Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

Ravintolan tarjoilija palvelemassa asiakkaita
Päivä-/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen
Oppisopimus-/monimuotokoulutus - Helsinki

Jatkuva haku.
Helsinki, Lämmittäjänkatu 2
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen
Oppisopimus-/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Perämiehentie 6
Ei opiskelumaksua.

Hae koulutukseen
Yhteishaku, aloitus elokuussa 2023 - Porvoo

Viimeinen hakupäivä:
21.3.2023
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Hakuaika 21.2.2023 - 21.3.2023

Tarjoilija on haluttu asiakaspalvelun ammattilainen!  

Tarjoilijana sinä vastaat esimerkiksi ruokien ja juomien myynnistä  ja tarjoilusta sekä erilaisista tilaus- ja edustustarjoiluista. Tarjoilijan tehtäviin kuuluu myös asiakastilojen kunnostaminen ja myytävien tuotteiden esille laittaminen. Asiakaspalvelutyössä teet yhteistyötä toimipaikkasi muun henkilöstön kanssa asiakkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Tarjoilutaidon lisäksi tarjoilijoilta vaaditaan kokonaisuuksien hahmottamista, siivous- ja hygieniataitoja, erilaisten juomien valmistus- ja myyntitaitoa sekä innovointitaitoa. Tarjoilijana voit myös erikoistua baarimestarin tehtäviin. 

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle tarjoilijan perusammattitaidon, jolloin sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä lounasravintolaan, henkilöstöravintolaan tai á la carte ravintolaan.  

Tarjoilijat ja palveluvastaavat työllistyvät hyvin ja heistä on jopa pulaa. Ravintola-alalla on paljon päivä- ja ilta-aikaan sekä viikonloppuisin toimivia yrityksiä ja toimijoita. Suurtalouskeittiöissä työajat painottuvat arkipäiviin. Ravitsemisala tarjoaakin monipuolisen mahdollisuuden sopeuttaa työtä erilaisiin elämänvaiheisiin. 

 

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu ravintola-alalla työskenteleville, jotka haluavat suorittaa perustutkinnon ja kehittää ammatillista osaamistaan uudelle tasolle. 

Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.

Kielitaitovaatimus ja kielitaidon osoittaminen

 

Tarjoilijana voit työskennellä erilaisissa työpaikoissa!

Työpaikkasi voi olla esimerkiksi ravintolassa, henkilöstöravintolassa,  baarissa tai hotellissa.

Tarjoilijana työhösi kuuluu monipuoliset asiakaspalvelutehtävät, kuten asiakastiloista huolehtiminen, tuotteiden esittely ja myynti sekä tarjoilu.

Käytännön toteutus

Opiskelu pitää sisällään lähi- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä oppimista työpaikalla. Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti. 

Koko tutkinnon suorittamisen sijaan tutkinnosta on mahdollista suorittaa vain esim. yksi osa, joka palvelee juuri tämänhetkistä tarvettasi.

Kesto

Koulutuksen kesto on aiemmasta kokemuksesta riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.

Opintojen rahoittaminen

Omaehtoiseen koulutukseen voit hakea opintotukea Kelalta tai opiskella työttömyysetuudella.
Tutustu saamisedellytyksiin ennen koulutukseen hakemista.

Tutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: 

  • asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
  • ruokapalvelun osaamisala, kokki

Laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

 

 

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu kaikille pakollisista (20 osp), osaamisalalle pakollisista (65 osp), valinnaisista (60 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). 

 

Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp) 
Asiakaspalvelun osaamisalan kaksi pakollista tutkinnon osaa (65 osp): 
  • Asiakaspalvelu ja myynti (25 osp) 
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu (40 osp) 
Valinnaisia tutkinnon osia ovat esimerkiksi:
  • À la carte -ruoanvalmistus (30 osp) 
  • À la carte -tarjoilu (30 osp)
  • Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp) 
  • Kahvilapalvelut (10 osp) 
  • Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp) 
  • Laivatalouspalvelut (20 osp) 
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp) 
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot (10 osp) 
  • Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen (20 osp) 
  • Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp) 
  • 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp) 
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp) 
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp) 
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp) 
  • Huippuosaajana toimiminen (15 osp) 
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp) 
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp) 
  • Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp) 
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp) 
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp) 

 

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

Ammattitutkintostipendi

Tutkinnon suoritettuasi sinun on mahdollista saada Työllisyysrahastosta 414 euron suuruinen ammattitutkintostipendi, jos sinulle on kertynyt työhistoriaa vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä.

Tutustu saamisedellytyksiin

Hakeminen

Päiväkoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Helsinki

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Yhteishaku, aloitus elokuussa 2023 – Porvoo

Haku alkaa 21.2.2023 klo 08:00

Haku päättyy 21.3.2023 klo 15:00

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?

Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.

Hakijapalvelut

040 358 5734

hakutoimisto@careeria.fi

Mirja Martin

Opettaja

040 036 0513

mirja.martin@careeria.fi


Matkailu ja ruoka

Perämiehentie 6, Porvoo

Sirkku Mentula

Opettaja

040 036 0802

Sirkku.Mentula@careeria.fi


Matkailu ja ruoka

Aleksanterinkatu 20, Porvoo

Kenneth Rosenström

Asiakasvastaava

040 667 9307

kenneth.rosenstrom@careeria.fi


Rakentaminen ja talotekniikka

Virnatie 5, Vantaa

Jatko-opinnot

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Luonteva jatko-opintoväylä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaneelle on esimerkiksi ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto.   

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Väyläopinnot ammattikorkeakouluun

Ajankohtaista

Uutta kohti koulutusinfo 16.2.

Kaikille avoimen koulutusinfon toteuttavat yhteistyössä Careeria ja Varia.Koulutuksen esittelyt ovat suunnattu tällä kertaa vieraskielisille hakijoille. Aika: keskiviikko 16. helmikuuta 2022, klo 9.00–11.50 Liity mukaan. Klikkaa tästä. 9.00–9.05 Tervetuloa! Heli Tanninen, Varia 9.05–9.30 Turva-ala, Henrik Kohtamäki, Varia 9.30–9.55 Ravitsemusala, Anna-Maija Paananen,


Loistaako hymysi? Rakastatko ruokaa ja juomaa? Opiskele ravintola-alalle

Sytytkö asiakaspalvelusta? Haluatko panostaa asiakkaiden viihtyvyyteen? Haluaisitko olla mukana ihmisten tärkeimmissä juhlissa? Jos vastasit kyllä, tarjoilijan opinnot ovat sinulle! 

Careerian opiskelija menossa ovesta sisään

Miksi juuri Careeriaan

  • Koulutuksemme ovat käytännönläheisiä – saat huomisen työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Rakennamme kanssasi sinulle sopivan opintopolun.
  • Meillä et jää yksin. Saat yksilöllistä ohjausta ja tukea opintoihisi.
  • Nykyaikaiset oppimisympäristömme ja opiskelujaksot työpaikoilla tukevat ammatillista kehittymistäsi.
  • Toimipisteemme sijaitsevat Uudellamaalla hyvien liikenneyhteyksien varrella. 
  • Verkkokoulutuksiimme voit osallistua mistä tahansa – vaikka kotisohvaltasi.

Toimipisteet