Muutoskoulutus auttoi työllistymään isännöitsijäksi

20.1.2022

Mies huomioliivi päällä ja muistiinpanovälineet kädessä ulkona rakennuksen edessä.

Careeriassa järjestetty isännöintialan muutoskoulutus auttoi Pasi Hakalaa työllistymään. Hän kertoo haastattelussa polustaan nykyiseen työpaikkaansa sekä isännöitsijän työn hyvistä puolista.

Pasi Hakala työskenteli Finnairilla kolmekymmentäkolme vuotta. Hän työskenteli vuosien varrella eri yksiköissä ja eri työtehtävien parissa, kuten koneiden kuormausohjeiden suunnittelijana ja myös asiakaspalvelun työnjohtajana. Menestyksekäs työura palkittiin vuonna 2019, kun Pasille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki.

Kuitenkin tasan yksitoista kuukautta kunniamerkin saamisen jälkeen Pasin työt loppuivat koronapandemian takia. Uutta työpaikkaa hän ei löytänyt, minkä vuoksi hän päätti hakeutua opiskelemaan. Pasi oli vuosia aikaisemmin harkinnut isännöintialaa Finnairissa pidettyjen YT-neuvottelujen aikana. Nyt oli oiva hetki hakeutua alalle, johon Pasilla oli kiinnostusta. Finnair maksoi osallistumisen muutoskoulutukseen.

Muutoskoulutuksessa Pasilla oli yli 80 päivää opintoja ja opinnot sisälsivät myös muuta kuin isännöintiin liittyvää. Opinnot suoritettiin verkossa ja Teams -Live-tapahtumilla. Koulutus räätälöitiin Pasille tarpeidensa mukaan ohjausten ja henkilökohtaisen keskustelujen avulla. Muutoskoulutuksen aikana Pasi sai suoritettua isännöinnin opintoja, mitkä tunnustettiin tutkintokoulutuksessa.

Muutoskoulutus poikkesi hieman siitä, mitä Pasi oli kuvitellut. Hänelle selvisi, että tie isännöintialalle avautuu työssäoppimisen kautta, esimerkiksi oppisopimuksella tai työharjoittelulla. Pasi sai työharjoittelunpaikan eräästä isännöitsijätoimistosta, johon hän pääsi suoraan palkkalistoille. Koska hän ei saanut perehdytystä uuteen työhönsä, irtisanoi hän itsensä.

Pian Pasille kävi onnenpotku: hän pääsi työpaikkaan, johon oli jo aiemmin hakenut. Alun perin paikan saanut työhakija luopui paikastaan, ja Pasille tarjottiin töitä.

Nykyiseen työpaikkaansa Pasi on omien sanojensa mukaan ”äärettömän tyytyväinen.”
 – Kyseessä on vuokrataloyhtiö. Täällä huolehditaan, että rahaliikenne toimii, suunnitellaan talousasioita ja budjetti pysyy kasassa. Talouden kanssa ei kuitenkaan olla yhtä paljon tekemisissä kuin asunto-osakeyhtiössä. Työ on paljolti hallinnollista ja sosiaalista isännöintiä. Tällä hetkellä isännöin yhdeksää taloa, mikä on sopiva määrä. Minut on otettu erittäin hyvin vastaan ja perehdytystä olen saanut riittävästi, Pasi kehuu.

Töiden ohella on myös opiskelua. Tällä hetkellä Pasi opiskelee isännöinnin ammattitutkintoa, ja opinnot jatkuisivat ensi vuoden kevääseen. Pasi kuitenkin arvioi, että hänellä tutkinto saattaa olla jo suoritettuna vuodenvaihteessa.

Pasin mielestä muutoskoulutuksessa opittiin tärkeitä käytännön asioita, kuten kokouskäytäntöjä ja erilaisia digitaalisia työvälineitä. Erityisesti Teppo Laineen luennoista oli Pasin mukaan etenkin hyötyä työelämään.

Pasi on äskettäin kirjoittanut blogia isännöintialasta.
 –  Kirjoitin siitä, kuinka monipuolista isännöitsijän työ on, kuinka kohtuullisen hyvin palkattua, ja kuinka alalla on valtavan hyvät näkymät. Keski-ikä alalla on viisikymmentäkaksi, ja arvioiden mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana seitsemänkymmentä prosenttia isännöitsijöistä tulee jäämään eläkkeelle. Alalle pitäisi ehdottamaisi kouluttaa ja työllistää nuoria ihmisiä, pohtii Pasi.

Hän kertoo olevansa kiitollinen siitä, miten asiat loppupeleissä järjestyivät.
 – Olen kiitollinen Finnairille, joka maksoi muutoskoulutukseni. Pääsin tätä kautta suoraan Careeriaan opiskelemaan. Careerian muutoskoulutus taas auttoi minua saamaan nykyisen työpaikkani, jossa asiat menevät paremmin, kuin olisin voinut kuvitella. Jatkotutkintokin on pian suoritettu.