Emmi vei merkonomiopinnot läpi peruskoulun jälkeen yhdessä lukuvuodessa kiitettävin arvosanoin!

29.9.2022

Ruusu, tutkintotodistus ja ammattilakki.

Emmi Krohns kävi peruskoulun jälkeen ensin vuoden lukiota ja vaihtoi sitten opon suosituksesta ja kannustuksesta ammatillisiin opintoihin opiskelemaan liiketoiminnan perustutkintoa. Kilparatsastusta harrastava 17-vuotias Emmi ahkeroi opintonsa niin, että valmistui merkonomiksi jo yhdessä lukuvuodessa. Nyt hän jo työskentelee kansainvälisessä tilitoimistossa Helsingissä. Kysyimme Emmiltä, millaista oli tiivistää merkonomiopinnot yhteen lukuvuoteen.

Miksi valitsit opiskelupaikaksi Careerian ja juuri merkonomitutkinnon?

– Tiesin, että haluan opiskelemaan liiketoimintaa. En anna itselleni liikaa vaihtoehtoja ja juuri liiketoiminta kiinnostaa, joten valinta oli selvä. Minulla oli jo kolmen vuoden työkokemus maanrakennusalan perheyrityksestämme, jossa olen tehnyt avustavia töitä laskutuksessa ja reskontrassa. Olen nähnyt hyvin perheyrityksemme kautta yritystoimintaa kokonaisuudessaan. Äitini on yrityksemme pääkirjanpitäjä, ja pystyin Careerian opinnoissa hyvin perehtymään kirjanpitoon käytännössä omassa yrityksessämme.

Millaista opiskelu Careeriassa oli? Mikä jäi erityisesti mieleen?

– Olin tyytyväinen vaihtopäätökseeni merkonomiopintoihin. Careeriaan oli helppo tulla. Minusta tuntui ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen, että opinnot oli suunniteltu hyvin käytännönläheisiksi niin, että asioihin oli helppo tutustua. Sain opintojeni aikana myös hienosti tukea kaikessa. Minulla oli Careeriassa opiskellessani todella hyvä fiilis.

– Opettajista jäi päällimmäisenä mieleen Katariina Lindholm ja hänelle haluan erityisesti antaa kiitosta. Kati uskoi minuun ja siihen, että pystyn tekemään kaiken yhdessä lukuvuodessa. Kati on mahtava persoona, jonka kanssa oli helppo hoitaa asiat. Hän paneutui opiskelijaan sataprosenttisesti, vastasi viesteihini nopeasti ja jousti tehtävien palautusajassa, jos tilanne sitä vaati. Hän jaksoi uskoa minuun ja tsempata loppuun asti. Suoritin kaikki näytöt kiitettävästi. Koin paljon onnistumisen hetkiä siitä, kun iso työ oli tehty ja olin saanut suorituksista hienoja arvosanoja.

Mikä auttoi sinua suoriutumaan opinnoistasi niin nopeasti?

– Aloittaessani opiskelun syksyllä 2021 alkuperäinen suunnitelma opintojen kestosta oli 2,5 vuotta ja tavoite valmistumisestani syksy 2023. Sain tutkintotodistukseni kuitenkin jo keväällä 2022. Sanoin vastuuopettajalleni Katille HOKSin (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) tekovaiheessa, että tavoitteeni on valmistua mahdollisimman hyvillä papereilla ja päästä heti töihin ja etten halua istua yhtään ylimääräistä tuntia opiskelemassa. Saatuani opinnot Careeriassa käyntiin kävi sitten niin, että oikeastaan joka suunnasta aukesi mahdollisuuksia tehdä opintosuorituksia: asiakaspalvelun näyttö, kirjanpidon näyttö jne. Asiat vain etenivät ja yhtäkkiä huomasin, että minulla oli enää jäljellä vain vapaavalintaiset opinnot. Viimeiset näytöt tein huhtikuussa 2022. Valinnaisia kursseja oli kolme, joista isoin oli äidinkielen valinnainen kurssi. Siinä oli paljon sekä suullisia että kirjallisia tehtäviä ja se vei jonkin verrankin aikaa. Jossain vaiheessa ajattelin, että valmistuminen jää siitä kiinni, mutta sitten rutistin opinnot valmiiksi. Loppusuoralla suoritin vielä myös yrittäjyysosaamisen syventämisen ja työhyvinvointiin liittyvät kurssit.

