Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokki

Ravintolakokki tekee ruokaa
Päiväkoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Koulutus on maksuton.

Hae koulutukseen
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Helsinki

Jatkuva haku.
Helsinki, Lämmittäjänkatu 2
Koulutus on maksuton.

Hae koulutukseen
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Perämiehentie 6
Koulutus on maksuton.

Hae koulutukseen

Kokki on haluttu ravintola-alan moniosaaja! 

Kokkina olet osa luovaa tiimiä ja valmistat maittavia ja ravitsevia aterioita asiakkaillesi. Tarkka makuaisti, kiinnostus ruokaan ja uskallus kokeilla uutta antavat sinulle hyvät edellytykset alalla menestymiseen. Kokin työssä sinulta vaaditaan ruoanlaiton lisäksi ymmärrystä hygieniasta, ravitsemuksesta ja erityisruokavalioista, sekä suunnittelutaitoa ja hyvää mielikuvitusta.  

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle kokin ammattitaidon ja ymmärryksen lukuisten mahdollisuuksien alasta, jolla työllistyt varmasti. Voit työskennellä kiinnostuksesi mukaan suurtalouskokkina esimerkiksi keskuskeittiöissä, kouluissa tai hoitolaitoksissa, tai ravintolakokkina loihtien makuelämyksiä asiakkaille á la carte ravintoloissa, lounasravintoloissa tai henkilöstöravintoloissa. Laadukkaat raaka-aineet ruoanvalmistuksessa, kestävän kehityksen mukainen toimintatapa ja ripeä ote työhön ovat alan ammattilaisten menestystekijöitä. 

Kenelle?

Kokin koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut ruoasta ja ravitsemuksesta. Sinulla on hyvä terveys ja toimintakyky alalla työskentelyyn. 
 
Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.1. 

Kokkina voit työskennellä erilaisissa työpaikoissa.

Työpaikkasi voi olla esimerkiksi ravintolan, henkilöstöravintolan, suurkeittiön, laivan tai hotellin keittiössä.

Kokkina työhösi kuuluu muun muassa ruoanlaitto, ruokalistan laatiminen ja puhtaanapitotyöt.

Käytännön toteutus

Opiskelu on lähi- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä oppimista työpaikalla. Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti. 

Kesto

Kokin koulutuksen kesto on aikaisemmasta kokemuksesta riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.

Opintojen rahoittaminen

Voit hakea opintoihin opintotukea Kelalta.

Jos olet työtön, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella.

Jatko-opinnot

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Ravintola- ja catering-alan suorittanut voi jatkaa opintoja mm. elintarvikealan perustutkintojen parissa tai työkokemuksen jälkeen suorittaa ruokapalvelujen ammattitutkinnon, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinnon. 

Jatko-opintomahdollisuuksia ovat esimerkiksi restonomiopinnot ammattikorkeakoulussa ja ravitsemustieteen opinnot yliopistossa.  

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Väyläopinnot ammattikorkeakouluun

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammattitutkintostipendi

Ammattitutkinnon suoritettuasi sinun on mahdollista saada Työllisyysrahastosta 400 euron suuruinen ammattitutkintostipendi, mikäli sinulle on kertynyt työhistoriaa vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä.

Tutustu saamisedellytyksiin

Tutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: 

  • ruokapalvelun osaamisala, kokki
  • asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija

Tutkinnon laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

 

 

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu kaikille pakollisesta (20 osp), osaamisalalle pakollisista (65 osp), valinnaisista (60 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). 

Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp) 
Ruokapalvelun osaamisalan kaksi pakollista tutkinnon osaa (65 osp)
  • Lounasruokien valmistus (40 osp) 
  • Annosruokien valmistus (25 osp)  
Valinnaisia tutkinnon osia ovat esimerkiksi:
  • À la carte -ruoanvalmistus (30 osp) 
  • Kahvilapalvelut (10 osp)
  • Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp) 
  • Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp) 
  • 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp) 
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp) 
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp) 
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp)  

 

 

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp) 
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp) 
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp) 

 

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

Hakeminen

Päiväkoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä, sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Helsinki

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä, sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä, sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?

Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.

Hakijapalvelut

hakutoimisto@careeria.fi

Mirja Martin

0400360513

mirja.martin@careeria.fi

Sirkku Mentula

0400360802

Sirkku.Mentula@careeria.fi

Kenneth Rosenström

0406679307

kenneth.rosenstrom@careeria.fi


Rakastatko ruoan laittamista? Opiskele ravintola-alalle

Onko keittiö lempipaikkasi? Onko ruoka mielestäsi paljon muutakin kuin vain vatsan täytettä? Rakastatko ateriakokonaisuuksien ja tarjoilujen suunnittelua sekä juhlien järjestämistä? Jos vastasit kyllä, ravitsemis- ja elintarvikeala on oikea valinta sinulle!

Careerian opiskelija menossa ovesta sisään

Miksi juuri Careeriaan?

  1. Voit rakentaa juuri omannäköisesi opiskelupolun, johon aiempi kokemuksesi ja osaamisesi vaikuttaa.
  2. Koulutuksemme on suunniteltu työelämään sopivaksi – saat juuri sellaisia taitoja, joita työpaikalla tarvitset.
  3. Meillä et jää yksin, vaan otamme huomioon juuri sinut: Careeria antaa kaikille opiskelijoille yksilöllistä ohjausta ja tukea.
  4. Meillä pääset tekemään ja valmistut tulevaisuuden tekijäksi.
  5. Toimipisteemme ovat nykyaikaisia, palvelevia oppimisympäristöjä keskeisissä sijainneissa ja hyvien joukkoliikenneväylien lähellä Uudellamaalla.