Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokki

Ravintolakokki tekee ruokaa
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Helsinki

Jatkuva haku.
Helsinki, Lämmittäjänkatu 2
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen Lisätietoja
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Perämiehentie 6
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen Lisätietoja
Päiväkoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen Lisätietoja

Kokki on haluttu ravintola-alan moniosaaja! 

Kokkina olet osa luovaa tiimiä ja valmistat maittavia ja ravitsevia aterioita asiakkaillesi. Tarkka makuaisti, kiinnostus ruokaan ja uskallus kokeilla uutta antavat sinulle hyvät edellytykset alalla menestymiseen. Kokin työssä sinulta vaaditaan ruoanlaiton lisäksi ymmärrystä hygieniasta, ravitsemuksesta ja erityisruokavalioista, sekä suunnittelutaitoa ja hyvää mielikuvitusta.  

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle kokin ammattitaidon ja ymmärryksen lukuisten mahdollisuuksien alasta, jolla työllistyt varmasti. Voit työskennellä kiinnostuksesi mukaan suurtalouskokkina esimerkiksi keskuskeittiöissä, kouluissa tai hoitolaitoksissa, tai ravintolakokkina loihtien makuelämyksiä asiakkaille á la carte ravintoloissa, lounasravintoloissa tai henkilöstöravintoloissa. Laadukkaat raaka-aineet ruoanvalmistuksessa, kestävän kehityksen mukainen toimintatapa ja ripeä ote työhön ovat alan ammattilaisten menestystekijöitä. 

Kenelle?

Kokin koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut ruoasta ja ravitsemuksesta. Sinulla on hyvä terveys ja toimintakyky alalla työskentelyyn. 
 
Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.

Kielitaitovaatimus ja kielitaidon osoittaminen

 

Kokkina voit työskennellä erilaisissa työpaikoissa.

Työpaikkasi voi olla esimerkiksi ravintolan, henkilöstöravintolan, suurkeittiön, laivan tai hotellin keittiössä.

Kokkina työhösi kuuluu muun muassa ruoanlaitto, ruokalistan laatiminen ja puhtaanapitotyöt.

Käytännön toteutus

Opiskelu on lähi- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä oppimista työpaikalla. Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti. 

Koko tutkinnon suorittamisen sijaan tutkinnosta on mahdollista suorittaa vain esim. yksi osa, joka palvelee juuri tämänhetkistä tarvettasi.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta:

Oppisopimuskoulutus

 

Kustannukset opiskelijoille

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet.

Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Kustannukset opiskelijoille, joita maksuttomuus ei koske (jatkuvan haun opiskelijat) ovat noin 250 € (työasut, jalkineet, opiskelumateriaalit).

Kesto

Kokin koulutuksen kesto on aikaisemmasta kokemuksesta riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.

Porvoossa opiskellaan kokkikiltakoulussa.
Lue lisää: https://www.kiltakoulut.fi/

Opintojen rahoittaminen

Voit hakea opintoihin opintotukea Kelalta.

Jos olet työtön, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella.

Tutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: 

  • ruokapalvelun osaamisala, kokki
  • asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija

Tutkinnon laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu kaikille pakollisesta (20 osp), osaamisalalle pakollisista (65 osp), valinnaisista (60 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). 

 

Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp) 
Ruokapalvelun osaamisalan kaksi pakollista tutkinnon osaa (65 osp)
  • Lounasruokien valmistus (40 osp) 
  • Annosruokien valmistus (25 osp)  
Valinnaisia tutkinnon osia ovat:
  • À la carte -ruoanvalmistus (30 osp) 
  • À la carte -tarjoilu (30 osp)
  • 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
  • Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp) 
  • Kahvilapalvelut (15 osp) 
  • Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp) 
  • Laivatalouspalvelut (20 osp) 
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp) 
  • Palvelukeittiön toiminnot (15 osp) 
  • Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen (15 osp)
  • Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp) 
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp) 
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp) 
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp) 
  • Huippuosaajana toimiminen (15 osp) 
  • Ilmastovastuullinen toiminta (15 osp)
  • Kansanvälisessä työympäristössä toimiminen (15 osp)
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp) 
  • Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp) 
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp) 
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp) 
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp) 

