Huippuarvosanoin kiinteistönhoitajaksi

21.3.2022

Hymyilevä nainen seisoo kukallisessa mekossa ilmanvaihtojärjestelmän edessä.

Kristi sai puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon opinnot päätökseen vuodessa ja valmistui kiinteistönhoitajaksi kiitettävin arvosanoin kesäkuussa 2020. Kristi palkittiin stipendillä upeasta suorituksesta.

Kristi Lahe on eloisa kolmen lapsen äiti, joka muutti Virosta Suomeen 15 vuotta sitten. Kristi kävi peruskoulun loppuun Suomessa ja aloitti sen jälkeen matkailualan perustutkinnon opinnot. Matkailuala ei kuitenkaan tuntunut omalta, joten Kristi keskeytti opinnot ja siirtyi työelämään. Hän työskenteli joitakin vuosia myyjänä Prismassa ja kukkakaupassa.

Kun perhe muutti pääkaupunkiseudulta Loviisan maaseudulle ja aloitti omakotitalon rakennustyöt, päätti Kristi hakeutua opiskelemaan rakennusalan perustutkintoa pystyäkseen auttamaan miestään rakennustöissä. Omakotitalon rakennustyömaalla Kristi pääsi soveltamaan koulussa opittua käytännön tekemiseen ja oppi paljon lisää. Kristi mainitseekin, että tekemällä oppii parhaiten.

Rakennusurakan myötä Kristiä alkoi kiinnostaa, miten tekniikka kuten lämmitys ja ilmanvaihto toimivat talossa. Kun hän huomasi te-palveluiden nettisivuilla ilmoituksen Careerian kiinteistöalan koulutuksesta, päätti hän hakea siihen täydentääkseen rakennusalan osaamistaan.

Koulutukseen pääseminen ei ollut itsestään selvää, sillä hakijoita oli yli 50. Haastattelun ja aiemman osaamisensa perusteella Kristi tuli valituksi koulutukseen ja aloitti opinnot keväällä 2019. Kristin opinnot etenivät vauhdilla. Vuodessa hän suoritti kiitettävin arvosanoin yto-aineet ja seitsemän tutkinnon osaa.

– Opiskelu oli kivaa. Meillä oli mahtava ryhmä ja iloinen meininki, Kristi hymyilee.

Välillä opinnoissa tuli eteen haasteitakin. -Vaikeinta olivat yto-aineet. Koska äidinkieleni ei ole suomi, oli minulla ajoittain vaikeuksia ymmärtää esimerkiksi matematiikan tehtäviä. Opettajalta sain kuitenkin tarvittaessa apua ja tukea tehtävien tekemisessä, Kristi kertoo.

– Vaikka alussa oli hankalaa, pikkuhiljaa alkoi kokonaisuus hahmottua vaativan mutta mukavan opettajamme Jaden ohjauksessa. Rakennusalan koulutuksesta on myös ollut opinnoissa hyötyä, sillä monien työvälineiden käyttö oli minulle jo entuudestaan tuttua, ja osaan esimerkiksi porata ja paikata seinissä olevia reikiä. Paljon tuli kuitenkin myös ihan uutta asiaa. Sain muun muassa paljon uutta tietoa erilaisista laitteista ja tiedän nyt, miten pitää toimia vikatilanteissa.

Kiinteistönhoitajan opintoihin sisältyy runsaasti oppimista työpaikalla käytännön työtehtävissä. Kristin työssäoppimispaikka oli Porvoon kaupungin palveluksessa. Työpaikalla oppiminen oli monipuolista sisältäen sekä ulkotöitä että erilaisia LVI- ja IV-huoltotöitä.

– Pidin paljon työssäoppimisesta Porvoon kaupungilla, ja aion hakea sinne töihin kiinteistönhoitajaksi nyt valmistumisen jälkeen. Työssäoppimisen aikana pystyin näyttämään osaamistani ja sen millainen työntekijä olen.

Kristin suunnitelmissa on myös jatkaa kiinteistöalan opintoja tulevaisuudessa. – Olen jo miettinyt puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon suorittamista, koska ala on mielenkiintoinen ja haluan kehittää osaamistani jatkossakin. Iso plussa on se, että ammattitutkinnon voi opiskella oppisopimuksella omaa työtä tehden.

Kristin mielestä kiinteistönhoitajan ammatti sopii erinomaisesti myös naisille. – Suosittelen koulutusta aktiiviselle henkilölle, joka haluaa tehdä monipuolista, vaihtelevaa ja itsenäistä työtä.