Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

Ravintolan tarjoilija palvelemassa asiakkaita
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Helsinki

Jatkuva haku.
Helsinki, Lämmittäjänkatu 2
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen Lisätietoja
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Perämiehentie 6
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen Lisätietoja
Päiväkoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen Lisätietoja

Tarjoilija on haluttu asiakaspalvelun ammattilainen!  

Tarjoilijana sinä vastaat esimerkiksi ruokien ja juomien myynnistä  ja tarjoilusta sekä erilaisista tilaus- ja edustustarjoiluista. Tarjoilijan tehtäviin kuuluu myös asiakastilojen kunnostaminen ja myytävien tuotteiden esille laittaminen. Asiakaspalvelutyössä teet yhteistyötä toimipaikkasi muun henkilöstön kanssa asiakkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Tarjoilutaidon lisäksi tarjoilijoilta vaaditaan kokonaisuuksien hahmottamista, siivous- ja hygieniataitoja, erilaisten juomien valmistus- ja myyntitaitoa sekä innovointitaitoa. Tarjoilijana voit myös erikoistua baarimestarin tehtäviin. 

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle tarjoilijan perusammattitaidon, jolloin sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä lounasravintolaan, henkilöstöravintolaan tai á la carte ravintolaan.  

Tarjoilijat ja palveluvastaavat työllistyvät hyvin ja heistä on jopa pulaa. Ravintola-alalla on paljon päivä- ja ilta-aikaan sekä viikonloppuisin toimivia yrityksiä ja toimijoita. Suurtalouskeittiöissä työajat painottuvat arkipäiviin. Ravitsemisala tarjoaakin monipuolisen mahdollisuuden sopeuttaa työtä erilaisiin elämänvaiheisiin.  

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu ravintola-alalla työskenteleville, jotka haluavat suorittaa perustutkinnon ja kehittää ammatillista osaamistaan uudelle tasolle. 

Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.

Kielitaitovaatimus ja kielitaidon osoittaminen

 

Tarjoilijana voit työskennellä erilaisissa työpaikoissa!

Työpaikkasi voi olla esimerkiksi ravintolassa, henkilöstöravintolassa,  baarissa tai hotellissa.

Tarjoilijana työhösi kuuluu monipuoliset asiakaspalvelutehtävät, kuten asiakastiloista huolehtiminen, tuotteiden esittely ja myynti sekä tarjoilu.

Käytännön toteutus

Opiskelu pitää sisällään lähi- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä oppimista työpaikalla. Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti. 

Koko tutkinnon suorittamisen sijaan tutkinnosta on mahdollista suorittaa vain esim. yksi osa, joka palvelee juuri tämänhetkistä tarvettasi.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta:

Oppisopimuskoulutus

Kustannukset opiskelijoille

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet.

Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Kustannukset opiskelijoille, joita maksuttomuus ei koske (jatkuvan haun opiskelijat) ovat noin 250 €  (työasut, jalkineet, opiskelumateriaalit).

Kesto

Koulutuksen kesto on aiemmasta kokemuksesta riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.

Opintojen rahoittaminen

Voit hakea opintoihin opintotukea Kelalta.

Jos olet työtön, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella.

Tutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: 

  • asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
  • ruokapalvelun osaamisala, kokki

Laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

 

 

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu kaikille pakollisista (20 osp), osaamisalalle pakollisista (65 osp), valinnaisista (60 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). 