– Opetuksen taso Careeriassa on erinomaista. Opettajat todella paneutuvat tuntien ja kurssien aikana aiheeseen. Jokainen opiskelija huomioidaan omana yksilönään, omana persoonanaan. Kaikki sujui eikä mikään ollut vaikeaa, kun teki itselleen selvät suunnitelmat ja sävelet ja eteni niiden mukaan. Vapaa-ajan osalta piti tehdä hieman kompromisseja. Kavereita ehdin nähdä esimerkiksi opiskeluvuoden aikana normaalia vähemmän. Myös kuntosalilla käynnit jäivät vähäisemmiksi. Jos siis haluaa vetää opinnot läpi yhdessä lukuvuodessa, täytyy jostain tinkiäkin. Rakkaalle ratsastusharrastukselleni raivasin kyllä aikaa.

Mihin merkonomiopinnot johtivat?

– Opiskeluun sisältyneet asiakaspalvelukokonaisuuden näytöt tein Ecoridersilla Järvenpäässä. Sain paljon hyödyllistä työkokemusta asiakaspalvelusta. Olin asiakaspalvelutehtävissä ensimmäistä kertaa ja kohtasin paljon erilaisia asiakkaita päivittäin. Muut näytöt sain tehtyä omassa yrityksessämme: laskutus, reskontra, palkanlaskenta, kirjanpito, tuloksellinen toiminta ja työyhteisössä toimiminen. Yrityksemme entinen, jo eläkkeellä oleva pääkirjanpitäjä toimi arvioijanani.

– Pääsin valmistuttuani nopeasti töihin. Työskentelin ensin Järvenpään K-Raudassa määräaikaisessa työsuhteessa, joka oli vuorotyötä. Sitten olin Tuusulan Puuilossa, jossa minulla on säännöllinen työrytmi ja jatkuva työsuhde. Siellä toimin myyjänä ja asiakaspalvelijana lemmikkieläimet ja hevostarvikkeet -osastolla ja viihdyin hyvin. Nyt työskentelen kansainvälisessä tilitoimistossa Helsingissä, Azetz Insight Oy:ssä. Nyt on hyvä tehdä töitä ainakin vuosi tai kaksi. Myöhemmin voisin syventää osaamistani vaikka tradenomiopinnoilla.

Terveisesi muille merkonomiopintoja suunnitteleville tai jo suorittaville?

– Kannattaa tutkia harkinnan alla olevaa alaa tai tutkintoa tarkkaan onko siellä omia kiinnostuksen kohteita, esim. myynti ja markkinointi tai taloushallinto. Pitää olla kiinnostusta alaa kohtaan ja motivaatiota opiskella, että pärjää ja jaksaa laskea, jos suuntautuu esimerkiksi taloushallintoon, kuten itse tein. Olen itse aina inhonnut matikkaa, mutta merkonomiopinnoissa minulla meni kaikki hyvin.

– On tärkeää olla paikalla tunneilla, ettei tipu kärryiltä. On hyvä olla valmis myös tekemään töitä onnistumisen eteen, että saa hyvät paperit. Kun panostaa omaan tekemiseensä satasella niin pärjää kyllä.

Minkälaisia terveisiä sinulla on Careerialle?

– Kaikki opiskelussa oli hyvää. Tämä on ensimmäinen koulu, josta minulla on pelkkää hyvää sanottavaa. Ja vanhempani olivat että ”wau”, kun suoritin kaiken yhdessä lukuvuodessa. En aiemmin ollut mikään primus koulussa. Careerian opinnot vain menivät yli odotusten.

Emmin vastuuopettaja Katariina Lindholm antaa kiitosta opiskelijalleen

– Emmi oli opiskelijana todella itseohjautuva ja ahkera. Oli ilo seurata hänen opintojensa edistymistä. Emmi otti aktiivisesti itse yhteyttä aina, jos tuli joku asia, mihin hän tarvitsi minua. Muuten hän pääosin raportoi minulle mitä näyttöjä milloinkin ja missä paikoissa hän on suunnitellut suorittavansa. Itseohjautuvuus ja motivaatio ovat ihan oma luokkaansa. Joskus jopa yritin vähän toppuutella, ettei tässä mikään kiire ole ja korostin oman jaksamisen merkitystä – mutta, kun Emmi päätti, niin tehtäväni on mahdollistaa nopea eteneminen. Emmi on mahtava tahtoihminen ja todellinen huomisen tekijä. Emmi menee ja tekee. Työelämä tarvitsee juuri Emmin kaltaisia motivoituneita osaajia, Katariina Lindholm summaa opiskelijansa huikeita suorituksia.

Kiitos Emmi Krohns, että jaoit tarinasi kanssamme! Onnea ja menestystä työelämään ja elämään!