Yhteishaku

Tarjoilija | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Tarjoilijaopiskelija kantaa juomia tarjottimella ravintolassa.
Yhteishaku 2024 - Aloitus: 8.8.2024 - Porvoo

Viimeinen hakupäivä:
19.3.2024
Koulutus alkaa: 8.8.2024
Porvoo, Aleksanterinkatu 20
Ei opiskelumaksua.
Hakuaika: 20.2. - 19.3.2024

Hae koulutukseen Lisätietoja

Opiskele tarjoilijaksi — asiakaspalvelun mestariksi ja avaa ovi moniin mahdollisuuksiin!

Nautitko ihmisten kanssa toimisesta? Haluatko tarjota elämyksiä ja luoda onnistuneita asiakaskokemuksia? Jos vastasit kyllä, voi tarjoilijan ammatti olla sinulle sopiva!

Tarjoilijana sinä vastaat esimerkiksi ruokien ja juomien myynnistä  ja tarjoilusta sekä erilaisista tilaus- ja edustustarjoiluista.

Tarjoilijan tehtäviin kuuluu myös asiakastilojen kunnostaminen ja myytävien tuotteiden esille laittaminen.

Asiakaspalvelutyössä teet yhteistyötä toimipaikkasi muun henkilöstön kanssa asiakkaiden viihtyvyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tarjoilutaidon lisäksi tarjoilijoilta vaaditaan kokonaisuuksien hahmottamista, siivous- ja hygieniataitoja, erilaisten juomien valmistus- ja myyntitaitoa sekä innovointitaitoa. Tarjoilijana voit myös erikoistua baarimestarin tehtäviin.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa sinulle tarjoilijan perusammattitaidon, jolloin sinulla on hyvät mahdollisuudet työllistyä lounasravintolaan, henkilöstöravintolaan tai á la carte ravintolaan.

Tarjoilijan koulutus antaa sinulle myös hyvän pohjan kehittyä ja edetä urallasi esimerkiksi ravintolapäälliköksi, baarimestariksi tai sommelieriksi.

Kenelle?

Tarjoilijan koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut asiakaspalvelusta sekä ruoasta ja juomasta. Sinulla on hyvä terveys ja toimintakyky alalla työskentelyyn.

Koulutuksessa vaadittava suomen kielen taitotaso on B1.

Lue lisää kielitaitovaatimuksista ja kielitaidon osoittamisesta.

Tarjoilija työelämässä

Tarjoilijana voit työskennellä erilaisissa työpaikoissa. Tarjoilijat ja palveluvastaavat työllistyvät hyvin ja heistä on jopa pulaa.

Ravintola-ala tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden sopeuttaa työtä erilaisiin elämänvaiheisiin, sillä työtä on tarjolla sekä päivä- ja ilta-aikaan että viikonloppuisin.  Suurtalouskeittiöissä työajat painottuvat arkipäiviin.

Työpaikkasi voi olla esimerkiksi

  • ravintolassa
  • henkilöstöravintolassa
  • baarissa
  • hotellissa
  • laivassa.

Tarjoilijana työhösi kuuluu

  • monipuoliset asiakaspalvelutehtävät
  • asiakastiloista huolehtiminen
  • tuotteiden esittely ja myynti
  • tarjoilu.

Jatko-opinnot ravintola- ja catering-alan perustutkinnon jälkeen

Tutkinnon suoritettuasi sinulla on jatko-opintokelpoisuus sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

Luonteva jatko-opintoväylä ravintola- ja catering-alan perustutkinnon suorittaneelle on esimerkiksi ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto, ruokapalvelujen ammattitutkinto, erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto tai majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto.   

Ammattikorkeakoulussa voit opiskella esimerkiksi restonomiksi.

Careerian tutkinto-opiskelijana voit suorittaa ammattikorkeakouluopintoja osana tutkintoa ja näin parantaa jatko-opintovalmiuksiasi.    

Tutustu ammattikorkeakoulujen väyläopintoihin.

Loistaako hymysi? Rakastatko ruokaa ja juomaa? Opiskele ravintola-alalle

Sytytkö asiakaspalvelusta? Haluatko panostaa asiakkaiden viihtyvyyteen? Haluaisitko olla mukana ihmisten tärkeimmissä juhlissa? Jos vastasit kyllä, tarjoilijan opinnot ovat sinulle! 

Opiskelu käytännössä

Käytännön toteutus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon opintoihin sisältyy opiskelua oppilaitoksessa ja verkossa sekä oppimista työpaikalla.

Opiskelua voi olla alan luonteen mukaisesti myös iltaisin ja viikonloppuisin. Jokaisen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti.

Kesto

Koulutuksen kesto on noin 3 vuotta.

Kaksoistutkinto — yhdistä ammatilliset ja lukio-opinnot

Careeriassa voit suorittaa lukio-opintoja ammatillisen peruskoulutuksen yhteydessä ja suorittaa ylioppilastutkinnon. Yhdistäessäsi lukio-opinnot ammatilliseen koulutukseen parannat jatko-opiskelumahdollisuuksiasi ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa.

Lue lisää kaksoistutkinnosta

Tutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kaksi osaamisalaa: 

  • asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija
  • ruokapalvelun osaamisala, kokki.