 

Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp) 
Asiakaspalvelun osaamisalan kaksi pakollista tutkinnon osaa (65 osp): 
  • Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti (25 osp) 
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu (40 osp) 
Valinnaisia tutkinnon osia ovat:
  • À la carte -ruoanvalmistus (30 osp) 
  • À la carte -tarjoilu (30 osp)
  • 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
  • Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp) 
  • Kahvilapalvelut (15 osp) 
  • Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp) 
  • Laivatalouspalvelut (20 osp) 
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp) 
  • Palvelukeittiön toiminnot (15 osp) 
  • Ruoka- tai juomatuotteiden tuotteistaminen (15 osp)
  • Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp) 
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp) 
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp) 
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp) 
  • Huippuosaajana toimiminen (15 osp) 
  • Ilmastovastuullinen toiminta (15 osp)
  • Kansanvälisessä työympäristössä toimiminen (15 osp)
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp) 
  • Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp) 
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp) 
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp) 
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp) 

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

Käsi pitelee pientä maapalloa

Ulkomaille opintojen aikana

Jos mieli vetää reissuun ja uusia kokemuksia hankkimaan, mikset suuntaisi opintojesi aikana ulkomaanjaksolle? Ulkomaanjakson voi suorittaa joko harjoitteluna yrityksessä tai vaihto-opintoina oppilaitoksessa. Käytettävissäsi ovat Careerian laajat yhteistyöverkostot Euroopassa ja muualla maailmassa. 

Ulkomaan jaksoilla kehität oman alan osaamistasi monikulttuurisessa ympäristössä – ja bonuksena kehittyy kielitaitokin! Mikä olisikaan upeampi tapa kerryttää osaamispisteitä ja kansainvälistä kokemusta. Tartu rohkeasti tilaisuuteen ja lähde vaihtojaksolle. Tätä mahdollisuutta et halua missata! 

Ravitsemisalan opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet päästä kehittämään osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä. Viime vuosina Careerian opiskelijoita on käynyt työ- ja vaihtojaksoilla muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Pohjois-Englannissa, Portugalissa ja jopa Australiassa asti! Vaihtokohteesta riippuen työjaksot voivat suuntautua erityyppisiin ravintoloihin.

Ravitsemisala on hyvin kansainvälinen ja Careeriasta onkin monipuoliset mahdollisuudet lähteä useisiin eri Euroopan maihin työjaksolle. Työpaikat löytyvät esimerkiksi Careerian omien suorien työelämäkontaktien tai Careerian eurooppalaisen oppilaitosyhteistyöverkoston kautta.

Jatko-opinnot

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Luonteva jatko-opintoväylä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaneelle on esimerkiksi ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto.   

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Väyläopinnot ammattikorkeakouluun

Hakeminen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Helsinki

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Päiväkoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo (POMO-talo)

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Seuraava aloitus:

  • 7.1.2025
Hae koulutukseen

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?

Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.

 

Hakijapalvelut

040 358 5734
hakutoimisto@careeria.fi

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, Helsinki ja Porvoo (Perämiehentie 6)

Mirja Martin

Opettaja
040 036 0513
mirja.martin@careeria.fi

Päiväkoulutus/monimuotokoulutus, Porvoo (POMO-talo)

Sirkku Mentula

Opettaja
040 036 0802
Sirkku.Mentula@careeria.fi

Lisätietoja oppisopimuksesta

Eija Willman

Asiakasvastaava
040 183 2252
eija.willman@careeria.fi


Loistaako hymysi? Rakastatko ruokaa ja juomaa? Opiskele ravintola-alalle

Sytytkö asiakaspalvelusta? Haluatko panostaa asiakkaiden viihtyvyyteen? Haluaisitko olla mukana ihmisten tärkeimmissä juhlissa? Jos vastasit kyllä, tarjoilijan opinnot ovat sinulle! 

Miksi juuri Careeriaan

  • Koulutuksemme ovat käytännönläheisiä – saat huomisen työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Rakennamme kanssasi sinulle sopivan opintopolun.
  • Meillä et jää yksin. Saat yksilöllistä ohjausta ja tukea opintoihisi.
  • Nykyaikaiset oppimisympäristömme ja opiskelujaksot työpaikoilla tukevat ammatillista kehittymistäsi.
  • Toimipisteemme sijaitsevat Uudellamaalla hyvien liikenneyhteyksien varrella. 
  • Verkkokoulutuksiimme voit osallistua mistä tahansa – vaikka kotisohvaltasi.

Toimipisteet