Careerian ja Zum Beispielin opiskelijayhteistyö – aitoa ja asiakaslähtöistä

6.1.2022

Ravintolasalin pöytiä.

Careerian ja Zum Beispielin yhteistyö juontaa juurensa jo pitkältä ajalta. Ravintolaan tulevat työssäoppijat ovat sekä Careerian oppisopimusopiskelijoita että harjoittelujaksoaan suorittavia nuoria ja aikuisia. Kyselimme kokemuksia yhteistyöstä Zum Beispielin Georg Simojoelta ja yritykseen työllistyneeltä Otto Sillanpäältä, Careerian opettajilta Mirja Martinilta, Sirpa Järvimäeltä ja Sirkku Mentulalta sekä oppisopimustoiminnan asiakasvastaavalta Petri Simanderilta. Sekä Zum Beispiel että Careeria antavat kiitosta hyvin toimivalle ja asiakaslähtöiselle yhteistyölle.

Otto valmistui ravintola- ja catering-alan perustutkintoon oppisopimuksella

Lukiokoulutuksen jo suorittanut Otto Sillanpää aloitti Careeriassa ravintola- ja catering-alan perustutkinto-opinnot ensin päiväopintoina. Opiskelun jäi vähäksi aikaa tauolle, kun Otto aloitti työt Zum Beispielissä. Opinnot jatkuivatkin oppisopimuksella. Otto oli ensin töissä salin puolella, mutta siirtyi sitten kokkipuolelle. Hänen opintokokonaisuutensa käsitti tutkinnon osia sekä tarjoilija- että kokkipuolelta. Tällainen osaamisyhdistelmä on hyvin haluttu työmarkkinoilla. Nyt Otolla on alan tutkintotodistus takataskussaan ja vahva näkemys Zum Beispielin toiminnasta kokonaisuudessaan.
– Jo aloitetun tutkinnon jatkaminen oppisopimuksella oli Georgen idea. Hän piti tärkeänä, että saan paperit käteen ja sitä kautta vankan pohjan elämälle. Viihdyn Zum Beispielissä hyvin. Tällä hetkellä työskentelen pääasiassa keittiössä kokkina, mutta teen tarpeen mukaan myös kaikkea muuta. Tavoitteena on jatkaa opiskelua vielä eteenkin päin. Myös tietotekniikka-ala kiinnostaa, Otto Sillanpää kertoo.

Mies kädessään ruoka-annos.

Oppisopimus on joustava tapa yhdistää työ ja opiskelu

Usein on niin, että opiskelijat työskentelevät Zum Beispielissä ja lähtevät sitten suorittamaan tutkintoa. Mirja Martin ohjaa Careeriassa alan oppisopimusopiskelijoita.
– Se, että pääsee oppisopimusopiskelijaksi, on mahtava asia. Oppisopimus sopii esimerkiksi sellaisille henkilöille, joille koulun penkillä istuminen ei ole se luontaisin tapa oppia. Osaamista voi hankkia niin monella eri tavalla. Oppisopimusopiskelun voi aloittaa, vaikka suoraan peruskoulun jälkeenkin, jos on tutkinnon suorittamiseen sopiva työpaikka, Mirja Martin kuvaa.

Mirja Martin kiittää hyvin toimivaa oppisopimusyhteistyötä Zum Beispielin kanssa.
– Kaikki sujuu todella hyvin. Georg Simojoki Zum Beispielissä pitää esimerkiksi työvuorojen osalta huolen, että opiskelijan on mahdollista osallistua tarvittaviin lähipäiviin. Opiskelijalle annetaan myös vastuuta, että hän ohjauksen lisäksi myös itse näkee missä tarvitsee lisäoppia. Ja Georgilta löytyy ymmärrystä erilaisiakin oppijoita kohtaan. Aina on saatu tutkinto loppuun hyvällä yhteistyöllä. Yhteistyömme kehittää myös Careerian toimintaa antamalla tuoreen ja raikkaan näkemyksen alasta nykypäivänä. Ja Georgen kanssa voi keskustella avoimesti kaikesta, Mirja Martin kiittelee.

Mutkaton yhteistyö tuottaa tulosta

Myös Georg Simojoki Zum Beispielistä on tyytyväinen yhteistyöhön Careerian kanssa.
– Otamme kerrallaan maksimissaan kaksi opiskelijaa ravintolaan, sillä opiskelijayhteistyöhön sisältyy paljon ohjausta, josta jonkun henkilökunnasta on pystyttävä vastaamaan. Meillä on oppisopimusopiskelijoita sekä nuoria ja aikuisia työssäoppijoita. On tärkeää, että ravintolassa säilyy yhtenäinen taso. Teemmekin opiskelijoiden kanssa työtä sen eteen, että tasomme säilyy korkeana ja voimme tarjota asiakkaille luotettavaa ja tasalaatuista palvelua ja tuotteita. Meillä on Careerian kanssa pitkä ja luottamuksellinen suhde. Voimme luottaa yhteistyöhön ja siihen, että takana on toimiva oppilaitoksen tukiverkosto. On tärkeää, että voimme puhua asioista myös suoraan, ja tämä on aina ollut mahdollista oppisopimustoiminnasta Careeriassa vastaavan Petri Simanderin kanssa, Georg Simojoki kuvaa yhteistyötä.

