Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilija

Ravintolan tarjoilija palvelemassa asiakkaita
Päiväkoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Koulutus on maksuton.

Hae koulutukseen
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Helsinki

Jatkuva haku.
Helsinki, Lämmittäjänkatu 2
Koulutus on maksuton.

Hae koulutukseen
Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus - Porvoo

Jatkuva haku.
Porvoo, Perämiehentie 6
Koulutus on maksuton.

Hae koulutukseen

Tarjoilija on haluttu asiakaspalvelun ammattilainen!  

Tarjoilijana sinä vastaat esimerkiksi ruokien ja juomien myynnistä  ja tarjoilusta sekä erilaisista tilaus- ja edustustarjoiluista. Tarjoilijan tehtäviin kuuluu myös asiakastilojen kunnostaminen ja myytävien tuotteiden esille laittaminen. Asiakaspalvelutyössä teet yhteistyötä toimipaikkasi muun henkilöstön kanssa asiakkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Tarjoilutaidon lisäksi tarjoilijoilta vaaditaan kokonaisuuksien hahmottamista, siivous- ja hygieniataitoja, erilaisten juomien valmistus- ja myyntitaitoa sekä innovointitaitoa. Tarjoilijana voit myös erikoistua baarimestarin tehtäviin. 

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle tarjoilijan perusammattitaidon, jolloin sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä lounasravintolaan, henkilöstöravintolaan tai á la carte ravintolaan.  

Tarjoilijat ja palveluvastaavat työllistyvät hyvin ja heistä on jopa pulaa. Ravintola-alalla on paljon päivä- ja ilta-aikaan sekä viikonloppuisin toimivia yrityksiä ja toimijoita. Suurtalouskeittiöissä työajat painottuvat arkipäiviin. Ravitsemisala tarjoaakin monipuolisen mahdollisuuden sopeuttaa työtä erilaisiin elämänvaiheisiin. 

  

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu ravintola-alalla työskenteleville, jotka haluavat suorittaa perustutkinnon ja kehittää ammatillista osaamistaan uudelle tasolle. 

Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.1. 

 

Tarjoilijana voit työskennellä erilaisissa työpaikoissa!

Työpaikkasi voi olla esimerkiksi ravintolassa, henkilöstöravintolassa,  baarissa tai hotellissa.

Tarjoilijana työhösi kuuluu monipuoliset asiakaspalvelutehtävät, kuten asiakastiloista huolehtiminen, tuotteiden esittely ja myynti sekä tarjoilu.

 

Käytännön toteutus

Opiskelu pitää sisällään lähi- ja verkko-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä oppimista työpaikalla. Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti. 

Kesto

Koulutuksen kesto on aiemmasta kokemuksesta riippuen keskimäärin 1,5–3 vuotta.

Opintojen rahoittaminen

Voit hakea opintoihin opintotukea Kelalta.

Jos olet työtön, sinulla voi olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella.

Tutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: 

  • asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
  • ruokapalvelun osaamisala, kokki

Laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.

 

 

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu kaikille pakollisista (20 osp), osaamisalalle pakollisista (65 osp), valinnaisista (60 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). 

 

Kaikille pakollinen tutkinnon osa:
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp) 
Asiakaspalvelun osaamisalan kaksi pakollista tutkinnon osaa (65 osp): 
  • Asiakaspalvelu ja myynti (25 osp) 
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu (40 osp) 
Valinnaisia tutkinnon osia ovat esimerkiksi:
  • À la carte -ruoanvalmistus (30 osp) 
  • À la carte -tarjoilu (30 osp)
  • Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp) 
  • Kahvilapalvelut (10 osp) 
  • Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp) 
  • Laivatalouspalvelut (20 osp) 
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp) 
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot (10 osp) 
  • Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen (20 osp) 
  • Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp) 
  • 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp) 
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp) 
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp) 
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp) 
  • Huippuosaajana toimiminen (15 osp) 
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp) 
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp) 
  • Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)
Yhteiset tutkinnon osat (35 osp):
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp) 
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp) 
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp) 

 

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

Ammattitutkintostipendi

Ammattitutkinnon suoritettuasi sinun on mahdollista saada Työllisyysrahastosta 400 euron suuruinen ammattitutkintostipendi, mikäli sinulle on kertynyt työhistoriaa vähintään viisi vuotta tutkinnon suorittamispäivään mennessä.

Tutustu saamisedellytyksiin

Päiväkoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Helsinki

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Oppisopimuskoulutus/monimuotokoulutus, jatkuva haku – Porvoo

Käsittelemme hakemuksia jatkuvasti.

Hakijoilta edellytetään alalle soveltuvuutta, kuten hyvää terveyttä ja toimintakykyä sekä hyvää suomen kielen osaamista. 

Hae koulutukseen

Kysy lisätietoja

Haluatko kysyä lisää koulutuksesta? Jäikö jokin asia askarruttamaan?

Ole yhteydessä! Autamme mielellämme.

Hakijapalvelut

hakutoimisto@careeria.fi

Mirja Martin

0400360513

mirja.martin@careeria.fi

Sirkku Mentula

0400360802

Sirkku.Mentula@careeria.fi

Kenneth Rosenström

0406679307

kenneth.rosenstrom@careeria.fi

Jatko-opinnot

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Luonteva jatko-opintoväylä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaneelle on esimerkiksi ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto.   

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Väyläopinnot ammattikorkeakouluun


Loistaako hymysi? Rakastatko ruokaa ja juomaa? Opiskele ravintola-alalle

Sytytkö asiakaspalvelusta? Haluatko panostaa asiakkaiden viihtyvyyteen? Haluaisitko olla mukana ihmisten tärkeimmissä juhlissa? Jos vastasit kyllä, tarjoilijan opinnot ovat sinulle! 

Careerian opiskelija menossa ovesta sisään

Miksi juuri Careeriaan?

  1. Voit rakentaa juuri omannäköisesi opiskelupolun, johon aiempi kokemuksesi ja osaamisesi vaikuttaa.
  2. Koulutuksemme on suunniteltu työelämään sopivaksi – saat juuri sellaisia taitoja, joita työpaikalla tarvitset.
  3. Meillä et jää yksin, vaan otamme huomioon juuri sinut: Careeria antaa kaikille opiskelijoille yksilöllistä ohjausta ja tukea.
  4. Meillä pääset tekemään ja valmistut tulevaisuuden tekijäksi.
  5. Toimipisteemme ovat nykyaikaisia, palvelevia oppimisympäristöjä keskeisissä sijainneissa ja hyvien joukkoliikenneväylien lähellä Uudellamaalla.

Toimipisteet