Hiusstudio Jazz Upin ja Careerian yhteistyö: työelämäkontaktit jo opiskeluaikana tärkeitä

9.6.2022

Opiskelija laittaa mallipäätä.

Careeria ja Hiusstudio Jazz Up ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä. Careerian hiusalan opiskelijoita käy Jazz Upissa työssäoppimassa. Kevään 2022 aikana Jazz Upissa on ollut 3–4 viikon jaksoilla niin 1., 2. kuin 3. vuoden opiskelijoita. Jazz Upin Carita Ksenzak ja Katja Kauristie ovat itsekin aikanaan ponnistaneet työelämään ja yrittäjiksi Careerian edeltäjästä.

Hiusstudio Jazz Up tarjoaa monipuolisia palveluita naisille sekä miehille Porvoon keskustassa jo yli 20 vuoden kokemuksella. Palveluihin kuuluu hiusmuotoilu, hiustenpidennykset, meikkipalvelut sekä
kosmetologipalvelut ja hieronnat. Hiusstudio Jazz Up: https://www.jazzup.fi/

Haastattelimme Carita Ksenzakia ja Katja Kauristietä Careerian ja Jazz Upin opiskelijayhteistyöstä.

Nainen laittaa vaaleahiuksisen naisen pitkiä hiuksia.
Carita Ksenzak
Silmälasipäinen pitkähiuksinen nainen laittaa asiakkaalle permanenttiä.
Katja Kauristie

Joustavaa yhteistyötä jo opiskeluajoilta tuttujen opettajien kanssa

Carita Ksenzak ja Katja Kauristie kokevat yhteistyön Careerian kanssa joustavana. Opettajat ovat tuttuja. Nyt yhteistyötä tehdään omien entisten opettajien kanssa, mm. Satu Merimaa oli silloin opettajana, kun Carita ja Katja opiskelivat alalle. Yhteistyö on Caritan ja Katjan mukaan toiminut hyvin. Kaikki opiskelijat ovat heidän mukaansa olleet hyvin oppilaitoksen puolelta valmisteltu siihen, mikä heitä harjoittelujaksolla odottaa. He ovat tullessaan olleet hyvin ohjeistettuja ja motivoituneita työssäoppimisjaksoon.

Jokainen tekee Jazz Upissa töitä omalla toiminimellä. On hyvä asia, jos harjoittelijoista löytyy yritykseen pitemmällä tähtäimellä vuokratyöntekijä. Tärkein motiivi yhteistyölle Careerian kanssa on Jazz Upin näkökulmasta kuitenkin se, että yritys haluaa tarjota opiskelijoille opintojen kannalta tärkeään työssäoppimispaikan – aivan kuten he itsekin aikanaan opiskellessaan saivat. Harjoittelupaikka ja oikea kontakti työelämään jo opiskeluaikana on opiskelijoille tärkeää. Työelämäjakso Jazz Upissa täydentää hyvin opittua teoriaa ja oppilaitoksessa harjoiteltuja asioita. Harjoitteluaikana karttuvat myös tärkeät työyhteisössä toimimisen taidot. Monipuolisen asiakaskunnan kautta kasvaa myös osaaminen.

Neuvoessa ja ohjatessa myös oma tekeminen jäsentyy uudella tavalla

Opiskelijat tarvitsevat harjoittelujakson aikana ohjausta ja neuvoja. Ohjaajan pitää silloin jäsentää omaa tekemistäänkin tarkasti. Opiskelijalle pitää osata kertoa miksi tekee juuri niin, kuin tekee ja pyrkiä miettimään oma tekemisensä samalla tarkasti.

Ala ja tuotteet kehittyvät koko ajan. Carita Ksenzak ja Katja Kauristie kouluttautuvatkin myös itse jatkuvasti. Näin myös heillä harjoittelujaksolla olevat opiskelijat saavat tiedon alan uusimmista vinkeistä ja suuntauksista. Haastattelua edeltävällä viikolla Jazz Upissa oli juuri järjestetty paikan päällä koulutusta, jolloin opiskelijakin pääsi seuraamaan sitä. Joskus voi myös olla niin päin, että opiskelijat tuovat mukanaan jonkin vinkin tai uuden tavan tehdä asioita.

Opiskelijat pyritään aina ottamaan mukaan kaikkeen tekemiseen tai ainakin seuraamaan. Lisäksi heille tarjotaan mahdollisuus kartuttaa osaamistaan laittamalla omien ystäviensä tai perheenjäsenten hiuksia, jolloin he saavat myös apua ja neuvoja siihen.

Ala sopii asiakaspalvelusta ja yrittäjyydestä kiinnostuneille

Hius- ja kauneusalalla ollaan koko ajan tekemisissä asiakkaiden kanssa. Alalle hakeutuvilta odotetaankin kiinnostusta asiakaspalveluun. Hyvien vuorovaikutustaitojen lisäksi tarvitaan myös rohkeutta yrittäjyyteen, sillä ala on nykyään hyvin yrittäjävoittoista. Jo 20 vuotta yrittäjänä toimineet Katja ja Carita rohkaisevat lähtemään yrittäjiksi vuokratuolivaihtoehdon kautta, jolloin kustannukset ovat pienemmät. Yrittäjänä pärjää heidän mukaansa, kun on riittäväsi motivaatiota ja halu olla oman itsensä herra. Yrittäjyyden opettaminen on heidän mielestään erittäin tärkeää opinnoissa.

Työ on myös käden ja silmän työtä, joten ylipäätään kiinnostus kauneuteen ja muotiin on tärkeää. On hyvä, jos löytyy luovuutta, visuaalista silmää ja kiinnostusta trendeistä, sisustuksesta, vaatteista ja meikeistä.

Katja Kauristie ja Carita Ksenzak näkevät alan tulevaisuudennäkymät ja työllistymismahdollisuudet hyvinä, sillä palveluille on aina kysyntää. Koronavuosinakin parturi- ja kampaamoala selvisi eteenpäin, sillä hiukset kasvavat ja trendit muuttuvat. Aina tarvitaan ihmisiä leikkaamaan hiuksia ja tekemään kampauksia.

Riittävän yrittäjyyden opetuksen lisäksi Carita ja Katja toivovat ammattialan koulutustarjontaan vastuullisuuden hengessä esimerkiksi ekokampaamista sekä valokuvausoppia sosiaaliseen mediaan. Nykyään tarjolla olevat osatutkinnot otetaan myös ilolla vastaan keinona täydentää osaamista pienempi tavoite kerrallaan itselle räätälöidysti.