Tervetuloa opiskelemaan Careeriaan!

Lue huolella sähköpostitse saamasi valintapäätös 

Valintapäätöksessä on kerrottu opintojesi aloitusajankohta ja -paikka. Merkitse se kalenteriisi, odottelemme sinua! 

Tule paikalle ajoissa aloituspäivänä ja huomioi, että et saavu paikalle sairaana. Osa koulutusten aloituksista on verkossa. 

Opiskelupaikan vastaanottaminen 

Vahvista tai peruuta opiskelupaikkasi valintapäätöksessä saamasi ohjeen ja aikataulun mukaisesti Oma opintopolku -palvelussa (yhteishaku) tai sähköpostitse (jatkuva haku). 

Saat käyttäjätunnukset noin viisi päivää ennen opintojen alkuaJos olet alaikäinen, myös huoltajasi saa tunnukset opintojen aloittamisen jälkeen. Täydennä henkilötietosi ja huoltajasi yhteystiedot Wilmaan viimeistään opintojen alkaessa.

Wilma-ohje >>

Todistukset 

Opiskelupaikkasi on ehdollinen, kunnes henkilöllisyytesi ja hakeutumisessa käyttämäsi todistukset on opintojen alkaessa tarkistettu. Etsi valmiiksi peruskoulun jälkeiset keskeiset koulu- ja työtodistuksesi. Skannaa tai kuvaa ne sähköiseen muotoon, tallenna muistitikulle tai lähetä itsellesi sähköpostiin.  

Tarvitset niitä heti opintojen alkaessa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadintaan.  

Tallenna todistukset Wilmaan heti kun sinulla on Wilman käyttäjätunnus. Ohjeet saat vastuuopettajaltasi tai voit katsoa ohjevideon.

Wilma-ohje >>

Tietoa opiskelusta 

Lisätietoja opintojen aloittamisesta saat vastuuopettajaltasi ja opintotoimistosta. Voit myös tutustua aloittavan opiskelijan Moodle-kurssiin ja nettisivujen muihin tietoihin Opiskelijalle-osiossaLue myös omasta tutkinnostasi lisää ePerusteissa.

Asuminen 

Jos opiskelet tutkintoon johtavassa koulutuksessa, voit hakea maksutonta asuntolapaikkaa Askolasta.  Etusijalla ovat alle 18-vuotiaat, ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat, joilla on pitkä koulumatka tai huonot kulkuyhteydet. Asuntoa voi hakea myös Porvoon seudun opiskelija-asunnoista ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöltä. 

Opiskelija-asunnot>>

Ammatilliset opinnot ja lukio samaan aikaan 

Ammatillisten opintojen lisäksi voit halutessasi opiskella lukio-opintoja ja suorittaa ylioppilastutkinnon. Voit ilmoittautua kahden tutkinnon suorittajaksi opintojen alkaessaLisätietoa saat opinto-ohjaajilta. 

 • Porvoossa Linnankosken lukion kaksoistutkintoinfo 13.8.2021 klo 13 

 • Askolan lukio / tiedotetaan erikseen opintojen alkaessa elokuussa 

 • Sotungin etälukio Vantaan ja Helsingin opiskelijoille / tiedotetaan erikseen opintojen alkaessa elokuussa 

Opiskeluaika 

Opiskeluaikasi määräytyy aikaisemman osaamisesi, koulutuksesi ja työkokemuksesi perusteella. Myös nopea edistyminen opinnoissa voi lyhentää opiskeluaikaa. Opiskeluaika on suoraan peruskoulusta tulevalle keskimäärin kolme vuotta, ja aiempaa osaamista jo hankkineelle 1–2 vuotta. Tutkinnon suoritusaika tarkentuu HOKS (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) -keskustelussa vastuuopettajan kanssa. Opiskeluoikeutesi päättyy, kun olet suorittanut HOKS:n mukaisen koulutuksen, tutkinnon tai tutkinnon osat. 

Osa opiskelijoista työskentelee palkkasuhteessa opintojen aikana. Opintojen tulee edetä suunnitelman mukaan, mutta toki joustoakin löytyy työn ja opiskelun yhteensovittamiseksiMikäli työ liittyy omaan alaan, sekin huomioidaan osaamisen kartoituksessa. Yhtenä vaihtoehtona on solmia oppisopimus joko osaksi opintoja tai koko tutkinnon suorittamiseksi. 

Ruokailu  

Jos opiskelet ammatillista perustutkintoa tai olet Valma-koulutuksessa, Careeria tarjoaa sinulle yhden maksuttoman aterian päivässä. Etuus ei koske oppisopimus- ja työvoimakoulutuksessa opiskelevia. Kuulet tarkemmin opintojen alussa, kenelle ruokailuetuus kuuluu. 

Ruoka-aineallergioista on toimitettava oman toimipisteen keittiövastaavalle lääkärintodistus opintojen alussa. 

Opiskelun rahoitus 

Mikäli haet opintososiaalisia etuuksia, voi hakea niitä jo valintapäätöksellä. Opiskelijatodistuksen voit saada vasta, kun on aloittanut opinnot. 