Careerian opettajat Sirpa Järvimäki ja Sirkku Mentula arvostavat Georg Simojoen paneutumista opiskelijayhteistyöhön. Zum Beispiel on merkittävä yhteistyökumppani ja mukana kehittämistyössä, että opetus vastaa työelämän tarpeita.
– Georg on ottanut opiskelijoitamme hyvin vastaan, ja pystynyt usein tarjoamaan myös kesätöitä – ja jopa vakituisen työpaikan. Yhteistyötämme helpottaa suunnattomasti myös se, että Georg tuntee tutkinnon ePerusteet hyvin. Tämä mahdollistaa laajan ja rakentavan pohjan arviointikeskusteluille. On tärkeää, että arviointikeskustelut käydään huolella, ja Georgella on kyllä aina aikaa paneutua asioihin. Hän tuo esille erilaisia näkökulmia ja ohjaa opiskelijoiden ammatillista kehitystä hienosti ja kannustaa jokaista löytämään itsestään juuri sen ravintola-alan puolen, jota haluaa kehittää, opettaja Sirpa Järvimäki summaa yhteistyötä.
– Ja Georg ymmärtää opiskelijoita. Hän on tiukka, mutta pystyy sanomaan opiskelijankin kuullen asiat rehellisesti ja suoraan, mutta kuitenkin rakentavasti ja niin, että opiskelija oppii. Ja Georg on heti yhteydessä, jos jokin asia vaatii keskustelua tai toimenpiteitä. Lisäksi häneltä löytyy sydäntä ja ymmärrystä sillekin, että saa myös mokata ja ottaa siitä opiksi, opettaja Sirkku Mentula jatkaa.

Oppisopimusyhteistyöllä pitkät perinteet

Careerian oppisopimuspalvelujen asiakasvastaava Petri Simander on tehnyt Georg Simojoen kanssa pitkään yhteistyöstä. Hän antaa kiitosta suunnitelmallisuudelle yhteistyössä.
– Olen seurannut Zum Beispielia ja sitä edeltänyttä toimintaa pitkään. Yhteistyötä on tehty jo viitisentoista vuotta. Georg on hyödyntänyt oppisopimusta hienosti yritystoiminnan kehittämisessä. Hän on käyttänyt oppisopimusta sekä rekrytoinnissa että olemassa olevan henkilöstön kouluttamisessa. Oppisopimusopiskelijat tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista ja taustoista. Georgelle pääasia on, että löytyy ”hyvä tyyppi”, joka haluaa oppia ravintola-alan. Oppisopimusten määrä vuositasolla on juuri sopiva yrityksen kokoon nähden. Ja oppisopimusta voi hyödyntää myös kesätöiden osalta. Yhteistyömme on aitoa ja vuorovaikutteista. Ennakoimme asioita, keskustelemme ja suunnittelemme asioita yhdessä: työpaikka, opiskelija, opettaja ja oppisopimuspalvelujen edustaja. Georg ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, ja se on hyvä asia. Hän antaa myös tutkinnon suorittamiselle sen ansaitseman arvon. Tutkintoon valmistuvalle opiskelijalle pidetään juhlallinen ja arvokas tilaisuus, johon kutsutaan mukaan tilanteesta riippuen myös vanhemmat, ohjaava opettaja sekä oppisopimuksesta vastaava, Petri Simander summaa.

Petri Simander suosittelee oppisopimusopiskelua ravintola-alalla sen monipuolisuuden vuoksi.
– Jokainen ravintola on oman näköisensä. Oppisopimuksella työnantaja voi kouluttaa opiskelijan juuri omannäköiseksi työntekijäkseen. Lisäksi oppisopimusopiskelussa ravintolassa palvellaan asiakkaita koko ajan, ja se tuo heti opiskelijalle käsityksen työskentelystä kokonaisuudessaan. Lisäksi lukien pois korona-aika, ravintola-alalla on työvoimapula. Oppisopimus on yksi lääke työvoimapulaan, Petri Simander kiteyttää oppisopimuksen etuja.

Zum Beispiel haluaa tarjota parasta

Mies kantaa tarjottimella kahta leipää.

Vaikka korona-aika on ollut haasteellinen, Zum Beispiel on kuitenkin koko ajan myynyt annoksia ulos ja kysyntää laadukkaille tuotteille riittää.
– Olen urani aikana työskennellyt monessa maassa ja monessa paikassa. Minulle tärkeää ovat parhaat raaka-aineet, runsas luomutuotteiden käyttö ja se, että kaikki tehdään alusta alkaen itse. Siksi meillä valmistetaankin niin pastat kuin ketsupit itse ja käytetään parhaita oliiviöljyjä ja muita raaka-aineita. Luomu on Zum Beispielin toiminnan punainen lanka ja ohjannut yrittäjän toimintaani alusta alkaen. 60 % raaka-aineistamme on vuositasolla luomua. Voitimme hiljattain SM-tason luomukilpailun. Toinen merkittävä toiminnan kulmakivi on viinilistamme. Meillä on viinejä rypäleistä, joista moni ei ole vielä edes kuullut. Henkilökunta tuntee hyvin myös tämän puolen ja osaa kertoa viineistämme. Tärkeää on toimiva kokonaisuus: hyvä ruoka, laadukas viini, tasokas kahvi ja tee sekä alkoholittomat juomat. Ja ylpeytemme ovat myös omatekoiset jäätelöt, jotka valmistetaan laktoosittomana ja ilman kananmunaa. Koko henkilökuntamme panostaa tämän kokonaisuuden laatuun, Georg Simojoki kiteyttää lopuksi Zum Beispielin toiminnan periaatteita ja menestystekijöitä.