“Toiveenani on, että pystyn elättämään itseni tällä työllä ja mielenkiintoisia projekteja riittää vielä moniksi vuosiksi. Toki haluan että yritys kasvaa ja toiminta laajenee, mutta minulle riittää että saan tehdä työkseni sellaista juttua mistä nautin”, kuvailee Laura tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Uudesta urasta haaveileville Lauralla on kuitenkin selkeät terveiset:

“Menkää ja kokeilkaa! En tunne yhtään ihmistä, joka olisi katunut päätöstään vaihtaa alaa tai kouluttautua uudelleen. Yleensä vanhaan on kuitenkin helppo päästä takaisin, mikäli uusi ura ei tuntuisikaan omalta jutulta. Sitten on ainakin tullut kokeiltua eikä jää miettimään, että mitä jos.”

Tutustu tarkemmin liiketoiminnan ammattitutkintoon.