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

Käsi pitelee pientä maapalloa

Ulkomaille opintojen aikana

Jos mieli vetää reissuun ja uusia kokemuksia hankkimaan, mikset suuntaisi opintojesi aikana ulkomaanjaksolle? Ulkomaanjakson voi suorittaa joko harjoitteluna yrityksessä tai vaihto-opintoina oppilaitoksessa. Käytettävissäsi ovat Careerian laajat yhteistyöverkostot Euroopassa ja muualla maailmassa. 

Ulkomaan jaksoilla kehität oman alan osaamistasi monikulttuurisessa ympäristössä – ja bonuksena kehittyy kielitaitokin! Mikä olisikaan upeampi tapa kerryttää osaamispisteitä ja kansainvälistä kokemusta. Tartu rohkeasti tilaisuuteen ja lähde vaihtojaksolle. Tätä mahdollisuutta et halua missata! 

Ravitsemisalan opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet päästä kehittämään osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä. Viime vuosina Careerian opiskelijoita on käynyt työ- ja vaihtojaksoilla muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Pohjois-Englannissa, Portugalissa ja jopa Australiassa asti! Vaihtokohteesta riippuen työjaksot voivat suuntautua erityyppisiin ravintoloihin.

Ravitsemisala on hyvin kansainvälinen ja Careeriasta onkin monipuoliset mahdollisuudet lähteä useisiin eri Euroopan maihin työjaksolle. Työpaikat löytyvät esimerkiksi Careerian omien suorien työelämäkontaktien tai Careerian eurooppalaisen oppilaitosyhteistyöverkoston kautta.

Jatko-opinnot

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Ravintola- ja catering-alan suorittanut voi jatkaa opintoja mm. elintarvikealan perustutkintojen parissa tai työkokemuksen jälkeen suorittaa ruokapalvelujen ammattitutkinnon, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon. 

Jatko-opintomahdollisuuksia ovat esimerkiksi restonomiopinnot ammattikorkeakoulussa ja ravitsemustieteen opinnot yliopistossa.  

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Väyläopinnot ammattikorkeakouluun

Hakeminen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Helsinki

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä, sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä, sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Päiväkoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Seuraava aloitus:

  • 7.1.2025
Hae koulutukseen

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?

Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.

Hakijapalvelut

040 358 5734
hakutoimisto@careeria.fi

 

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, Helsinki ja Porvoo (Perämiehentie 6)

Mirja Martin

Opettaja
040 036 0513
mirja.martin@careeria.fi

Päiväkoulutus/monimuotokoulutus, Porvoo (POMO-talo)

Sirkku Mentula

Opettaja
040 036 0802
Sirkku.Mentula@careeria.fi

Lisätietoja oppisopimuksesta

Eija Willman

Asiakasvastaava
040 183 2252
eija.willman@careeria.fi

 

Rakastatko ruoan laittamista? Opiskele ravintola-alalle

Onko keittiö lempipaikkasi? Onko ruoka mielestäsi paljon muutakin kuin vain vatsan täytettä? Rakastatko ateriakokonaisuuksien ja tarjoilujen suunnittelua sekä juhlien järjestämistä? Jos vastasit kyllä, ravitsemis- ja elintarvikeala on oikea valinta sinulle!

Miksi juuri Careeriaan

  • Koulutuksemme ovat käytännönläheisiä – saat huomisen työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Rakennamme kanssasi sinulle sopivan opintopolun.
  • Meillä et jää yksin. Saat yksilöllistä ohjausta ja tukea opintoihisi.
  • Nykyaikaiset oppimisympäristömme ja opiskelujaksot työpaikoilla tukevat ammatillista kehittymistäsi.
  • Toimipisteemme sijaitsevat Uudellamaalla hyvien liikenneyhteyksien varrella. 
  • Verkkokoulutuksiimme voit osallistua mistä tahansa – vaikka kotisohvaltasi.