Työssäoppimisjakso Espanjassa avarsi maailmankuvaa

2.6.2022

Kuvakollaasi Espanjasta.

Ville Falin ja Elis Granström suorittivat Careeriassa ajoneuvoalan perustutkinnon. Kolmannen vuoden opintoihin sisältyi myös kuuden viikon Erasmus+ -harjoittelujakso Espanjassa, Mercedes-Benz Hijos de M. Crespolla. Tyytyväiset Espanjan kävijät kertoivat saaneensa harjoittelujaksolta uuden opin lisäksi myös elämänkokemusta ja uusia ystäviä. Villen ja Eliksen sanoin: ”matka avarsi maailmankuvaa”.

Kaksi nuorta miestä ulkorappusilla kuvattuna.

Alalle, jolla pääsee tekemään käsillään

Ville ja Elis jatkoivat peruskoulusta ammatillisiin opintoihin Careeriaan yhteishaun kautta. He ovat tyytyväisiä sekä alavalintaansa että opiskeluun Careeriassa.
– En oikein tiennyt mitä tehdä peruskoulun jälkeen. Ruuvaaminen kiinnosti ja tein sitä jo vapaa-aikananikin. Siksi valitsin tämän alan. Halusin opiskelemaan Porvooseen ja kaksikielisenä valitsin opiskelun ammattiin suomeksi. Ilmapiiri Careeriassa on hyvä ja ihmisiin on ollut helppo tutustua, Elis kertoo valinnoistaan.
– Minä halusin itselleni hyvän työn. Lisäksi halusin päästä tekemään asioita käsilläni, Ville jatkaa myös tyytyväisenä alavalintaansa.

Mahdollisuus avartaa maailmankuvaa Espanjan työssäoppimisjaksolla

Ville ja Elis eivät epäröineet lähteä vaihtoon Espanjaan, kun mahdollisuus tuli eteen. Harjoittelujakso kartutti kokemusta ja avarsi maailmankuvaa. Matka oli heidän mielestään hieno, vaikka kielimuuri toi välillä eteen omia haasteitaan. Pääsääntöisesti kaikki sujui kuitenkin hyvin. Espanjan autoilukulttuuri ei miehiä vakuuttanut, mutta hyvin toimiva julkinen liikenne sai sen sijaan paljon kiitosta, joskin he varoittelevat myös kovista sakoista sen osalta.
Matkalta kertyi monta hyvää neuvoa myös niille, joilla ulkomaan harjoittelujakso on vasta edessä päin.
– Ulkomaille kannattaa hakea, jos tietää, että selviää myös ongelmatilanteissa, eikä koti-ikävä yllätä helposti, Elis luettelee.
– Matkalle lähtijän on hyvä kyetä pitämään huolta omista asioistaan ja osata välttää turhat houkutukset, joita Espanjakin kyllä tarjoaa, Ville jatkaa.
– Auton vuokraamisen sijaan suosittelemme liikenteeseen polkupyörää. Työpaikkamme takapiha oli täynnä kolaroituja autoja odottamassa korjaamista, Elis kertoo hymyillen.
– Moovit-appi kannattaa myös ladata. Kun laittaa siihen osoitteen, jossa asuu, sovellus antaa reittiohjeet ihan mistä vaan. Ummikot ulkomailla selvisivät. Emme eksyneet kertaakaan. Kerran menimme väärään ratikkaan, mutta jäätiin sitten heti seuraavalla pysäkillä pois. Suomen lentokentällä tosin sitten eksyttiin, Ville ja Eelis nauravat.

Kaupungin läpi menevä autotie, jonka keskellä on palmuja ja taustalla siintävät Espanjan vuoret.

”Parhaan kokemuksen saa heittäytymällä täysillä hallihuumoriin”

Ville ja Elis työskentelivät Espanjassa Mercedes-Benz Hijos de M. Crespolla kuusi viikkoa. He pääsivät tekemään töitä mielenkiintoisten asioiden parissa. Ihan kaikki eivät puhuneet englantia, mutta silloin otettiin avuksi google-kääntäjä. Senkin kanssa on kuitenkin hyvä olla tarkkana. Villen ja Eliksen ohjaaja Thomas oli britti, joten kommunikointi hänen kanssaan oli helppoa, joskin vaatimukset olivat korkealla. Ville ja Elis pääsivät työskentelemään myös sähköautojen parissa ja tutkimaan täysin uusia niissä ilmenneitä vikoja ihan ensimmäisinä.
– Meille tuli aika uusi sähköauto, johon oli tullut jokin vika. Tiedotimme vikakoodeista ja kuvailimme vikaa tehtaalle Saksaan. Sitten jäimme odottamaan vastausta. Seuraavalla viikolla tuli jälleen uusi auto saman vian kanssa, Ville kertoo.
– Otimme kuvan melkein jokaisesta työvaiheesta ja lähetimme Saksaan. Oli hienoa päästä kommunikoimaan suoraan valmistajan kanssa, Elis täydentää.

Oli yhteistä kieltä tai ei, korjaamolla tuli Villen ja Eliksen mukaan hyvin toimeen, kun ei ollut ennakkoluuloinen ja muisti peruskäytöstavat.
– Espanjalaiset ovat leppoisia. Kun heittäytyy täysillä hallihuumoriin, saa parhaan kokemuksen, Elis kuvaa.
– Ja kun joku kertoo vitsin, on parasta hymyillä muiden mukana, vaikkei ihan ymmärtäisikään, Ville täydentää.
– Ja työkaverit olivat tosi mukavia, Ville jatkaa.
– Viimeisenä iltana, kun hyvästelimme, tuli haikea olo. Kaikki halasivat meitä. Päällikkö sanoi, että jos joskus menemme takaisin, niin ovet ovat aina auki. Lupasimme mennä käymään joskus, Elis kertoo.

Ura autoalalla edessä

Ville ja Elis valmistuivat ajoneuvoalan perustutkintoon, jonka jälkeen odotti kesätyöt, armeijan harmaat ja sitten työt ammattilaisena autoalalla.

Kiitos kokemusten jakamisesta Elis ja Ville!

Tunnelmia Mercedes-Benz Hijos de M. Crespolta.
Erasmus-logo.