Kelan opintotukea voit hakea perustutkinto-opiskeluun tai muihin päätoimisiin opintoihin. Täyttämällä hakulomakkeen verkossa osoitteessa www.kela.fi/opiskelijat nopeutat huomattavasti tukipäätöksen käsittelyä. 

Omaehtoisen opiskelun työttömyysetuutta voit hakea, jos olet yli 25-vuotias. Sovi asiasta oman TE-toimistosi kanssa viimeistään kahta viikkoa ennen opintojen alkamista. TE-toimistoon toimitettavan TEM-lomakkeen saat osoitteesta opintotoimisto@careeria.fi  

Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki on hyvä vaihtoehto opiskelijalle, jolla on työhistoriaa vähintään kahdeksan vuotta. Työllisyysrahaston kautta voit myös mahdollisesti hakea ammattitutkintostipendiä valmistuttuasi. 

Koulumatkatukea voit hakea, kun yhdensuuntainen päivittäinen koulumatkasi on vähintään 7 tai 10 kilometriäMikäli kuulut laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, vähimmäispituus on seitsemän kilometriä eikä omavastuuta ole. Koulumatkatuki asiat hoidetaan opintojen alkaessa toimipisteissä.  

Opiskelukustannukset ja hankinnat 

Vaikka perustutkinnoissa opetus on ilmaista, opiskelun aikana sinulle voi syntyä kustannuksia työasu ja -välinehankinnoista. Ohjeet hankintoihin saat alakohtaisista ohjeistaJoissakin ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on opiskelumaksu. 

Lisäksi kustannuksia aiheutuu kortti- ja passimaksuista, kirjahankinnoista, opintomatkoista tai asumisesta työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana eri paikkakunnalla tai ulkomailla. Suosittelemme oman kannettavan tietokoneen hankkimista.     

Maksuttomuus oppivelvollisille

Maksuttomuus koskee keväällä 2021 perusopetuksen päättäviä oppilaita, mutta ei lisäopetuksen, lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen tai ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen päättäviä opiskelijoita. 

 Kun opiskelija 16-vuotiaana oppivelvollisena siirtyy perusopetuksesta toiselle asteelle, hänellä on lähtökohtaisesti 4,5 vuotta oikeutta maksuttomaan koulutukseen. Tämän aikajakson sisällä maksuttomuus koskee tutkintotavoitteista koulutusta sekä erilaisia nivelvaiheen koulutuksia. 

 Laajennetun oppivelvollisuuden opiskelijoilla on oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen, joka kestää sen kalenterivuoden loppuun, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta: 

 • tietokone, työvaatteet, välineet, kirjat, oppimateriaalit, kynät 

 • messut, tutustumismatkat, jos kuuluvat opintoihin.   

 • opintoja täydentävistä vapaaehtoisista opintoretkistä, vierailuista, tapahtumista ja muista vastaavista toiminnoista voidaan periä kohtuullisia maksuja tai järjestää korvaava suoritus. 

 • koulumatkat menevät KELA:n kautta  

 • oppilaitoksen asuntolassa asuminen  

 Opintojen maksuttomuutta voidaan pidentää enintään yhden vuoden ajan, perusteena: 

 • terveydellisiin tai muihin painaviin syihin liittyvä opiskelualan vaihto  

 • oppimisvaikeudet  

 • perusopetuksen jälkeisen valmentavan tai valmistavan koulutuksen suorittaminen  

 • perusopetuksen oppimäärän suorittamisen viivästyminen.

 Kahta tutkintoa samanaikaisesti suorittavien osalta maksuttomuus päättyy, kun opiskelija on suorittanut sekä ammatillisen tutkinnon että ylioppilastutkinnon.  

Toimintavuoden 2021–2022 aikataulut 

12.8.2021 uudet yhteishaun opiskelijat aloittavat  
18.10.2021-24.10.2021 Syysloma 
21.12.2021-9.1.2022 Joululoma 
21.2.2022 27.2.2022 Talviloma 
26.5.2022-27.5.2022 Helatorstai + perjantai vapaa 

Careeriassa on monia aloituksia vuoden aikana ja ryhmillä voi olla erilaiset aikataulut niin aloituksien kuin lomien kohdalla.  

Green Careeria 

Careeria noudattaa kestävän kehityksen periaatteita ja huomioi ympäristönäkökulmat niin opetuksessa kuin muussakin toiminnassa. Opintojen aikana opiskelijat oppivat ymmärtämään, mitä ympäristötietoinen työskentelytapa tämän omassa ammatissa tarkoittaa. 

Savuton ja päihteetön Careeria 

Careeria on savuton ja päihteetön opiskeluyhteisö. Tupakointi, sähkösavukkeen ja nuuskan käyttö sekä kaikenlaisten päihteiden käyttö ja päihteiden käyttöön liittyvien välineiden hallussapito on kiellettyä oppilaitoksen alueella sekä oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa ja matkoilla. 

Tervetuloa careerialaiseksi!