Tässä koulutuksessa opiskellaan tarjoilijaksi.

Tutkinnon laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp).

 

 

Koulutuksen kuvituskuva

Koulutuksen sisältö

Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Tutkintoon sisältyy pakollinen tutkinnon osa (20 osp), kaksi osaamisalan pakollista tutkinnon osaa (65 osp) ja valinnaisia tutkinnon osia (60 osp).

Kaikille pakollinen tutkinnon osa

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen (20 osp) 

Asiakaspalvelun osaamisalan kaksi pakolliset  tutkinnon osat

  • Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti (25 osp)
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu (40 osp)

Valinnaisia tutkinnon osia ovat esimerkiksi

  • À la carte -ruoanvalmistus (30 osp)
  • À la carte -tarjoilu (30 osp)
  • 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (20 osp)
  • Juomien myynti ja tarjoilu (25 osp)
  • Kahvilapalvelut (15 osp)
  • Katu- ja pikaruokapalvelut (10 osp)
  • Laivatalouspalvelut (20 osp)
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa (15 osp)
  • Palvelukeittiön toiminnot (15 osp)
  • Ruoka- ja juomatuotteiden tuotteistaminen (15 osp)
  • Suurkeittiön ruokatuotanto (25 osp)
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus (25 osp)
  • Tilaus- ja juhlatarjoilu (25 osp)
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen (15 osp)
  • Huippuosaajana toimiminen (15 osp)
  • Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (5 osp)
  • Yrityksessä toimiminen (15 osp)
  • Yritystoiminnan suunnittelu (15 osp)

Yhteiset tutkinnon osat (35 osp)

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osp)
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (6 osp)
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen (9 osp)

Tutkinnon muodostuminen ja tutkinnon osat on kuvattu tarkemmin ePerusteet-palvelussa.

Hae koulutukseen

Yhteishaku kevät 2024

Kevään 2024 yhteishaussa haetaan syksyllä 2024 alkavaan koulutukseen. Yhteishaun hakuaika on 20.2.–19.3.2024. Hakemuksen on oltava perillä viimeistään 19.3.2024 klo 15.00.

Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan aikaisintaan 13.6.2024. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksessa, saat tiedon opiskelijavalinnasta suoraan sähköpostiisi.

Varasijoilta hyväksyminen päättyy 16.8.2024.

Hae koulutukseen

Kysy lisää koulutuksesta ja hakemisesta

Careerian hakijapalvelut auttavat sinua, kun sinulla on kysyttävää koulutuksesta tai siihen hakemisesta.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Hakijapalvelut

040 358 5734

hakutoimisto@careeria.fi

Maija-Riitta Kuusitunturi

Opettaja

040 161 5552

Maija-Riitta.Kuusitunturi@careeria.fi


Tuki ja ohjaus

Aleksanterinkatu 20, Porvoo

Nuori nainen pyörittää pöydällä olevaa karttapalloa.

Ulkomaille opintojen aikana

Jos mieli vetää reissuun ja uusia kokemuksia hankkimaan, mikset suuntaisi opintojesi aikana ulkomaanjaksolle? Ulkomaanjakson voi suorittaa joko harjoitteluna yrityksessä tai vaihto-opintoina oppilaitoksessa. Käytettävissäsi ovat Careerian laajat yhteistyöverkostot Euroopassa ja muualla maailmassa. 

Ulkomaan jaksoilla kehität oman alan osaamistasi monikulttuurisessa ympäristössä – ja bonuksena kehittyy kielitaitokin! Mikä olisikaan upeampi tapa kerryttää osaamispisteitä ja kansainvälistä kokemusta. Tartu rohkeasti tilaisuuteen ja lähde vaihtojaksolle. Tätä mahdollisuutta et halua missata! 

Ravitsemisalan opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet päästä kehittämään osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä. Viime vuosina Careerian opiskelijoita on käynyt työ- ja vaihtojaksoilla muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Virossa, Pohjois-Englannissa, Portugalissa ja jopa Australiassa asti! Vaihtokohteesta riippuen työjaksot voivat suuntautua erityyppisiin ravintoloihin.

Ravitsemisala on hyvin kansainvälinen ja Careeriasta onkin monipuoliset mahdollisuudet lähteä useisiin eri Euroopan maihin työjaksolle. Työpaikat löytyvät esimerkiksi Careerian omien suorien työelämäkontaktien tai Careerian eurooppalaisen oppilaitosyhteistyöverkoston kautta.

Miksi juuri Careeriaan

  • Koulutuksemme ovat käytännönläheisiä – saat huomisen työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja.
  • Rakennamme kanssasi sinulle sopivan opintopolun.
  • Meillä et jää yksin. Saat yksilöllistä ohjausta ja tukea opintoihisi.
  • Nykyaikaiset oppimisympäristömme ja opiskelujaksot työpaikoilla tukevat ammatillista kehittymistäsi.
  • Toimipisteemme sijaitsevat Uudellamaalla hyvien liikenneyhteyksien varrella. 
  • Verkkokoulutuksiimme voit osallistua mistä tahansa – vaikka kotisohvaltasi.

Toimipisteet