Porvoon vuoden nuorella yrittäjällä on juuret Careeriassa

19.12.2023

Kaksi nuorta naista istuu vierekkäin ja pitää kädessään kunniakirjaa. Etualalla kukkasia.

Porvoon vuoden nuoreksi yrittäjäksi 2023 valitulla 21-vuotiaalla Sandra Lutsilla on oma kauneudenhoitoalan yritys siskonsa Simonan kanssa Porvoon keskustassa. Sandra on valmistunut hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoon kosmetologiksi Careeriasta 2020. Yhteys vanhaan oppilaitokseen on säilynyt valmistumisen jälkeenkin. SL Beauty tarjoaa Careerian hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijoille paikkoja työelämässä oppimisen jaksoille. Vuoden nuori yrittäjä työllistää siskonsa kanssa SL Beautyssä myös useita muita yrittäjiä. Tapasimme Sandran ja kysyimme hänen ajatuksiaan vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksesta sekä yrittäjänä toimimisesta.

Vaaleahiuksinen nuori nainen yllään musta T-paita, jossa lukee SL Beauty.

Sandra Luts.

Miksi valitsit aikanaan hius- ja kauneudenhoitoalan koulutuksen ja millaista Careeriassa opiskelu oli?

Minulle on pienestä pitäen ollut selvää, mitä teen tulevaisuudessa ammatikseni. Jo 7. luokalla tiesin, että haluan kosmetologikouluun. Asiaan vaikutti varmasti myös se, että äidilläni oli kotihoitola.

Careeria oli opiskelupaikkana hyvä ja koulutus laaja. Minulla on sieltä paljon mukavia muistoja ja sain Careeriasta hyvät opit. Kurssit olivat kiinnostavia. Erityisesti pidin Nuori yrittäjyys -kurssista, jolla perustimme omat yritykset. Toiminta oli mukavaa ja todentuntuista ja meillä oli hyvät ja kannustavat opettajat. Olemme edelleen yhteydessä.

Careeriasta käy nyt opiskelijoita yrityksessämme työelämässä oppimisen jaksolla. Tarjoan mielelläni harjoittelupaikan, koska tiedän, että niitä todella tarvitaan, jotta opinnot edistyvät. Ja usein harjoittelijalla onkin mahdollisuus päästä töihin harjoittelupaikkaansa heti opintojensa ohella, mikä on todella hyvä asia. Itse koin aikanaan, että opin juuri työelämässä oppimisen jaksolla todella paljon ja näin, mitä alan työ käytännössä on.

Tälle alalle hakeutuvan on hyvä olla oikeasti kiinnostunut kauneusalasta ja utelias alaa kohtaan. Tässä työssä tarvitaan myös sosiaalisia taitoja eikä saa pelätä kosketusta.

Kauneushoitolan odotustilassa sohva ja pöytä, jolla on kolme kynttilää, valkoisia tulppaaneja maljakossa sekä hiusalan lehtiä. Ikkunasta näkyy kadulle.

Mihin opiskelu johti? Missä olet nyt?

Nyt minulla on oma yritys siskoni Simonan kanssa. Kaikki on mennyt onneksi hyvin valmistumiseni jälkeen. Tulin ensin töihin toiminimiyrittäjänä Trend Studioon tähän samaan tilaan, jossa minulla nyt oma yritys. Tein töitä ja opin alaa. Haave omasta yrityksestä kasvoi töitä tehdessä.

Sitten päätin noin puolen vuoden jälkeen perustaa oman yrityksen. Vuokrasin ensin Porvoon länsirannalta oman pienen tilan, jotta näen, millaista on työskennellä ihan yksinään. Huomasin kuitenkin aika nopeasti, että tykkään tehdä töitä enemmän isommassa kauneushoitolassa. Silloin aloinkin jo haaveilla uudesta omasta tilasta. Kun siskoni lähti opiskelemaan kampaajaksi, päätimme kokeilla yhdessä toimimista. Trend Studio tiivisti omaa toimitilaansa, jolloin meille vapautui tämä tila sen vierestä. Yhteistyö jatkui näin vierekkäin toimimisena.

Omistamme SL Beautyn siskoni kanssa puoliksi. Kesä 2022 meni liiketilaa remontoidessa isäni ja siskoni kanssa. Se olikin aika rankkaa ja jännittävää aikaa, kun tein silloin samalla täyspäiväisesti töitä omassa hoitolassa ja illat/yöt menivätkin uutta tilaa remontoidessa. Kun saimme vihdoin oman hoitolamme valmiiksi, niin alussa tein paljon töitä yksin, kun siskoni vielä opiskeli. Nyt meitä on 10 toiminimillä toimivaa yrittäjää. Alussa vei aikaa, että sai asiat rullaamaan ja toiminnan kannattavaksi. Nyt yritys on palvellut asiakkaita jo puolitoista vuotta ja koko ajan menee parempaa suuntaan.

Valkoinen peti kauneushoitolan hoitohuoneessa.

Meillä on hyvä sijainti Porvoon keskustassa Lundinkadulla ja tarjoamamme palvelut ovat monipuolisia: hiuspalvelut, parturoinnit, ripsienpidennykset, ripsien kestotaivutukset ja kulmien laminoinnit, Hifu-hoidot, kynsipalvelut, kasvohoidot, sokeroinnit, meikit/kampaukset, suihkurusketus, hieronnat, kestopigmentoinnit sekä sairaanhoitajan tekemät pistoshoidot. Tavoitteenamme on olla täyden palvelun talo.

Miltä tuntui saada vuoden nuori yrittäjä -tunnustuspalkinto?

Tähän tunnustuspalkintoon sai kuka tahansa ehdottaa kriteerit täyttävää yrittäjää. Valinnan teki Porvoon yrittäjien hallitus. Voittooni vaikutti se, että asiakkaat olivat runsain määrin ehdottaneet SL Beautyä palkinnon saajaksi. Kun tilaisuudessa luettiin kaikkia ihania perusteluja valinnastani, olo oli todella kiitollinen ja liikuttunut. Oli hienoa saada tämä tunnustus. Se merkitsee minulle todella paljon.

Nyt haluan saada yritykseni pyörimään täydellä teholla ja kannattavasti. Suomessa keskitymme toimimaan Porvoossa, missä meillä on nyt oikein hyvä paikka. Olemme kyllä jo vähän haaveilleet kauneushoitolan perustamisesta Viroon, mistä vanhempammekin ovat kotoisin. Haluamme tuoda sinne jotain uutta ja hienoa. Innolla odotan, mitä saamme vielä aikaan tulevaisuudessa. Nyt aion ainakin tehdä kovasti töitä, kehittyä ja nauttia elämästä.

Minulla on myös suunnitelmia jatko-opiskelusta sairaanhoitajaksi. Myös esteettiset hoidot kiinnostavat. Ehkä voisin joskus tulevaisuudessa yhdistää nämä kaksi. Tietenkin haluan myös kouluttautua alalla eteenpäin koko ajan.

Kiitos haastattelusta Sandra! Onnea ja menestystä yrittäjyyteen!

Lisää tietoa:

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto