MS-tauti ei vauhtia hidasta – työ Careeriassa muokkautuu Michaelin mukana

14.10.2024

Hymyilevä mies vaaleansininen paita päällään kuulokkeet korvilla puhumassa mikrofoniin.

Työyhteisön monimuotoisuus on vahvuus. Michael Dredgen tarina on tästä erinomainen esimerkki. Kiitos kokemusten jakamisesta!

Michael Dredge tuli Iso-Britanniasta Suomeen vuonna 1982. Polku johti seitsemän vuotta kestäneen yrityksille suunnatun englannin opetuksen kautta lopulta kokonaan ammatillisen koulutuksen puolelle, jossa tehtävät ovat vaihdelleet monipuolisesti. Vuonna 2014 erilaisten oireiden taustalta Michaelilla diagnostisoitiin vaikea-asteinen MS-tauti, joka on vaatinut asennetta ja resilienssiä. Asenne Michaelilla onkin kohdallaan, onhan hänen mottonsa: Always look on the bright side of life. Michael ei sairastuttuaan tarttunut hänelle suositeltuun työkyvyttömyyseläkkeeseen, vaan on jatkanut työntekoa suomalais–brittiläisellä sisulla ja sinnikkyydellä. Työ on muokkautunut MS-taudin ehdoilla. Tästä Michael on kiitollinen työnantajalleen.

Jo yli 25 vuoden ura Careeriassa ja sen edeltäjissä

Michaelin oman kielikoulutusta organisaatioille tarjonneen yrityksen toimialue ulottui Helsingistä Lahteen, Mäntsälään ja Porvooseen. Vähitellen alkoi myös yhteistyö Careerian edeltäjien kanssa. Michael työskenteli ensin 1990-luvun lopulla Porvoon kauppaoppilaitoksen Yrityspalvelussa (myöhemmin Porvoo International College) ja 2000-luvun alusta lähtien Edupolissa mm. englannin opettajana, tiimipäällikkönä – kielikoulutus- ja matkailutiimeille. Nämä oppilaitokset yhdistivät toimintansa vuoden 2019 alusta, jolloin syntyi Careeria. Careeriassa Michaelin ura on jatkunut opettajana sekä erilaisissa projekteissa ja kehittämisessä. Hänen nykyinen yksikkönsä Careeriassa on Laatu, kehittäminen ja vastuullisuus.

MS-diagnoosi: suomalais–brittiläinen sisu ja sinnikkyys peliin

Vuonna 2014 Michaelin elämään laskeutui pimeä verho, kun ensimmäiset MS-taudin oireet ilmenivät ja alkoi henkinen ja fyysinen koettelemus.
– Olin soittanut kitaraa 8-vuotiaasta asti ja ollut 15 vuotta bändissä. Yhtenä aamuna totesin, että en pystykään enää. Aiempina vuosina oli jo ollut muita alkuoireita kuten kasvojen oikean puolen halvaantuminen ja vartalon osittainen halvaantuminen. Minulla oli kahden viikon ajan harmaa verkko silmien edessä ja sain muutaman kuukauden sähköiskuja niskasta varpaisiin, kun kävelin. Kesti aika kauan, kunnes saatiin selville, että oireiden takana oli MS-tauti. Aivoistani löytyi kolme vaurioitunutta kohtaa, niskasta kolme ja selästä neljä, Michael kuvaa sairauden alkua.

Ja tässä kohtaa astui kuvaan se suomalais–brittiläinen sinnikkyys.
– Päätin samana päivänä diagnoosin saatuani, että minua ei moinen hidasta. Olen jo 11-vuotiaana vaeltanut 15,5 tunnissa vaikeakulkuisen 68,8 km maastovaelluksen, juossut kaksi kertaa viestin Utsjoelta Helsinkiin (osuuteni viidessä päivässä 125 km), nukkunut yön metsässä pelkässä makuupussissa 25-asteen pakkasessa ja paljon muuta katsoakseni pärjäänkö ja kasvattaakseni fyysistä resilienssiä. Henkinen resilienssini tulee koko elämästäni: biologiset vanhempani eivät voineet pitää minua, vaan luopuivat minusta heti, kun synnyin. Minut adoptoitiin ollessani kaksi vuotta. Joskus piti tapella koulussa, kun joku ei pitänyt naamastani. Silloinen kotimaani Englanti ei ollut aina suvaitseva tummaihoisille, joten opin pitämään omaa – ja myöhemmin myös perheeseen tulleen pikkuveljen puolta. Resilienssi kasvoi. Kerron näistä kokemuksistani, koska on tärkeää, että oppisimme löytämään sopivia ja haastavia tapoja kasvattaa resilienssitasojamme, Michael kertoo.

MS-tauti on yleisin nuorten aikuisten liikunta- ja toimintakykyyn vaikuttava keskushermoston sairaus. Kyseessä on autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan muodostamalla vasta-aineita. Vasta-aineet kohdistuvat aivojen tai selkäytimen valkean aineen hermohaarakkeita ja niitä ympäröivää myeliinivaippaa vastaan. MS-taudin oireet riippuvat näin muodostuvien tulehduspesäkkeiden sijainnista ja voivat olla hyvin vaihtelevia.

MS-tauti on erilainen jokaisella potilaalla – joillakin se ei näy ollenkaan, joillakin se on ankarampi ja joillakin se on suorastaan julma. Michaelilla todettiin MS-taudin vaikea-asteinen, etenevä versio.
– MS-taudin oireita on kaikkiaan n. 50. Itse olen kokenut niistä n. 40 – ihan riittävästi siis, ja osa oireista on vielä hyvin vaikeita. Lääkärit kertovat puolen vuoden välein, että ”sori”, mutta mikään ei auta. Kun toivottu auttaja kertoo, ettei voi auttaa, tulee aika yksinäinen hetki. Mutta aina on noustu. Olen ollut joskus yksin kotona ja halvaantunut kokonaan noin tunniksi. Kun kädet taas alkoivat toimia, sain itseni käsivoimin liikkeelle ja hälytettyä apua. Siitä tuli kuuden päivän sairaalareissu. Olisi tullut kahdeksan päivän reissu, mutta sain lääkärin ylipuhutuksi ja pääsin aiemmin kotiin. Suhtautuminen tilanteeseen ja sairauteen on kuitenkin oma valintani. Kerroin diagnoosin saatuani siitä heti työpaikalla, ystäville ja naapureille, Michael kertoo.

Michaelille tarjottiin sairauden puhjettua kokoaikaista työkyvyttömyyseläkettä.
– Kerroin kohteliaasti, mihin paperit työkyvyttömyyseläkkeestä voi laittaa, sillä olin tehnyt oman taistelupäätökseni. Brittiläis-suomalaisittain: Periksi ei anneta ja Always look on the bright side of life, Michael nauraa.
– Olen aina ollut vaikeuksistani huolimatta hyvin iloinen ja positiivinen henkilö – se on vaan paras tie eteenpäin. Katkeruus ja itsesääli syövät elämäntahtoa ihmisiltä. Seuraavat vuodet tulisivat testaamaan tätä ankarasti. Depressio on yksi selkeä ja yleinen MS-taudin oire, ja kun et voi enää olla niin usein ”ulkona ja mukana”, niin tekeminen muiden kanssa vähenee. Etätyö on hienoa, ja silti tuo lisää ”kuulumisen haastetta”. Vahva mieli on tässä tärkeä, kun tiput ”out of the mainstream” niin resilienssi, ymmärtäväiset iloiset ihmiset ja halaukset ovat tärkeitä asioita, Michael jatkaa.

Elämä ja työ MS-taudin kanssa

Michaelin sairauteen suhtauduttiin töissä hyvin.
– Jos itselläni ei ollut vielä alussa paljon tietoa sairaudesta, niin ei ollut työpaikallakaan. Ihmiset reagoivat hyvin eri tavalla. Toiset olivat aivan ihania ja toisten oli vaikeampi ottaa tieto vastaan. Silloin piti itse olla vahva, Michael kertoo.

Sitten tulikin toisenlaisia kapuloita rattaisiin.
– Vuoden 2016 lopulla työpaikalla käytiin YT-neuvottelut. Otin rauhallisesti. Minulla oli jo niin monta vuotta takana yrityksessä, että minulle kuului kuuden kuukauden irtisanomisaika. Tilanteesta huolimatta pysyin palveluksessa hymyilevänä, positiivisena ja työlle omistautuneena työntekijänä. Vaihtoehtojakin oli: otin tuona aikana alustavasti vastaan kolme eri työtarjousta. Kun vain pari viikkoa oli enää jäljellä irtisanomisaikaani, osaamiselleni ilmenikin taas tarvetta. Päätin jatkaa uraani tutulla ja ”rakkaalla” työnantajalla, Michael kertoo.

Samanaikaisesti Michaelin sairaus eteni.
– Kävelyni vaikeutui ja oli pimeitä hetkiä, jolloin oli vaikeaa suoriutua ihan mistä vaan. Pelkkä perusrutiineihin perustuva elämä oli joskus todella haastavaa. Olen kuitenkin nuoresta asti uskonut sanontaan ”mind over matter” – tahdonvoima voi voittaa fyysiset esteet. Kun sattuu kunnolla, pitää päättää, antaako periksi, keskeyttääkö vai taisteleeko, luottaako siihen, että parempaa on edessä. Luonko minä itse sitä parempaa? Sitä olen tehnyt koko elämäni: luonut itselleni ja joskus muille parempaa, tuotteistanut itseni ja oman osaamistani ja kiinnostuksen kohteeni tarvittavaan. Kun on jo nuoruudessa tottunut siihen, että mikään ei tule helposti, niin se ei ole edes iso juttu aikuisena, se on vaan yksi tehtävä lisää. Nyt olen fyysisesti paljon heikompi, persoonallisuus ja asenne pääsevät vaikuttamaan paremmin, Michael summaa.

Careeriassa on osattu suhtautua Michaelin sairauteen

Vuonna 2018 tuli eteen tilanne, että Michaelin oli siirryttävä puolipäivätyöhön ja osa-aikaeläkkeelle.
– Puolipäivätyö merkitsi puolikasta palkkaa, mikä toi omat vaikeutensa, kun alla oli isot lainat. Lisäksi tuli ”avoero”. Tällaiset asiat aiheuttavat stressiä, joka on MS-ihmisen pahin vihollinen. Kun on yksin vaikean sairauden kanssa, pitää luottaa vahvasti hyvään, ystäviin ja itseensä. Kohtasin erilaisia ihmisiä ja erilaista ymmärrystä. Viisas ihminen tunnistaa ja luo itselleen ja muille mahdollisuuksia ja etenee elämässä – ei pelolla, vaan rakkaudella ja positiivisilla, hyvillä asioilla eikä jää odottamaan, että ”what next”. Onneksi maailma on myös muuttumassa aina vain suvaitsevaisempaan suuntaan ja onneksi minulla on niin hyvät ystävät, että yhä pärjään hymyillen, Michael iloitsee.

Työpaikalla suhtauduttiin hyvin osa-aikatyöskentelyyn ja työmäärä mitoitettiin sen mukaan. Sairauden edetessä liikkuminen vaikeutui entistä enemmän ja Michael luopui autolla ajamisesta vapaaehtoisesti. Korona toi etätyömahdollisuuden ja teknologiat kehittyivät niin paljon, että oli aika tavanomaista työskennellä kotoa käsin. Michaelin työ muuttui etätyöpainotteiseksi työnantajan luvalla ja ymmärryksellä.
– Mielestäni on hienoa, että Careeriassa on osattu suhtautua minuun ja sairauteeni inhimillisesti, tunneälyä käyttäen ja empaattisesti. Olin jo aiemmin rakentanut työlläni ja toiminnallani mainetta ja arvostusta työntekijänä. Tämä vahvisti luottamusta tehdä sairauteni vaatimia muutoksia toimenkuvaani. On upea asia, että työnantaja pystyy kohtamaan kunkin työntekijän omanlaisena ihmisenä ja näkee hänen yksilölliset vahvuutensa. Tämä vaatii molemmin puolin tahtoa, asennetta ja vastaan tulemista. ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” – huuda hyvää, niin metsä ja universumi vastaa sinulle. Nykyään olen 95-prosenttisesti pyörätuolissa, hymyilen yhä ja luon uutta töissä koko ajan. Lisää tätä, onnistutaan yhdessä, Michael kiittelee työnantajaansa.

My way / this way / another way

Michael antaa kiitosta Careerian organisaatiokulttuurille.
– Careerian alku oli ymmärrettävästi iso muutos todella monelle – my way / this way / that way / another way, kun eri organisaatiot ja organisaatiokulttuurit ja työtapatottumukset kohtasivat. Pyrkimys avoimeen ja osallistavaan organisaatiokulttuurin rakentamiseen eteni askel kerrallaan ja identiteetin luominen onnistui – olemme jo aika hyvä nimi ja brändi. Kun yksi näkee hyvää, toinen näkee negatiivista ja kolmas ei edes katso. Vain tahtomalla ja osallistumalla voimme yhdessä rakentaa, kehittää, ja luoda tulevaisuutta. Ja tätä me teemme jo Careeriassa hyvin, kaikki omalla panoksellamme, Michael hehkuttaa lopuksi.

Michaelin motto: ”Encounter your fears, learn, and proceed with love.” ”Kohtaa pelkosi, opi ja jatka rakkaudella”.

Hymyilevä mies vaalea villapaita päällään ja kädessään papereita.